A turisták kedvence

2021.05.29. 07:00

Kajmán-szigeteki kalandok

A Kajmán-szigetek nevének hallatán elsőként a hüllők és az offshore cégek jutnak eszünkbe. Nem véletlenül, hiszen ez is, az is jellemző a karibi szigetcsoportra, amely ma is az Egyesült Királyság tengerentúli területe. Az adófizetés alól kibúvó gazdagok és a turisták álmainak netovábbja valójában a világ egyik ékszerdoboza, tele izgalmas látnivalóval és kalanddal.

Osváth Sarolta

Fotó: pixabay

A szigetcsoport tagjai (Nagy- Kajmán, Kis-Kajmán és Cayman Brac) Kuba és Jamaica között, a tenger alatt húzódó Cayman Ridge csúcsai. Mindössze néhány méterrel emelkednek ki a vízből, a legmagasabb a Cayman Brac fennsíkjának 43 méteres pontja. Korallzátonyok veszik körül a három sziget összesen 262 négyzetkilométernyi területét, amelyből a Nagy-Kajmán csaknem kétszáz négyzetkilométert foglal el, ez a szigetcsoport központja is, ahol a lakosság kilencven százaléka él. A mintegy hatvanezer fős, jobbára kevert lakosság az egykori telepesek, rabszolgák vagy későbbi bevándorlók leszármazottaiból tevődik össze. A szigetek fővárosa, George Town húszezer lakosú, igazi lüketető nagyváros, márkás, drága üzletekkel, modern épületekkel, ugyanakkor színes, karibi hangulattal.

A történelmi múltra a kikötő védelmére 1790-ben épített George-erőd maradványai, a sziget legrégibb épülete, a Pedro St. James-kastély (1780), a szintén a kevés régi épület egyikében található Kajmán Szigeti Nemzeti Múzeum (1830), valamint a Kajmán Tengeri Múzeum emlékeztet. A jelent pedig meghatározza, hogy virágzik a turizmus és hogy itt zajlik a világ legtöbb, egyébként nem feltétlenül törvénytelen offshore ügylete.

A Kajmán-szigetek ennek köszönhetően a világ ötödik legnagyobb pénzügyi központja. A Karib-térségen belül a Kajmán-szigeteken a legmagasabb az életszínvonal, ami nemcsak a nyaralótulajdonos milliárdosokra, hanem az ott élő lakosokra is érvényes. A szigeteket gyakran érik el pusztító hurrikánok, de a károk nyomai szinte sehol nem látszanak, a romok rövid idő alatt eltűnnek, és minden újjáépül.

Kajmánok ma már nem élnek a róluk elnevezett szigeteken, tengeri óriásteknősök viszont nagy számban találhatók a sziget északnyugati csücskében, a Pokol sziklaszirt közelében, a világ egyetlen teknősfarmján. A turisták persze főként a világ legszebbnek tartott strandja, a Seven Mile Beach és a különleges vízi kalandok ígérete miatt kedvelik a nyaralóparadicsomot.

Kiemelt képünkön: A turisták kedvelik a fehér homokos, pálmafás tengerpartot

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!