Utazó

2008.01.23. 08:39

A budai hegyek kincse

Virág vagy emberalak, vadállat, kitárt szárnyú madár? Azt mondják, ott figyel az elefánt, zsákmányra les a krokodil, mintha ránk hajolna a szomorúfűz és a sarokban fénylik egy karácsonyfa is. Mindez persze csak az emberi fantázia terméke, beleképzeljük, hiszen minden cseppkőből képződött, hosszú évszázadok alatt. Hihetetlen mesevilág a főváros dübörgő zajától, örök csúcsforgalmától alig néhány percre, a föld alatt.

PLT

Ez az a hely, ahová mindenkinek el kell mennie, amit mindenkinek meg kell néznie. Felnőttnek, gyereknek és az életben többször is. Aki Budapesten jár, érdemes két-három órát szabaddá tennie és ellátogatni a semmihez sem hasonlítható, különleges élményt kínáló Pál-völgyi cseppkőbarlangba. Külön készülni sem kell rá, mert az egyszerű, rövid sétához megfelel az utcai ruha, cipő, legfeljebb arra kell számítani, hogy nyáron a mélyben kissé hűvösebb lesz a levegő, mint a szabadban. Egyébként a hőmérséklet odalenn csaknem állandóan 1011 Celsius-fok.
A barlang (hétfő kivételével) napközben nyitva van és óránként indulnak a mintegy ötvenperces túrák, de kizárólag szakavatott kalauzzal lehet alámerülni. Mi vár ránk a Szépvölgyi útról letérve, az egykori kőfejtőben? Ritka csodák, amelyekre nem is számítunk.

A cseppkőbarlangot 1904-ben fedezték fel. A legenda szerint az itt lévő kőbánya környékén egy legelésző birka alatt beszakadt a föld, az állat kimentésére odasietett a bányafelügyelő fia, aki észrevette, hogy az üregnek folytatása van. A barlangból egy néhány száz méteres szakaszt még akkor látogathatóvá is tettek. Sokáig nem történt semmi változás, majd 1980-ban megkezdődtek a gyakorlatilag máig is tartó kutatások. A barlang jelenleg az aggteleki Baradla után a második legnagyobb föld alatti cseppkőlabirintus, feltárt járatai elérik a tizenhárom kilométert. Ebből a látogatók egy ötszáz méteres, különlegességekben rendkívül gazdag szakaszt csodálhatnak meg.

A színek és a formák kavalkádja, mindez romantikus hasadékokban, félelmetes magasságokban és mélységekben, tűszerű csillámok, lágy gömbök, kőcseppek és kőcsipkék, szikla-alakzatok, évezredes mozdulatlanságban tárulnak elénk. Egyszerűen leírhatatlan mesevilág, amelyet az ember maga rendez, népesít be a kőben felfedezett alakokkal. Így kerül a képbe az elefánt, a krokodil, a fűzfa és a karácsonyfa, de én láttam kagylót, amely a tenger hullámait őrizte, kendőt lágy redőkkel, gömböt, tojást és mindent, bármit, amit látni akartam.

Annak, aki komolyabb kalandra vágyik, kicsit jobban elő kell készítenie a barlangtúrát. Ha ugyanis igazi csúszós-mászós, overallos-sisakos-elemlámpás programra vágyik, előre tájékozódhat, sőt, be is jelentkezhet az interneten megtalálható címen, telefonszámon. Ez az extrém túra a Pál-völgyi - Mátyás-hegyi labirintusrendszerben zajlik, a 19 kilométeres, kiépítetlen szakaszon. Alaposan meg kell gondolni a részvételt, mert igazán csak a sportos alkatúak és némileg edzett állapotúak tudják élvezni. 

A többórás felfedező túrára egyébként minimum ötfős csoportokban lehet elindulni. Iskolák gyakran szerveznek ide rendkívüli földrajzórát a diákoknak, de a kalandtúra csapatépítő tréning gyanánt is beválik. A kőfejtő egyéb rendezvényekre, például nyári szabadtéri programokra, koncertekre is alkalmas.  

Senkit ne érjen váratlanul, hogy nem messze a Pál-völgyi cseppkőbarlangtól szintén húzódik egy csodálatos föld alatti palota, a Szemlő-hegyi barlang. A budai hegyek ugyanis meglehetősen üregesek, sok-sok különleges képződményt rejtegetnek a gyomrukban. Ilyen az 1930-ban felfedezett, jelenleg 2200 méter hosszúságban feltárt, fokozottan védett barlang is, amely Budapest egyik legértékesebb természeti kincse. Több tágas folyosóból áll, amelynek falait látványos formájú, színezetű ásványkiválások díszítik. A legkülönlegesebbek a fantasztikus bőségben előforduló borsókő-kiválások és gipszkristályok. Ezeknek a természeti ritkaságoknak Európa-szerte csodájára járnak. 

A gazdagon díszített barlang kiépítésének gondolata már az 1930-as években felmerült, ténylegesen azonban csak 1986 óta fogadja a látogatókat. A bejárható útvonal mintegy 300 méter hosszú, kényelmes betonjárdák vezetik a lábuk elé keveset néző bámészkodókat. A szintkülönbségeket lépcsőkkel hidalták át, a túravezetők a látogatók minden lépését figyelik, nehogy elkápráztatva a különlegesen megvilágított barlangbelsőben baleset érje őket. A barlangnak különlegesen tiszta, pormentes a levegője, alkalmas az asztmás és a légúti betegségben szenvedők kezelésére. Azt mondják, hogy a barlang légköre még az énekhangnak is jót tesz, nem egy operaénekes itt kúrálja fáradt hangszálait. 

Ha sikerült felkelteni az érdeklődést a föld alatti csodavilág iránt, a Szemlő-hegyi barlang fogadóépületében ne mulasszuk el megnézni a Budai-hegység jelentősebb barlangjait bemutató kiállítást is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!