utazó

2021.05.08. 07:00

A természet utat tör magának Csernobil romjain keresztül

Harmincöt éve, 1986. április 26-án történt a világ legsúlyosabb nuk­leáris katasztrófája, mostanra azonban elmondhatjuk, hogy Csernobil térségét fokozatosan visszafoglalja a természet – írja a travelo.hu.

NA

Fotó: Pixabay

A növény- és állatvilág beköltözött az elhagyatott toronyházakba, elfoglalta a hivatalokat, üzleteket, és bár az ukrán hatóságok szerint a régió még legalább 24 ezer évig alkalmatlan lesz az emberi élet számára, újabban vadlovak találtak maguknak otthont a csernobili atomerőmű körüli lezárt zónában.

A katasztrófa óta ez a terület a jávorszarvasok és a farkasok menedékévé vált, nemrég azonban a csernobili természetvédelmi terület munkatársai Ázsiában őshonos, veszélyeztetett státuszú Przsevalszkij-lovakat telepítettek be. Ez a lófajta Nyikolaj Przse­valszkij orosz tábornokról kapta a nevét, aki 1881-ben elsőként írta le az állatot, miután egy expedíció során rátalált a létezéséről szóló beszámolók alapján.

A huszadik század közepére a túlvadászat következtében jelentősen megcsappant a faj egyedszáma, végül a kutatóknak Kína, Mongólia és Oroszország egyes régióiba sikerült visszatelepíteniük.

Kiemelt képünkön: A lófajta Nyikolaj Przsevalszkij orosz tábornokról kapta a nevét, aki 1881-ben elsőként írta le az állatot

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!