Utazó

2021.09.12. 07:00

Észak Velencéje: Stockholm – A svéd főváros fontos gazdasági, tudományos és pénzügyi központ

A vizek, a múzeumok és a Nobel-díj városa, Észak zöld Velencéje, királyi metropolisz, drága és hűvös – számos jelzővel illetik a svéd fővárost; ezek mind igazak, és sejtetik az európai városlátogatók egyik legnépszerűbb úti céljának sokszínűségét. Stockholm Magyarországról kétórás repülőúttal elérhető, a Skandináv-félsziget délkeleti, középső partvidékén helyezkedik el, ahol az éghajlat mérsékelt, és „fehérek”, de nem túl melegek a nyári éjszakák.

Osváth Sarolta

Fotó: Osváth Sarolta

A nagyjából Tallinn-nal és Szentpétervárral azonos szélességi körön fekvő város éghajlata ezekéhez képest kissé enyhébb, de azért a stockholmiaknak is több téli, mint nyári holmi tölti meg a szekrényeit. A város tizennégy szigeten terül el, amelyeket ötvenhárom híd köt össze, nyugatról az ország harmadik legnagyobb tava, a Mälaren, keleti oldalán a Balti-tenger határolja. A másfél millió lakosú település területének több mint harminc százalékát vízi utak, ugyancsak harminc százalékát parkok és kertek teszik ki. Emellett a világ egyik fontos gazdasági, tudományos és pénzügyi központja, életszínvonalban pedig a vezető világvárosok közé tartozik.

A középkori északnémet építészetet tükröző házak, keskeny, kanyargós, macskaköves utcák, éttermek, kávézók, bárok, üzletek sokasága mellett számtalan történelmi érdekesség jön szembe: például a XIII. századból fennmaradt Riddarholmskyrkan, a svéd uralkodók temetkezési temploma vagy a Stockholm katedrális, a Nobel Múzeum, a Nemesség Háza, valamint a barokk Kungliga Slottet, azaz a több mint 600 szobás királyi palota.

Elkerülhetetlen a Stortorge, az óváros régi kereskedőházakkal körbevett főtere, amely az 1520-as stockholmi vérfürdő helyszíne volt, II. Keresztély dán király itt végeztette ki elrettentésül a neki ellenálló svéd nemeseket és polgárokat. Az egyik kivégzett fia, Gustav Vasa ezután felkelést robbantott ki, és visszafoglalta a dánoktól az országot, őt később királlyá kiáltották ki. A városháza szimbolikus épület, a Nobel-díjak átadásának színhelye, a tornyából a legszebb a város panorámája, lent pedig a városalapító Birger Jarl üres, aranyozott szarkofágja is megtalálható. A látnivalók közül kiemelkedik a Vasa Múzeum, ahol a világ egyetlen épségben lévő XVII. századi hadihajóját őrzik. A Skansen, a világ első szabadtéri néprajzi múzeuma a Djurgarden szigeten látható. A legendás, épp most újraéledő svéd popdiszkóegyüttes, az ABBA múzeuma is érdekfeszítő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!