utazó

2021.05.16. 07:00

Bali: Az istenek csodás szigete

Varázslatos nyaralóhely Bali, messze a világ zajától, pálmafás, fehér vagy fekete homokos tengerpartokkal, jó szállodákkal, trópusi örök nyárral, egzotikus emberekkel és kultúrával. A Balira látogató turisták legtöbbször beérnék ennyivel, ám gyorsan ráébrednek, hogy Indonézia egyik legnépszerűbb nyaralóparadicsoma ennél sokkal több, és nem véletlenül nevezik az istenek szigetének.

Osváth Sarolta

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotó: Osváth Sarolta

Bali nincs éppen a szomszédban, a Kis-Szunda-szigetek legnyugatibb tagja, Jáva és Lombok között fekszik, hazánkból jó esetben tizenöt-­tizenhat órás, átszállásos repülőúton közelíthető meg. De megéri a fáradságot, a korallzátonyokkal körülvett sziget szépsége lenyűgöző. A trópusi buja növényzeten kívül különleges természeti adottságokkal is rendelkezik, például két­ezer méter fölötti vulkanikus hegyekkel, amelyek között két működő vulkán is van. A sziget keleti felén a 3147 méteres Gunung Agung, amely legutóbb 2017-ben tört ki, és az 1717 méteres Gunung Batur, amely az utóbbi kétszáz évben huszonhatszor volt aktív.

Bali varázslatos nyaralóhely jó szállodákkal
Fotó: Osváth Sarolta

A sziget déli részén található a jelenlegi főváros, Denpasar, amely tengeri kikötő, a kereskedelem, a könnyűipar és a híres hagyományos bali kézművesség központja. Vasúti közlekedés nincs, a szigeten távolsági buszjáratok működnek, a turisták taxival, a helyiek főként robogóval járnak. A főváros közelében lévő Kuta nyaralóhely a szörfösök és a szórakozni vágyó fiatalok paradicsoma, a holland időszak korábbi fővárosa, Singaraja ma is mozgalmas kikötőváros, Ubud pedig múzeumaival, műtárgypiacával, hagyományos színházi életével a kulturális és művészeti központ szerepét tölti be.

Emlékmű Kutában

Mindezeken túl Balit a lakói, a balinézek teszik igazán az istenek szigetévé. Udvariasak, tisztelettudók és vendégszeretők. Mindez a sajátos balinéz hinduizmusból fakad, ami nem csupán vallás, hanem az életük része. Erősen hisznek a szellemek hatalmában, szerintük az istenek a hegyek tetején, a démonok pedig a tenger mélyén laknak. Ezért az Agung vulkán számukra szent hegy. Minden családnak otthon saját szentélye van, amely a hegy felé néz. Rendkívül fontos számukra a lélek harmóniája és egyensúlya, ezért a gonosz és a jó szellemeket naponta apró ajándékokkal lepik meg. Fontosak számukra a vallási szertartások, amelyek az élet nagyobb eseményeihez kötődnek. A családok életformájához tartozik a máig működő, bár nem hivatalos kasztrendszer, a leszármazást apai ágon tartják számon. OS

Kiemelt képünkön: Nagy fontosságúak a szentélyek. A balinézek erősen hisznek a szellemek hatalmában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!