Hallgassa élőben!

A francia riviéra gyöngyszeme

Cannes a világ egyik legnagyobb presztízsű városa. A prosperitás, a biztonság és a magas életszínvonal eredeti kikötője. Legendás hírnevére büszke: ,,A város, ahol olyan jó élni. Meseszép környék, hagyományos kerületek mozaikja. Pihenés és szórakozás - együtt van minden, ami a kikapcsolódáshoz kell.

Tágabb és szűkebb környezetében megtalálhatók a luxuskeretek közötti szolgáltatások, de a hétköznapi turista igényéhez és lehetőségeihez mért adottságok is. Cannes az egész világon irigylésre méltó mediterrán állomás.
Tágabb környezetét, a Riviérának ezt a rövid központi sávját az Esterel-hegység északi szélénél lévő La Napoule-től számítják Cannes-on és Antibes-on át Cros-deCagnes-ig. Az összeköttetés kiváló: autósztrádák és autó-utak, hajó- és repülőforgalom, a franciák büszkesége, a TGV álomvasútja röpíti a látogatót a kívánt üdülőhelyre.

Megérkezésünk legbiztosabb állomása a nizzai nemzetközi repülőtér, ahova a járatok többnyire a tenger felől közelítenek – csodálatos panorámát mutatva az ablak mellett ülőknek.  Kilátásban máshonnan is gyönyörködhetünk. Az óváros, amelyet a templom és a kastély falai szegélyeznek a Le Suquet sziklás kiszögellésének tetején, megőrizte a látni és látszani funkcióját. Innen, közel és távol, minden fényképezőgép lencséjére kívánkozik. De inkább induljunk el gyalog, hisz a tengerparti sétány végigköveti a legtöbb látnivalót. A régi kikötő, a Vieux Port zsúfolásig tömve csodálatos yachtokkal. A sétányon kocogók, görkorisok róják a kilométereket. Ám aki csak a hullámverést kívánja naphosszat nézegetni, azokat székek hosszú sora várja reggeltől estig.
Kelendő áru itt a napszemüveg, amit egyéb bizsutárgyakkal négerek árulnak. És természetesen kisvendéglők minden irányban. A luxus-szállodák saját strandjain egészen a homokos vízpartig tart a kiszolgálás. Előszezonban elviselhető áron fogyaszthatjuk a könnyű francia borokat, a parttól távolabb, túl a luxusnegyeden, még figyelmesebbek a vendégre váró kávéházak, éttermek tulajdonosai.

Ám ne kerülgessük a valót. Cannes a fényűző hivalkodás városa. Nevéről, amit a környező mocsarakban honos nádról (latinul cannal) kapott, mégiscsak a mérhetetlen gazdagság és a csillogás jut eszünkbe.
A pálmafák szegélyezte La Croisette sétány és a mindig forgalmas úttest szállodák, lakosztályok hosszú sora mellett húzódik. Majestic, Martinez, Casino Hilton és még közülük is kiemelkedik a Carlton. Változatlan fényűzésük és pompájuk megtestesíti mindazt, amit a riviéra szó eredetileg jelentett.

Vendégeik hosszú sorát az előkelőségek és a sztárok világából lehetne bemutatni, hisz a várost mégiscsak a fesztiválok és kongresszusok éltetik igazán. A fő attrakció a cannes-i filmfesztivál, aminek a rózsaszínű palota, a Palais de Festivals ad otthont minden év májusában. És még számos konferencia, hírértékű esemény zajlik itt az év minden szakaszában. Ottjártunkkor már beszélték, hogy február közepére 14 államfő találkozójára foglaltak lak-osztályokat a megújuló Hotel Sophiane-ban.  A filmes találkozókra pedig temérdek látogató érkezik annak reményében, hogy rájuk is ragad valami a csillogásból.

