utazó

2021.07.18. 07:00

Gazdagság és sokszínűség – Ezek a legfőbb jellemzői Oroszlánvárosnak, azaz Szingapúrnak

Megérkezni arra a repülőtérre, amelyen a világ legnagyobb, modern szobornak is beillő beltéri szökőkútja buja trópusi virágok között vízpermettel hűsíti a levegőt, miközben odakint az egyenlítői égöv forró és párás éghajlata uralkodik, első benyomásnak elég is ahhoz, hogy az ázsiai kistigrisek egyikének gyors felemelkedéséről és mérhetetlen gazdagságáról hiteles képet alkothassunk.

Osváth Sarolta

Szingapúr jelentése szanszkrit nyelven Oroszlánváros. Az állatok királya azonban csupán tévedésből lett a városállam névadója, hiszen ez a ragadozó soha nem volt honos a délkelet-ázsiai apró szigeten. A legenda szerint egy itt partraszálló szumátrai herceg vélte oroszlánnak a szigeten gyakori fehér tigrist, de a szingapúriakat ez az apró különbség nem zavarja, büszkén vallják magukénak az oroszlán szimbólumot. Szingapúr 1965-ben vált függetlenné Malajziától, azóta városállam, fennhatósága alá még hatvannégy kisebb sziget tartozik.

A főszigetet északról Malajziától a 900–1500 méter széles Johori-szoros választja el, és két híd köti össze vele. A mini szigetország, mint az egykori angol gyarmatok ázsiai központja, jól tudott élni azzal, hogy a világ egyik legforgalmasabb hajózási útvonalán

fekszik. Stratégiai jelentőségű kikötőjének, a kereskedelem, a pénzügyi szektor és az oktatás fejlesztésének nagy szerepe volt abban, hogy az 5,7 millió lakosú Szingapúr villámgyorsan a világ egyik legfejlettebb és legerősebb gazdasággal rendelkező országává és globális pénzügyi központjává vált. Az egy főre jutó nemzeti jövedelem meghaladja a legtöbb nyugati országét, az áruk vámmentesek, alacsony a bűnözés és nincs korrupció.

A Szingapúri Botanikus Kert a világörökség része, orchidea-, kaucsukfa- és gyömbérgyűjteménye első a világon
Fotók: Osváth Sarolta

A 718 négyzetkilométer területű fősziget igazi világváros, emellett egyebek közt tetten érhető itt az ázsiai és az arab kultúra jellegzetes fílingje is. Egyik népszerű városrésze a kínai negyed, ahol nemcsak autentikus kínai éttermeket, piacot találunk, hanem például a Szent fogereklye templomát, ahol állítólag Buddha fogát őrzik. Nagy gondot fordítanak a zöldterületekre, a Szingapúri Botanikus Kert (SBG) a világörökség része, orchidea-, kaucsukfa- és gyömbérgyűjteménye első a világon. Láthatók itt a világ leghíresebb embereinek – például Elton Johnnak, Nelson Mandelának, Jackie Channek és a brit királyi család több tagjának – személyre szóló VIP-orchideái, amelyeket odalátogatásuk alkalmára nemesítettek számukra.

Az oroszlánfejű és haltestű Merlion Szingapúr jelképe

Ugyancsak világhírű a szingapúri trópusi állatkert ritka egyedekből álló gazdag állománya is, a kisvasutas éjszakai szafari pedig életre szóló élmény. A Sentosa szigeten található vidámpark sem marad le az izgalmas kalandok terén, akárcsak az ázsiai metropolisz sokszínű éjszakai élete. A város panorámájában felülről, a libegővel is megközelíthető legmagasabb pontról, a 163,63 méterrel a tenger szintje fölé emelkedő Bukit Timah nevű dombról is gyönyörködhetünk.

Kiemelt képen: Szingapúr villámgyorsan a világ egyik legfejlettebb és legerősebb gazdasággal rendelkező országává és globális pénzügyi központjává vált

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!