Thaiföld fővárosa évente több mint húszmillió látogatót fogad

2020.07.12. 07:00

Buddha-szobrok nyomában

Aki még nem járt Ázsiában, elképzelni sem tudja azt a nyüzsgő embertömeget, a meglehetősen különös járművek áttekinthetetlen forgalmát, az óriási hangzavart, ami a több millió lakosú nagyvárosok mindennapjait jellemzi. Bangkokban ehhez még a világ minden tájáról érkező turisták sokasága is hozzájárult, legalábbis napjaink világjárványát megelőzően.

Osváth Sarolta

A Wat Traimit templomában található 18 karátos színarany ülő Buddha kis híján négy méter magas, és az értéke körülbelül 250 millió dollár

Fotó: Osváth Sarolta

Thaiföld fővárosa, thai nyelven Krung Thep, azaz „angyalok városa” a legutóbb mért adatok szerint évente több mint húszmillió látogatót fogadott, s ezzel ma is a világ második legnépszerűbb úti céljaként tartják számon. (Az első helyen Hongkong áll.) Bár inkább a buddhák városának lehetne nevezni, hiszen a látnivalók jelentős részének középpontjában az ősi buddhista vallás mindenható istenségét lehet megcsodálni. Az európai ember számára ez igazi kaland és megmerítkezés az ország sajátos kultúrájában.

A Wat Traimit templomában található 18 karátos színarany ülő Buddha kis híján négy méter magas, és az értéke körülbelül 250 millió dollár Fotók: Osváth Sarolta

Annyit azért érdemes tudni az ázsiai metropoliszról, hogy az utóbbi évtizedben gombamód nőttek ki a földből a felhőkarcolók, miközben az ultramodern épületek tövében megtalálhatók a viskóknak tűnő lakóházak is, majd váratlanul felbukkannak a színes, főként aranyozott, díszes templomcsodák.

A napjainkban látható város alig több mint kétszáz éves, az előző Ajutthaja nevű fővárost 1767-ben a burmai sereg elpusztította. Bangkokot a thai uralkodócsalád khmer hadifoglyok segítségével építette fel a Chaophraya folyó partján az előzőtől délre.

Az első és legfontosabb látnivaló a Királyi Palota műemlék épületegyüttese, legalább fél napot kell szánni rá, annyira sokszínű és érdekes. A királyi család több mint százötven évig élt a falak között (már új helyre költöztek), de nem csak az uralkodók emlékét illeti a megkülönböztetett tisztelet. Az impozáns bejárathoz közel a Phra Sri Chedi (sztúpa) Buddha- relikviáival ismerkedhetünk meg, az igazi attrakció azonban a palota mellett található: a Wat Phra Kaeo, a Smaragd-Buddha temploma egyben a thai királyság spirituális központja és az ország egyik legfontosabb kegyhelye. A templom 1782-ben épült, és egy valódi zöld smaragdból készült Buddha- szobrot rejt, amely mindöszsze 66 centiméter magas, lefényképezni nem szabad.

A mesterségesen létrehozott Aranyhegyen lépcsőkön megközelíthető 78 méteres, monumentális arany Chedi belseje szintén Buddha-relikviákkal van tele

A következő kötelező randevú a világ legnagyobb fekvő Buddha-szobrával esedékes, az összesen 46 méter hosszú és 15 méter magas, valódi igazgyöngyökkel kirakott talapzaton fekvő, arannyal bevont Buddha mellett állva az ember átérzi a saját kicsinységét és tehetetlenségét. A Wat Pho templomegyüttes egyébként több mint ezer káprázatos Buddha-szobor gyűjteménye. Itt működik az ország legrégebbi thai tradicionális thai masszázsiskolája is.

A Wat Phra Kaeo, a Smaragd-Buddha temploma a thaikirályság spirituális központja
és az ország egyik legfontosabb kegyhelye

Nagy Buddha-élmény még a Wat Saket. A mesterségesen létrehozott Aranyhegyen lépcsőkön megközelíthető 78 méteres, monumentális arany Chedi belseje szintén Buddharelikviákkal van tele. Ezt már csak a Wat Traimit templomában a világ legnagyobb (5,5 tonna!) 18 karátos színarany ülő Buddha-szobra tudta felülmúlni, amely kis híján négy méter magas. A szobor „haja” és a tetején található fejdísz 46 kilo gramm 99 százalékos aranyból készült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!