Megtalálták a megfelelő helyet a termesztéshez

2020.07.12. 07:00

Gyönyörű bazsarózsák

Kevesen tudják, hogy Hajdú-Bihar megye egyik parányi településén, Vekerden több ezer tő bazsarózsa nyílik minden évben. Amellett, hogy Hollandiába és Ausztriába is szép számmal szállítanak innen virágot, bármikor megtekinthető a bemutatókert.

Vas Népe

A bazsarózsa szedését az időjárás határozza meg

Forrás: pixabay

Kovács Péter és Povázsay Zsuzsa bazsarózsa-kertészetéből évente százezer szál virágot értékesítenek az aalsmeeri virágtőzsdén és Ausztriában. A kertész és kerttervező, ma már nyugdíjas férfi és párja rengeteg előkészület, hosszas tanulmányozás után vágott bele a peónia termesztésébe – írta a senior.hu. Az előkészületek során egész Magyarországot bejárták régi peóniatöveket keresve, 225 faluból 1250 egyedet gyűjtöttek össze.

A bazsarózsa szedését az időjárás határozza meg Fotó: pixabay

Száz faluból talajmintát is vettek, hogy a növény igényeit minél alaposabban megismerhessék. Régi tövek után kutatva érkeztek Vekerdre is, ahol megtalálták a megfelelő helyet a termesztéshez és gyűjteményük bemutatásához. Ma már több mint négy hektáron vár minket a bemutatókert, a termesztést pedig a feldolgozócsarnok és a hűtőház egészíti ki. A legnehezebb rész a szedés, azt ugyanis az időjárás alakítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!