Lenyűgöző látvány

2021.03.13. 07:00

Barlangvár a karsztvidéken

A világ tíz legérdekesebb vára között tartják számon a predjamai gótikus kastélyt, mely ritkaságszámba menő, sziklafalba vájt barlangvárként a monumentális látványon túl kiállításokkal és sejtelmes barlangrendszerrel hívogatja a turistákat.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió

Predjama egy kistelepülés Szlovéniában, a Belső-Krajna történelmi régióban, a gazdasági, közigazgatási és kulturális központ szerepét betöltő Postojna városától közel tíz kilométerre található, s a község feletti szikla oldalába épített gótikus kastélyáról híres. A titokzatos helyen, erdővel borított hegyvonulatok között megbúvó erődítményt egy 123 méter magas, meredek, függőleges sziklafal barlangnyílásában alakították ki. Elnevezése kissé nyakatekert, mert a Predjama-vár barlang előtti várat jelent, a barlang neve pedig Predjamska jama, azaz a barlang előtti vár barlangja.

Az egyedülállóan látványos kastély a 13. században épült, első írásos említése 1274-ből való. Elölről lovagvár – de nevezik rablóvárnak is –, hátulról- alulról pedig hatalmas barlangrendszer. Leghírhedtebb ura egy Erazem nevű lovag volt a 15. században, akit működése után a legenda egyszerűen rablóbáróként emleget. A báró ugyanis III. Frigyes német-római császár és Mátyás király küzdelmeiben az utóbbi mellett harcolt. Vérdíjat tűztek ki a fejére, mire a titkos és megközelíthetetlen várba menekült, majd fosztogatni kezdte a területen áthaladó kereskedőkaravánokat. Miután a fizetett kémek és a titkos cselszövések nem vezettek eredményre, a császár egy trieszti fejedelemre bízta a végső csatát. Az egy évig tartó ostrom alatt a katonák által ismeretlen barlanghálózaton át bőséges élelemmel látták el a vár lakóit, míg a császári sereg a völgyben éhezett. Erazem halálát 1484-ben egy áruló szolgája okozta.

Az első világháborús és vadászati múzeum bejáratánál szépen faragott faszobrokat láthatunk Fotó: Laskovics Márió

A zegzugos felépítésű, hatszintes, szabad kijárást biztosító üregekkel ellátott, 1990- től restaurált, múzeumként működő barlangvárban kiállítás látható, számos teremben, így például a kínzókamrában is viaszbábukkal, korabeli berendezésekkel, fegyverekkel elevenedik meg a történelem. A vár egész évben, a barlang a védett denevérek téli álma miatt csak kora tavasztól késő őszig látogatható. Az ingyenes parkolónál kápolna, első világháborús és vadászati múzeum, valamint étterem található. Már innen tiszteletet parancsoló látvány tárul a szemünk elé a gigászi természeti képződménybe vájt „fészekkel”. A bejáratnál az Erazemről elkeresztelt ajándékboltban kedvünkre válogathatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!