De hát vannak itt egyszerűbb örömök is. Az időjárás kegyeiből adódóan a tenger vize, ha a téli hónapokban kicsit frissebb is, gyakorlott úszóknak mindig élvezhető. A sétány végeiben minden gyerek igényeit nagyszerűen kiszolgáló játszóterek; az idősek, nyugdíjasok kedvelt játékát, a háromgolyós petanque-ot is megtalálni minden városrészben.
A vasút és a fölötte áthaladó autóút amúgy is kettéválasztja a várost. Ez megmutatkozik az árakban, az üzletek eleganciájában, de az ingatlanok árában is. Kispénzű turistáknak jobban megéri arra csatangolni, ahol a piaci zsibvásár kirakodása kínálja a portékákat. Bár a gyümölcsök gazdag választéka is található, az árak kiábrándítóan magasak. Ellenben az év eleji leárazásoknak köszönhetően a már néhány euróért is kapható ruhaneműk sok vásárlót csábítanak. A vasárnap a zárva tartá- sok napja. Ez itt bevált. Ki-ki ilyenkor kirándul. Jó szokássá vált, hogy a környék 20-30 kilométeres körzetében mindig máshol tartanak bolhapiacot. Ennek változatosságát megtapasztalhattuk Cagnes-Sur-Mer ódon házaival a hegyekbe beékelődő kisvárosában, ahol egy hatalmas villa zegzugos falai között, teraszain települtek ki az alkalmi árusok. Az idősebbekre is gondolva kisbuszok hozták-vitték a látogatókat a meredek kis utcákon át.

A kirándulókat a bőség zavara érheti. Super-Cannes körzetében kertes házak és villák közt kanyargó úton juthatunk fel a parthoz közeli kilátóhoz, ahonnan pazar látványban gyönyörködhetünk. A toronyból észak felé az Alpok havas csúcsai, dél felé Cannes és a Lérins-szigetek töltik be a horizontot.
Aki hajóútra vágyik, ellátogathat a St. Honorat és a Ste-Marguerite szigetekre, s félnapos programban a 19. századi kolostort és a Vasálarcosról elhíresült erődöt tekinthetik meg. Cannes eredete és őskori történelme szorosan összefonódik e szigetek legendáival.

Érdemes szólni még a tenger partján közlekedő nyitott tetős (panorámás) autóbuszokról, amelyekkel 1 euró 30 centimes-ért bejárhatók a város üdülőkörzetei. Nem ilyen olcsó az út a nizzai reptérig – 14 euró a kényelmes utazás ára. És persze arról is szólni kell, hogy szezonban van közvetlen Budapest-Nizza-Budapest járat. És a felszálló gép a tengerpart főbb látnivalói felett tiszteletkört tesz – megbillentve a szárnyát: Au revoir, Cannes, Antibes és a francia Riviéra. Egyszer filmvetítésre is visszajövünk.


