Utazó

2007.02.21. 11:03

Felfirssülés a fővárosban

Budapest a világ egyetlen olyan nagyvárosa, amely rendkívül gazdag gyógyvízforrásokban (is). Összesen 118 természetes forrást és fúrt kutat tartanak számon a főváros területén, amelyekből 21-78 Celsius-fokos termálvíz tör elő, naponta 70 millió liter.

PLT

A főváros híres gyógyforrásai sokféle betegségre jelentenek gyógyírt, ugyanakkor a patinás, nagy múltú gyógyfürdők többsége ma már a wellnesz fogalomkörébe tartozó szolgáltatásokat is kínál. Érdemes közelebbről is megismerkedni a kínálattal, hiszen ilyenkor a téli hidegben egy-két napos budapesti tartózkodás alkalmával is ránk fér a testi-lelki kényeztetés.
A Budai-hegység lábainál fakadó ásványvíz- és hőforrásokat már a római birodalom idején felfedezték és már akkor fantasztikus fürdőkomplexumokat építettek. A rómaiak többek között azért alapították Aquincumot, mert kedvelték a melegforrások gyógyító vizeit. Az igazi fürdőkultusz azonban a százötven éves török hódoltság időszaka alatt bontakozott ki Magyarországon, s nem véletlenül éppen Budán, illetve Pesten. Számos budapesti gyógyfürdő küllemében és belső elrendezését illetően még ma is tükrözi a törökök víz- és gőzimádatát. A Rudas-, Király- és Rácfürdőben (utóbbi jelenleg felújítás miatt zárva) a mai napig épségben megmaradtak török kori részek.

A gőzfürdőzés régen csak a férfiak kiváltsága, s persze a társas élet fontos színtere volt. Az idők azonban változnak, ma már mindenütt tartanak koedukált (fürdőruhás) napokat, sőt a Rudasban idén nyáron külön női napot is bevezettek, de nem járt igazán sikerrel az ötlet. Azokat pedig, akik a fürdőzést szórakozással kívánják egybekötni, több fürdőben pénteken és szombaton éjjel hangulatos programok várják.
Budapest talán legpatinásabb fürdője a nagyvilági pompát árasztó Gellért-fürdő, oszlopos medencecsarnoka nem csupán Budapest, de a magyar fürdőkultúra védjegye. A különféle gyógyászati szolgáltatások mellett pezsgőfürdő, szauna, hőlég- és nedvesgőzkamrák szolgálják a felfrissülést, de már maga a gyönyörű épület is jó hatással van az ember lelkére.

A Gellért hangulatától talán csak egy hajszállal marad el Európa egyik legnagyobb fürdőkomplexuma, a főváros pesti oldalának egyetlen működő régebbi gyógyfürdője, a Széchenyi. Az impozáns épület udvarán télen-nyáron három medence üzemel, amelyből az egyik élményfürdő. A fürdőtől elválaszthatatlanok a gőzölgő vízben sakkozó férfiak, a róluk készült jellegzetes fotók számos útikönyvben csábítják magyarországi, budapesti utazásra a külföldieket. A Széchenyi tágas, világos medencecsarnokainak kialakításánál is érződik a római fürdőkultúra hatása, a kádfürdőknél a görögök fürdőkultúrája fedezhető fel, de az északi fürdőkultúra nyomai is fellelhetők az izzasztóhelyiségek, merülőfürdők, szaunák világában. A fürdőben komplett wellneszközpontot alakítottak ki, a vendégek torna- és vízi aerobicfoglalkozások közül válogathatnak, a fitnesz-teremben pedig mindenféle kardio- és erősítőgépekkel edzhetik magukat egészségesre és izmosra a fürdővendégek. 

E különleges létesítményeken kívül a többi gyógyfürdőben is igyekeztek a fenntartók wellneszattrakciókkal bővíteni a szolgáltatásokat. Ma már csaknem mindenütt megtalálható a szauna, többféle hőfokra fűtve, nedves, száraz vagy finn változatban, lassan polgárjogot nyer az infraszauna is, amely a levegő felforrósítása nélkül, infrasugarakkal éri el az izzasztó hatást, gyorsabb és a szívet kevésbé igénybe vevő méregtelenítést garantálva. A fürdők speciális szolgáltatása a gyógymasszázs. Budapesten keresett szakma a gyógymasszőri, mert soha nincs annyi belőlük, hogy a fürdőkben, wellneszközpontokban a vendégeknek ne kellene előre bejelentkezniük. A különböző mozgásszervi és egyéb betegségek masszázskezelése mellett az élvezetekre is gondolnak, a legváltozatosabb frissítő és ralaxációs masszázsokat, bőr- és testszépítő programokat vehetünk igénybe. 

Az egészségturisztikai piacnak a fővárosban is egyre fontosabb szereplői a négy- és ötcsillagos szállodák, közülük számos igen komoly wellnesz-, sőt terápiás részleggel is büszkélkedhet. Helyzeti előnyben vannak a budai Duna-parton és Margitszigeten található hotelek, hiszen oda a gyógyvíz "házhoz jön". E központok általában "külsős" vendégek előtt is nyitva állnak, a legdivatosabb wellneszújdonságokat éppen itt lehet kipróbálni. A verseny és a választék óriási. A szolgáltatásoknak gyakran csak a fantázia szab határt. A szaunát előszeretettel ötvözik hang-, fény- és aromaterápiával, számtalan masszázst kínálnak (thai, relaxációs, algás, mézes stb.), a szépészeti kezelések között pedig különféle arc- és testlemosásokat, radírokat, tápláló pakolásokat és ápoló borogatásokat ajánlanak. 

Mostanság különösen népszerűek az úgynevezett aromafürdők, a Kneipp-kúrák és a Kleopátra-fürdő. Számos wellneszközpont kínálatában megtalálhatók a természetgyógyászati szolgáltatások, az akupunktúra, az akupresszúra és reflexológia, ázsiai  főként kínai és thai  mesterek segítenek az egészség megőrzésében. Érdemes a wellneszszállodák kínálatát részleteiben is megismerni, mert több helyen egyhetes fogyó- vagy méregtelenítő-, relaxációs vagy energetizálókúrát is igénybe vehetünk, esténként pedig a gazdag budapesti kulturális programok, kiállítások, koncertek, színházi előadások közül választhatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!