Utazó

2006.12.26. 13:51

Burgenlandi csobbanások

A Vas és Győr-Moson-Sopron megyével szomszédos osztrák tartomány, Burgenland gazdag termálvizekben. Egymást érik a fürdők, amelyeknek nagy szerepük van abban, hogy a térség az elmúlt időszakban Ausztria egyik legvonzóbb turisztikai régiójává vált.

PLT

Burgenland termálfürdőiben egész évben szezon van. Ennek az az oka, hogy viszonylag kisebb hangsúlyt helyeznek a strandjellegre, nagyobb arányt képviselnek a fedett, félig fedett, meleg vízre alapozó, valamint az él- ményelemek sorát nyújtó medencék, valamint a  kiterjedt szolgáltatásokat nyújtó szaunarészlegek.
Az osztrák tartomány népszerű termálfürdői Közép- és Dél-Burgenlandban, a magyar határhoz közel találhatók. Sőt mi több, Lutzmannsburg, azaz Locsmánd fürdője teljesen a határra épült. Így magyar oldalról a Sonnentherme kétféle módon is megközelíthető. Autóval közvetlenül a kőszegi határátkelőn keresztül, illetve  Zsiráról gyalogosan. Az utóbbi esetben a zsirai gyalogos-kerékpáros határátkelő magyar oldalán kell hagyni a gépjárművet, s pár perces sétával elérhető a fürdő. Szombathelyről 45 perc alatt lehet ide elautózni.
Európa egyik legnagyobb családi és szabadidős fürdője a locsmándi, ahol minden korosztály megtalálja a számára legkedvezőbb kikapcsolódási lehetőséget. A legkisebbeket a Baby-world várja, ahol a számukra kialakított medencék mellett többek között szoptatási lehetőség, bébikonyha, bébiszauna is található.
A nagyobbak számára kínál sok-sok lehetőséget a Funny Waters élménymedencéje, amelynek egyik fő látványossága Európa leghosszabb beltéri csúszdája. További élményeket  kínál  a hullámmedence a barlanggal és a víz- eséssel, valamint  a sodró folyó. A Silent Dome   a fürdő legnyugalmasabb része. Itt nincs gyermekzsivaj, miután ide csak a 14 év felettiek léphetnek be. Akik itt szeretnék idejüket eltölteni, azoknak szaunajeggyel együtt kell megváltaniuk belépőjüket. A Silent Dome  pihenőfürdő 400 négyzetméteres külső-belső medencéje masszírozó suga-raival teljes ellazulást ígér. Ennek része a szaunavilág is, amelynek kínálatában gyógynövényes és fényszauna, aromagőzfürdő, Kneipp-kúra, pezsgőfürdő és két külső finn szauna is szerepel.
Oberwart szomszédságában található Bad Tatzmannsdorf, vagyis Tarcsafürdő. Ez Szombathely irányából a bucsui határátkelőn keresztül közelíthető meg legegyszerűbben. Bad Tatzmannsdorfot  a 17. században még mint a Batthyány család gyógyfürdőjét jegyezték. Ma a településen egymást érik a szállodák, fürdője pedig, a Burgenland Therme, a regenerálódásra vágyók paradicsoma. Ez az egyetlen olyan hely Ausztriában, amely három természetes gyógyulást elősegítő kinccsel rendelkezik: a természetes szénsavval, a gyógyiszappal és a termálvízzel.
A Burgenland Therme-ben külső és belső medencék, masszázs- és hullámfürdő, római szauna várja a fürdőzőket. Tavaly nyáron nyílt meg, s nagy népszerűségnek örvend a Spannonia, a Burgenland Therme szaunakertje. Itt nyugalomöblök és fekvőhelyes részek váltogatják egymást. Ötféle szauna, köztük a bányabarlangos és a gyógynövényes  gőzfürdő   szolgálja a rekreációt. A meditációs kertbe vissza lehet vonulni egy kis feltöltődésre, míg a nyugalomöblök speciális kúrákat kínálnak. Az ellazító medence masszázspadokkal, vízsugarakkal, sugárrózsákkal csalogatja a vendégeket.
Burgenland legújabb fürdője, a stegersbachi Ausztria legmodernebb egészségmegőrző állomása. A dél-burgenlandi  dimbek-dombok között megbúvó fürdőhely  Szombathely felől ugyancsak a bucsui határátkelő irányából közelíthető meg legegyszerűbben.  Még Oberwart előtt,  Grožpetersdornál  kell letérni Stegersbach irányába. A fürdő 1998-ban nyílott meg, s 20032004-ben építették újjá.  Itt  2500 négyzetméter vízfelület, két vízeséses,  egy sportmedence, valamint két csőcsúszda  áll a fürdőzők rendelkezésére. Stegersbach erőssége az 1500 négyzetméteres szaunarészleg, ahol külső és belső szaunák, gőzfürdők sora s török fürdő is  működik.
A fürdő szépség- és egészségoázisa a Refugium, ahol különféle masszázsok, keze-lések, mozgási és kikapcsolódási terápiák szolgálják a vendégek egészségének a megőrzését. Közvetlenül a fürdő mellett található Európa legnagyobb,  45 lyukú  golfpályája.
A burgenlandi fürdőkben vannak napijegyek, ám válthatóak meghatározott ideig érvényes kedvezményes belépők is. A szaunarészlegbe való belépésért külön kell fizetni. Mindenütt karórás belép-tető rendszert alkalmaznak. Stegersbachban ezek működtetik az öltözőszekrényeket is, másutt a kulcsos rendszer a divat. A felnőttmedencékben a Magyarországon megszokottnál nagyobb,  130140 centiméter  a vízmélység, a csúszdahasználatért nem kell külön fizetni. Valamennyi fürdőben van önkiszolgáló étterem, ahol a wellness-ételek mellett a hagyományos ízek kedvelői is megtalálják a nekik valót. Az étkezés költségét ráterhelik a vendég karórájára (ezt a belépővel adják és a pluszszolgáltatások díját számolja), majd a számlát a fürdőből  való  kilépéskor kell kiegyenlíteni.
A termálfürdők mellett számos kulturális, sport- és szabadidős lehetőség közül válogathatnak azok, aki ellátogatnak Burgenlandba. Októberben és novemberben kulináris programok sorát rendezik, de a vidék kiváló lehetőséget kínál a kerékpáros, a lovasturizmusra, csakúgy a természetjárásra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!