A túlsúlyos utasok és a nagy hajóforgalom az oka az új szabályozásnak

2020.08.02. 07:00

Kevesebb utas lehet a gondolákon

A korábbinál kevesebb utast szállíthatnak egyszerre a gondolások az ágazatra vonatkozó új szabályozás alapján.

MTI

A rendelettel a biztonsági szempontok mellett az ősi velencei mesterség művelőit is segíteni próbálják

Fotó: MTI

A szigorítást azzal indokolják, hogy egyre több a túlsúlyos turista, ami megnehezíti a csónakok irányítását, és a motoros hajók is mind nagyobb hullámokat vetnek a lagúnákban. Az új szabályzat szerint az eddigi hat helyett csak öt utas szállhat fel egyszerre egy hagyományos gondolára, de kevesebb – 14 helyett 12 – utast vehetnek fel a nagyobb, a Canal Grandén az átkelést biztosító önkormányzati gondolák is. Az intézkedés nem a gondolások hasznának növelését, kizárólag a turisták biztonságát szolgálja. Mindamellett egy óra gondolázás jelenleg 160 euróba kerül, és minél kevesebben szállhatnak fel egy hajóra, annál több gondolásnak jut munka.

A rendelettel a biztonsági szempontok mellett az ősi velencei mesterségművelőit is segíteni próbálják Fotó: MTI

A szövetség és az önkormányzat között létrejött új paktum további kedvezményeket is nyújt az ősi velencei mesterség művelőinek: az eddigi 433-ról 440-re növelik a gondolásoknak maximálisan kiadható engedélyek számát, és eltörlik az elméleti vizsgát azok számára, akik igazolni tudják, hogy legalább négy év szakmai gyakorlattal rendelkeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!