Hirdetés
Digitális tudásfejlesztés jelentős állami támogatással

A nap ajánlata

Forbes
Már nem Lionel Messi a világ legjobban kereső labdarúgója
H₂O / 2 perce
Szijjártó: a világ közös felelőssége a vízkészletek megőrzése
Ez olyan ügy, amelyet a világ együtt nyer meg vagy együtt veszít el – hangsúlyozta a miniszter.
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a szeretett feleség, édesanya, nagymama és dédmama TÓTH LÁSZLÓNÉ szül. Zsoldos Irén életének 78. évében, 2021. szeptember 17-én csendesen elhunyt. Örök nyugalomra helyezése 2021. szeptember 24-én 14 órakor lesz az őriszentpéteri temetőben. Szerető családja
„Nem így akartam, nem így szerettem volna. Szerettem volna még élni, köztetek lenni, De a halál közbeszólt, el kellett menni." Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, szerették, hogy a drága jó édesapa, papi, após, testvér, rokon és barát DEÁK MIHÁLY 59 évesen csendesen megpihent. Hamvasztás utáni búcsúztatása és végső nyugalomra helyezése 2021. szeptember 24-én, pénteken 12.30-kor lesz Vasszécseny lipárti temetőjében. Gyászmise előtte, 12 órakor, a lipárti templomban. Ezúton mondunk köszönetet, hogy gyászunkban bármely módon velünk éreznek. Bánatos szerettei
„Ő már ott van, hol nincs fájdalom, örök álmát őrizze béke és nyugalom." Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy férjem, édesapánk, nagyapánk és dédpapánk KÓBOR LÁSZLÓ életének 90. évében csendesen elhunyt. Temetése 2021. szeptember 23-án 11 órakor, a zsirai temetőben lesz. Előtte engesztelő szentmise lelki üdvéért a helyi templomban, 10 órakor. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy DR. DÉRI LAJOSNÉ született Kercsmár Ida körmendi lakos 95. életévében csendesen elhunyt. Drága halottunk örök nyugalomra helyezése 2021. szeptember 23-án, csütörtökön 14 órakor lesz a körmendi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Kérjük a személyes részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló családja, Szombathely
„Elmentem tőletek, nem tudtam búcsúzni, nem volt időm arra, el kellett indulni. Szívetekben hagyom emlékem örökre, ha látni akartok, nézzetek az égre." Mély fájdalommal és megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TATÁR ZOLTÁN életének 69. évében örökre megpihent. Szeretett halottunk hamvait 2021. szeptember 28-án, kedden 11 órakor helyezzük örök nyugalomra Szombathelyen, a Jáki úti temetőben. A gyászmisét előtte, 10 órakor, a Szőllősi Jézus Szíve-templomban tartjuk. A részvétnyilvánítás mellőzését kérve, köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. Gyászoló családja
Szívünk örök fájdalmával tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a legdrágább férj, a szerető édesapa, nagyapa, após, sógor, rokon és jó barát TAKÁCS ISTVÁN életének 81. évében, hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után, szentségekkel megerősítve csendesen megpihent. Szeretett halottunkért gyászmise 2021. szeptember 24-én, pénteken 13.15-kor, Táplánszentkereszten, a szentkereszti templomban, a temetés azt követően, 14 órakor, a szentkereszti temetőben lesz. Tisztelettel kérjük a személyes részvétnyilvánítás mellőzését. A gyászoló család Táplánszentkereszt, Sárvár, Szombathely Jézus az én reményem.
„Amikor Isten látta, hogy az út túl hosszú, a domb túl meredek, A légzés túl nehéz lett, átölelt és mondta: gyere haza." Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HORVÁTH ERNŐNÉ szül. Molnár Margit 70 éves korában csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni örök nyugalomra helyezése szeptember 24-én, a 13.15 órai gyászmisét követően, 14 órakor lesz a rábahídvégi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló családja
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett nagymamánk, dédink RÓZSAHEGYI ERNŐNÉ szül. Varga Mária életének 96. évében csendesen megpihent. Örök nyugalomra helyezése szeptember 24-én, pénteken, a Ferences-templomban 11 órakor kezdődő gyászmisét követően, 12.15-kor lesz a Jáki úti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család
Emlékezünk PUSKÁS TAMÁS FERENC halálának 1. évfordulóján. Élettársa és fia
„Megtettünk mindent, amit csak lehetett, Utolsó percig fogtuk a kezedet. Szerető férj voltál, legjobb édesapa, Bánatos családnak most az őrangyala. Elhagytál bennünket, akiket szerettél, De egy reményünk van, ami éltet és vezet, Hogy egyszer még találkozunk veled. Mindent köszönünk neked." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a szerető férj, édesapa, nagyapa, após, rokon NAGY PÉTER nyugdíjas erdész 75 évesen örökre megpihent. Temetése 2021. szeptember 24-én, pénteken, a 13 óra 15 perckor kezdődő szentmisét követően, 14 órakor lesz a bögöti temetőben. Gyászoló család, Bögöt, Sárvár
