Utazó

2014.07.22. 11:25

Új fény a barlangban

Miskolc - Megújult a lillafüredi Szent István-barlang világítása, a Bükki Nemzeti Park ugyanis 170 millió forintot nyert uniós pályázaton erre a célra.

A pénzből a Kiskőháti-zsomboly, valamint a különösen védett Soltész-kerti-mésztufabarlang természeti állapotának megőrzésére is futotta. A Szent István-barlang világítási rendszerét 1988-ban és 1989-ben építették ki, az elmúlt 25 évben a lámpatestek elavultak, ráadásul nagy mennyiségű hőt termeltek, így a fényforrások körül, valamint a nagy felületű cseppkőlefolyások, álló cseppkövek és cseppkőoszlopok megvilágított felületein zöld moha- és algaszőnyeg, úgynevezett lámpaflóra alakult ki.

A Szent István-barlangban látványosabb kirándulások tehetők. Fotó: archív

A Bükki Nemzeti Park igazgatóság 2013-ban kezdett a beruházáshoz, ledes fényforrásokra cserélték a természeti képződmény lámpáit, ezek nem bocsátanak ki hőt, energiatakarékosak, és fényük szebbé teszi a cseppkőképződményeket, ennek köszönhetően megakadályozzák a cseppköveket pusztító barlangi lámpaflóra újratermelődését, terjedését, így hosszú távon biztosítható a fokozottan védett barlang – melyben új részek is látogathatók – megóvása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!