Utazó

2016.11.11. 12:41

Amit a vízumról tudni kell (x)

Aki egy kicsit is otthonosan mozog az USA-ba való bejutást tekintve, az tudja, hogy megannyi papírmunka és teendő áll az előtt, aki legálisan szeretne eljutni az ország bármely pontjára. A szigorú szabályok mindenkire vonatkoznak, és mindenkinek szüksége van egy vízumra. Az már teljesen más téma, hogy ki milyet igényelhet és milyen fajtát kap majd meg. Létezik az ESTA, tanulói és munkavállalói vízum is, és az utóbbi kettőt tekintve számos kategóriával ismerkedhet meg az, aki igényelni szeretne egyet.

Először is fontos tudni, hogy pontosan mit is jelent a vízum. Ezt az Egyesült Államok Nagykövetsége vagy Konzulátusa állítja ki. Ennek köszönhetően a tulajdonosnak lehetősége van bebocsátásért folyamodni az USA-ba. Azt tudni kell, hogy a vízum nem garantálja a tényleges bebocsátást. Az USA Állampolgársági és Bevándorlási Ügyek Hivatalának (USCIS, korábban INS) tisztviselője az Egyesült Államokba való belépés színhelyén fogja eldönteni a belépésre való jogosultságot.

Ezt tudva felmerülhet a kérdés, hogy kinek is van szüksége erre. Az már fent említésre került, hogy különböző fajták vannak. Az ESTA típust sokan csak turistavízumként ismerik, hiszen pontosan erre lett kitalálva. Az tanulói diákoknak és egyetemistáknak tökéletesen megfelel, míg a munkavállalói USA vízum lehetőset ad a legális munkavállalásra és annak elvégzésére. Ha bárki illegálisan próbál itt tevékenykedni, akkor bizony fennáll a deportálásnak a veszélye. Észben kell tartani, hogy mindenkinek szüksége van vízumra, aki nem jogosult vízummentesen belépni az Egyesült Államokba a Vízummentességi Program keretén belül, vagy egyéb okból mentesül a vízumkényszer alól. Itt említést érdemel a vízum nélküli utazás a Vízummentességi Programmal. Hazánkban ezt sokan ESTA-ként ismerik, ami az Electronic System for Travel Authorization rövidítése.

Ennek keretein belül turizmus vagy üzleti célból az Egyesült Államokban tartózkodhatnak kevesebb, mint 90 napig. Ehhez tehát szükséges az engedély, illetve az érvényes elektronikus chipet tartalmazó útlevél. Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy a kettős állampolgárok minden esetben az amerikai útlevéllel kell belépniük az Egyesült Államokba és elhagyniuk azt. Az elmúlt években bizonyos törvénymódosítások történtek ezen változatot illetően. Az USA Belbiztonsági Minisztériuma (DHS) további utazási korlátozásokat vezetett be a Vízummentességi Programban résztvevő országok számára. Például a Belbiztonsági Minisztérium idén bejelentette, hogy a “Vízummentességi Program Továbbfejlesztéséről és a Terroristák Beutazásának Megelőzéséről” szóló 2015-ös Törvényt kiterjeszti Líbia, Szomália és Jemen országaira, korlátozva a vízummentes utazást azoknak a személyeknek, akik utaztak korábban ezekbe az országokba.

Ezen kívül létezik még a nem-bevándorló (NIV) vízum, amire az Egyesült Államokban ideiglenesen tartózkodni kívánó más országok állampolgárainak van szüksége. Nem-bevándorló vízumot kell igényelnie annak, aki az Egyesült Államokban kíván tartózkodni turizmus, tanulmányok folytatása, üzleti út, orvosi kezelés vagy ideiglenes munkavállalás céljából. Emellett tudni kell, hogy bevándorló vízumra van szüksége minden egyes személynek, aki állandó tartózkodásra kíván belépni az Egyesült Államokba, tekintet nélkül arra, hogy ott szándékában áll-e munkát vállalni vagy sem.

Címkék#esta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!