„Annyira akartam élni, a betegséget legyőzni, Búcsúztam volna tőletek, de erőm nem engedett, Így búcsú nélkül szívetekben tovább élhetek." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HORVÁTH LAJOS gencsapáti lakos 80. évében váratlanul itt hagyott bennünket. Szeretett halottunk hamvaitól 2021. szeptember 24-én, pénteken 12.15-kor veszünk búcsút a Jáki úti temetőben. Hamvaitól egy szál virággal búcsúzzunk. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló család
„Küzdöttél, de már nem lehet, A csend ölel át és a szeretet, Csak az hal meg, akit elfelednek, Örökké él, akit szeretnek." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, tisztelték és szerették, hogy PRÓFUSZ IMRÉNÉ szül. Horváth Rozália életének 84. évében csendesen megpihent. Hamvainak végső nyugalomra helyezése 2021. szeptember 24-én, pénteken 11 órakor, a Jáki úti temetőben, előtte gyászmise, 10 órakor, a Szőllősi Jézus Szíve-templomban lesz. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Emléke szívünkben örökké él. Gyászoló fia, menye, unokája
„Örökre velünk maradtál, mint tündöklő csillagok." Fájó szívvel emlékezünk BELSŐ JENŐNÉ szül. Németh Anna halálának 3. évfordulóján. Szerető családja
"Mikor a lelkem roskadozva vittem, Csöndesen és váratlanul Átölelt az Isten." (Ady Endre) Megtört szívvel, de Isten akaratában megnyugodva tudatjuk mindazokkal, akik szerették és tisztelték, hogy BÖCSKEI ANTALNÉ szül. Szita Magdolna drága mami, anyós 92 éves korában elhunyt. Temetése 2021. szeptember 23-án, csütörtökön 14.45-kor lesz a Jáki úti temetőben. Gyászmise előtte, 8.30-kor, a székesegyházban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Gyászoló unokája, menye
„Nincs már holnap, ennyi volt az élet, sirassatok csendben, a szívetekben élek." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy GÖDE JÁNOS életének 68. évében, 2021. 09. 12-én örökre megpihent. Hamvainak örök nyugalomra helyezése 2021. 09. 24-én, pénteken 14 órakor lesz a körmendi temetőben. Előtte, 13 órakor gyászmise a Batthyány templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló család
Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk drága gyermekünk NAGY TIBOR halálának 2. évfordulóján. Szüleid, bátyád és családja
Te, aki sosem kértél, csak adtál, Örökre elmentél, szereteted szívünkben örökké él..." Fájdalommal, összetört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy CZUGH MÁRIA életének 72. évében váratlanul elhunyt. Temetése szeptember 22-én, szerdán 15 órakor lesz a magyarszombatfai temetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
A gyászoló család fájdalommal tudatja, hogy GERENCSÉR ISTVÁNNÉ szül. Krammer Gizella életének 92. évében, 2021. szeptember 14-én elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. szeptember 27-én 15 óra 30 perckor lesz a sárvári városi temetőben. Szentmise aznap reggel, 7 óra 15 perckor, a Szent László-templomban. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak. A család a részvétnyilvánítás mellőzését kéri.
„Földi utad egy éve lejárt, a csillagok útján utazol tovább. Elmentél oda, ahonnan nincs visszatérés, ahol a tested meglelte végső pihenését. Egy szál virág, egy gyertyaláng, egy fénykép, amin mosolyogsz ránk. Emléked örökké bennünk él tovább." Fájó szívvel emlékezünk drága jó férjemre, édesapámra, bátyánkra PÁZSI ANDRÁS (Öcsi) halálának 1. évfordulóján. Bánatos feleséged, lányod, testvéreid és Esztiék Nagyon hiányzol, soha nem feledünk!
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ID. DOBAI FERENCNÉ szül. Huszár Ilona életének 89. évében csendesen megpihent. Szeretett halottunktól 2021. szeptember 22-én, szerdán, a 10 óra 30 perckor kezdődő gyászmisét követően, 11 órakor veszünk végső búcsút a mesteri temetőben. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik gyászunkban együttérzéssel osztoznak. A gyászoló család
Interjú és vodkás penne / 20 perce
A Konyhafőnökből ismert szombathelyi Békei Norberttel főztünk egy pikáns tésztát – videó
Szalay Dávid
Trump még kérdés / 26 perce
Szánthó: Budapestre jöhetnek a legnagyobb kaliberű amerikai konzervatívok
A remény útja / 45 perce
Ferenc pápa az európai gyökerekhez való visszatérésnek nevezte budapesti és szlovákiai látogatását
Népszerűsítő kampány / 1 órája
Magyarország önellátóvá válhat tojásból
Eredmények / 1 órája
Büki győzelem a nyitófordulóban – Elrajtolt az NB II.-es kézilabdaszezon
Tóth Gábor
Súlyos állítás / 1 órája
Hatalmi ambíciói érdekében hazaárulásra készülhet Macron