Utazó

2006.12.12. 15:21

A vulkánok földje

<em>A hatodik napon az Atya, hogy művét bevégezé, örömében, mely ily szépet alkotott, a földet két kezébe vette s rá csókot nyomott. Ott, hol ajka illeté, ott van Szicília.</em> (Renzino Barbera)

PLT

A hazai nyár elmúlt, többen is szerették volna egy kicsit meghosszabbítani, hogy még élvezhessék a tűző nap melegét, víz közelében pedig a fürdőzés örömét. Az már csak hab a tortán, ha mindamellett még olyan helyre is eljut az ember, ahol az ókor kiemelkedő nevezetességeivel, gyönyörű tengerpartjával, a sziget kultúrájával találkozhat. Igen, szigetet említettem, mégpedig a Földközi-tenger legnagyobb szigetét, Szicíliát, amely Itália földjének folytatása, amelytől a keskeny  3 kilométeres  Messinai-szoros választja el. Területe 2560 négyzetkilométer.
A sziget klímája a tengerpartok  Jón, Tirrén, Földközi  mentén kifejezetten földközi-tengeri: meleg, de nem túl forró a nyár. Az évi középhőmérséklet a partok mentén 17 és 19 Celsius-fok között változik. A legmelegebb hónap a július. Mi októbert választottuk, amikor még meleg a tenger, de a nappali hőmérséklet 25 fok körüli.
A Messinai-szorost elhagyva első hosszabb állomásunk Taormina kisváros, ahol az időszámításunk előtti 3. században a hellén telepesek kezdték el építeni II. Hieron türannoszsága idején színházukat. Majd a római császárkorban módosították az épületet: megemelték a főfalakat és bővítették a nézőterét, hogy alkalmassá tegyék többek között a gladiátorok küzdelmére is. A színház romjai és környezete Csontváry Kosztka Tivadar festőművészünket is megihlette az 1900-as évek elején, híres festményét 1905-ben fejezte be.
Ha már ilyen közel vagyunk  6070 kilométer  a világ legaktívabb tűzhányójához, az Etnához, nem szabad kihagyni, hogy fel ne jussunk az elérhető szintig. Magassága a keleti oldalán 3370 méter. A több száz kráterből származó vulkános málladék kitűnő termőtalaj, ezért lejtőin intenzív szőlő- és gyümölcstermesztés folyik. A hegy alján narancs- és citromfélék, valamint szubtropikus növények sűrűje terjeszkedik. Szicíliához tartoznak a környező szigetcsoportok is, például az Eoli-szigetek, ahol a Vulcono és a Stromboli szintén működő vulkánok.
Közép-Szicília is sok látnivalót ígér az odautazónak. Többek között a Piazza Armerina legérdekesebbje, a világhíres Villa Casale egykori, 4. század elejei vadászház 4000 (!) négyzetméteres csodaszép, színes, teljesen ép állapotban fennmaradt mozaikpadlózata. Szicíliai körutazáskor érdemes elmenni a Földközi-tenger partjai közelében lévő úgynevezett Templomok völgyébe. Mindez Agrigentóban látható, ahol megcsodálhatjuk az ókor hét görög templomának romjait.
A sziget fővárosa Palermo, amely görögül csupa kikötőt jelent. És valóban, a tágas, természetes kikötő vonzotta oda az első letelepedőket, s hozta magával a város születését egy hosszúkás domb tetején. Az odautazó bővelkedhet látnivalóban. A dóm, a városkapu, az érseki palota, a bazilika és a kapucinusok katakombái felejthetetlen élményt nyújtanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!