A folyamat csökkentheti a kontinens szén-dioxid-elnyelő képességét

2020.07.11. 07:00

Fokozatosan nő a fakitermelés

Az utóbbi években a fakivágások miatt nagymértékben nőtt az erdőveszteség az Európai Unióban, ami csökkenti a kontinens szén-dioxid-elnyelő képességét, és további problémákat is felvet – derül ki a guardian.com cikkéből.

Vas Népe

Az erdők biomassza-vesztesége Svédországban a legszembetűnőbb, ahol 29 százalékkal nőtt a fakitermelés

Fotó: Pixabay

Az EU földterületének mintegy 38 százalékát teszik ki erdők, a biomassza-veszteség azonban a műholdas adatok szerint 2016 és 2018 között 69 százalékkal nőtt, összehasonlítva a 2011 és 2015 közötti adatokkal. A kivágott erdők területe 49 százalékkal nőtt ugyanebben az összehasonlításban, a jövőben pedig tovább nőhet az igény a faanyagra. Az erdők biomassza-vesztesége Svédországban a legszembetűnőbb, ahol 29 százalékkal nőtt a fakitermelés, és Finnországban, ahol mintegy 22 százalékkal, miközben Lengyelország, Spanyolország, Lettország, Portugália és Észtország együttesen felelős a 26 vizsgált országban bekövetkezett növekedés körülbelül 30 százalékáért. A gyarapodó fakitermelés hoszszú távon valószínűleg nem vezet az erdőterület csökkenéséhez, nagyrészt pótolják a kivágott fákat, ám rövid távon megváltoztatja az erdők széndioxid- elnyelő képességét.

Az erdők biomassza-vesztesége Svédországban a legszembetűnőbb, ahol 29 százalékkal nőtt a fakitermelés Fotó: Pixabay

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!