Utazó

2006.12.19. 16:39

A tél csöndje honol a vén falak között

A menyasszonyok különösen szeretik a Fejér megyei seregélyesi kastélyt és parkját, elegáns romantikája csupa méltóság, mégis oly természetes.

PLT

A klasszicista stílusú, hatalmas épület varázsa azt is rabul ejti, aki mit sem tud építészetről és stílusokról, s aki kevésbé szereti a pompát. Mert az 1821-ben Zichy Ferenc gróf által építtetett vidéki palota magán viseli Pollack Mihály, a kor neves építészének keze nyomát és az összetéveszthetetlen klasszicista formai elemeket, helyenkénti robusztussága és egyszerűsége pedig őrzi a késő barokk ódon báját. A boltívek és csigalépcsők, a hatalmas, kívülfűtős csempekályhák, az eredeti ajtók, ablakok és a hepehupás kőpadozat valódi különlegességek. A felújítók és a kastély mai gazdája is hibátlan érzékkel ismerték föl, hogy a kevesebb több, s elkerülték a fölösleges cicomát, amely hibába pedig mások hajlamosak beleesni, ha valami nagyot akarnak mutatni.
Nemcsak a menyasszonyok szeretnék azonban a seregélyesi miliőt életük nagy eseményének színhelyéül, hiszen az eldugott, csöndes helyen fekvő kastély az autópályán fél óra alatt elérhető Budapestről, Székesfehérvártól pedig csupán tíz kilométernyire fekszik. Konferenciák- nak, vadászati eseményeknek, kisebb-nagyobb társasággal szervezett vállalati és céges találkozóknak éppúgy alkalmas, mint kifejezetten csöndes pihenőül szánt elbújásnak a világ elől.
A története jellegzetesen magyar és közép-kelet-európai, de talán a szerencsésebbek közé tartozik. A Zichy grófék és leszármazottai birtokolták a kastélyt  a hozzá tartozó uradalommal 1945-ig, a második világháború és az utána következő történelmi fordulat azonban megrázta a szépséges építményt. Egyik szárny bombatalálatot kapott, a berendezést széthordták, katonák trappoltak folyosóin, kihalt, élettelen testként hevert, törött ablakain ki-be járt a szél. De megmenekült. A ş60-as években a Videoton használta raktárként szobáit, termeit, s 1982-ben, még bőven a szocialista időkben a Taurus Gumigyár látott benne fantáziát. Állami engedéllyel felújították-restaurálták a romjaiban is gyönyörű palotát, mentették, ami menthető volt.
A nagyterem, az úgynevezett római terem különleges árnyfestéses technikájú falmintáit rekonstruálták, s a berendezést is igyekeztek korabeli darabokból megoldani. Persze padlófűtés adja a meleget a működő óriáskályhák mellett, az emeleti harmincöt szállodai szobában pedig korabeli ajtók mögé rejtették a korszerű fürdőszobákat. Nincs olyan modern konferenciaeszköz, amely ne állna rendelkezésre, ha kérik, valóban izgalmas koregyveleget nyújt a római stílusú freskók és oszlopok, a 19. századi bútorok, kályhák környezetében a vetítővászon, a számítógép, a plazmatévé.
A boltíves, téglamennyezetű pince most borozó, a konyha közeli étterem inkább bizalmas, bensőséges hangulatú. A nagytermek különféle méretűek, a különböző létszámú és jellegű konferenciák- hoz igazítható az igénybevételük. Ételkülönlegességekben nincs hiány most sem, de már készül a 21. századi konyha, ahol reformkori receptek alapján éppúgy főznek majd régi szakácskönyvekből, mint a diétázni kívánó wellness-hétvégéseknek a kalóriaszegény delikáteszeket.
Kártya- és zeneszoba, könyvtárszoba, biliárd, szauna állnak rendelkezésre, gyakran tartanak vadászatokat, vadásztalálkozókat a kastély falai közt. Innen indulnak hajnalonta a környékbe vadászni a férfiak, aki lovagolni, kocsikázni kíván Fejér megye kies tájain, az megteheti.
Szabó Attila étteremvezető végigvezeti az érdeklődőt a földszinti közös helyiségeken, kicsit elidőz a portikusz óriási oszlopai alatt  innen rálátni a parkra, a csónakázótóra, az ősfákra, amelyek még látták a Zichy-Hadik család tagjait.
A széles főlépcsők fölvezetnek az emeleti traktusba, de a hátsó cselédlépcső, azaz a valamikori személyzeti feljáró sokkal romantikusabb, rusztikusabb a maga kacskaringóival, szűk kanyarulataival, a kikopott terméskő  fo- kaival.
A fotók tanúskodnak az itt tartott téli-nyári esküvők, lakodalmak pompájáról, eleganciájáról, az ötletesen megvilágított öreg palota semmihez sem hasonlítható élménnyel szolgál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!