Utazó

2013.05.05. 18:37

Megrohanták a magyarok az osztrák pincéket

Eisenberg - Túlszárnyalta a szervezők várakozásait a másodjára megrendezett Weinidylle Bortavasz Dél-Burgenlandban. Tavaly 2 ezer, az idén ennél jóval több vendég érkezett, főleg magyar.

Kozma Gábor

Sűrűn forogtak a pincék hűsébe vágyó vendégekkel zsúfolt buszok a hétvégén a Vashegy osztrák oldalán, mintegy 70 kilométeres körben. Csaknem 70 gazda pincéjében kóstolták a kiváló vörös és fehér borokat a vendégek. Deutsch Schützenben (Németlövő) Thomas Kopfensteiner rezidenciájára tértünk be. Éppen egy magyar csoport ízlelgette a férfi díjnyertes, magas minőségű nedűit.

- Meglepődtem, hogy ilyen sokan jöttek, főleg Szombathelyről. Ha hosszú távra tervezünk, akkor nekünk elsődleges a magyar piac. Ezen belül is a szombathelyi, hiszen ott 80 ezren élnek. Úgy vettük észre, értenek és hűségesek a borokhoz - nevet fel a gazda.

Garger Imre és édesapja, Lajos, valamint Thomas Kopfensteiner. Fotó: Kozma Gábor

Szavait megerősíti Szabadfi Zoltán szervező.

- Jött egy busznyi fiatal, gondoltam buliznak. Aztán paff lettem, amikor a kóstolásnál borászati szakszavakat használtak és értően kérdezgettek. Ez azt jelzi, hogy létezik egy olyan réteg, amely kötődik a borhoz, ennek kultúrájához - halljuk.

Időközben befut a kiváló vaskeresztesi borász, Garger Imre édesapjával, aki 88 évesen ma is aktív a szőlőben. Imre szerint minőségi borok készülnek a Vashegyen.

- Jó irányba haladunk a magyar oldalon is - szögezi le. - Utunk során bekukkantunk Hermann Sagmeister pincéjébe is, kellemes fehér borral kínálnak. - Családi vállalkozás a miénk. Két hektáron gazdálkodok, 15 ezer palackot töltök. A bortavasz igen jó ötlet és én is azt mondom, a magyarok felé kell nyitnunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!