A város vezetése figyelmet fordít a régi épületek helyreállítására

2020.12.27. 07:00

Lenyűgöző monumentalitás Moszkvában

A monumentalitás jellemzi Moszkvát, ahol érdekesen keveredik a cári Oroszország fénye, a szovjet korszak öröksége és a mai modern kor.

Korosa Titanilla

Fotó: Korosa Titanilla

A várost először 1147-ben említik az írások, azóta többször elpusztult, majd újra felvirágzott. A 18–19. században polgári, a 20. században kommunista munkásváros jelleget öltött. Visszatekintve a múltba: a Vörös tér fontos események helyszíne volt, itt található a Lenin Mauzóleum is, ahol őrzik a szocialista vezér, Vlagyimir Iljics Lenin bebalzsamozott holttestét. Moszkva történelmi központjának fallal körülvett fellegvára, az ország kulturális és hatalmi központja, a Kreml a Vörös tér szomszédságában található.

Múzeumok is vannak szép számmal a városban. A Puskin Múzeum a város szépművészeti múzeuma, mely a világ több civilizációját bemutatja, míg a Történelmi Múzeum a Vörös tér bejáratánál található, és az orosz történelmet dolgozza fel a prehisztorikus időktől napjainkig. A városban több száz templom található, legtöbbje az ortodox felekezethez tartozik. Színes hagymakupoláival összetéveszthetetlen a 16. században emelt Boldog Vazul-székesegyház. Moszkva több mint hetven temetője közül a Novogyevicsij-kolostoré a legjelentősebb.

Fotó: Korosa Titanilla

Moszkva óriási területén 96 park, 18 kert és 4 botanikus kert biztosít természeti környezetet. Említésre méltó a metróhálózat is. Az egyes megállóknál egy-egy fontos történelmi esemény leírásával találkozhatunk. Jól kiépített a busz-, villamos- és trolibuszhálózata, a turisták pedig több városnéző buszjáratot is találnak. A Moszkvába utazás előtt vízumot kell igényelni, az országba lépéskor kiállított migrációs kártyát pedig a látogató köteles oroszországi tartózkodása során mindig magánál tartani.

Ahogy a város társadalma, úgy a gasztronómia is széles skálán mozog: jellegzetes elemei a céklából, káposztából és egyéb zöldségekből készült levesek, mint a borscs, az orosz palacsinta, a blini, a fekete kenyér, illetve a különféle töltelékkel készített, olajban sült tészta, a pirog, a pácolt, füstölt halak, a méregdrága kaviár és az orosz pezsgő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!