A hangulatáért érdemes elmenni

2017.12.15. 11:30

A karácsonyi bevásárláshoz nem, a forralt borozáshoz tökéletes a karácsonyi vásár

Az osztrák fővárosban alaposan megadják a módját az ünnepvárásnak, ugyanis Bécsben csaknem húsz adventi vásár és karácsonyi falu közül válogathatnak a látogatók.

POLGÁR BETTINA

Az ételeken és italokon kívül fenyőfadíszek is széles választékban várnak ránk Fotó: Polgár Bettina

 

Az ételeken és italokon kívül fenyőfadíszek is széles választékban várnak ránk Fotó: Polgár Bettina

Naschmarkt

A pályaudvartól cirka fél órányi sétára található a Naschmarkt, az egyik legismertebb bécsi piac, ahol több mint száz standon ismerkedhetünk más-más országok különleges portékáival. Itt a szállingózó hó ellenére is találhatunk epret és dinnyét, emellett ha kedvünk tartja, megkóstolhatjuk a sárkánygyümölcsöt, a papaját vagy az osztrigát. A piac sajt-, hal-, fűszer- és aszaltgyümölcs-kínálata ugyancsak fotókra kívánkozik.

Mária Terézia tér és a Christkindlmarkt

A Naschmarkttól egy rövidebb sétával jutunk el a Mária Terézia térre. A tér két oldalán magasodik a Bécsi Szépművészeti Múzeum, illetve a Bécsi Természettudományi Múzeum. Utóbbiban tekinthető meg a közel 25 ezer éves willendorfi vénusz, az alig több mint 11 centiméteres, női alakot formázó szobrocska. Amennyiben szeretnénk elkerülni a nagy tömeget, körbejárhatjuk a Mária Terézia tér adventi vásárját, ellenkező esetben pedig átmehetünk a közelben fekvő városháza elé, ahol csaknem 150 standdal várja a látogatókat a legnagyobb karácsonyi vásár, a Christkindlmarkt.

Nem spórolnak a hozzávalóval

Bármelyik vásárra essen is a választásunk, a forróital-kínálatot kár lenne kihagyni, hiszen egyebek mellett forralt borok és puncsok széles palettájáról válogathatunk a narancsos variációtól az erdei gyümölcsösig. Az első néhány korty után pedig az arcunkon mindinkább szélesedő mosoly kíséretében nyugtázhatjuk, hogy bizony egyik hozzávalóval sem spórolnak. Mindemellett természetesen az alkoholmentes finomságokra vágyók is számtalan lehetőség közül mazsolázhatnak. Egy-egy adag forralt borért vagy puncsért megközelítőleg 4-5 eurót kérnek, ehhez jön még a bögre betétdíja, ami további 4 euró. Ezt az összeget azonban visszakapjuk, ha az ivóalkalmatosságot nem szeretnénk emlékül magunkkal vinni.

Osztrák langalló?

Az ételkínálatot tekintve ismerősként köszön vissza a standoknál a lángos és a kürtőskalács, de többek között különleges édességeket, egyedi fűszerezésű sült kolbászokat és úgynevezett Flammkuchent is kóstolhatunk. Utóbbi erősen hajaz a pizzára, azonban hosszan kelesztett tésztából készül, a tejfölös alapra pedig leggyakrabban szalonnát és lilahagymát tesznek. A gasztronómiai kalandozás mellett szuvenírek, karácsonyi díszek és kézműves termékek végtelennek tűnő kínálata tárul elénk. Minden megtalálható a mézeskalács szívektől kezdve egészen a szalmából font angyalokig. Az ünnepi ajándékvásárlást nem túl pénztárcakímélő itt megejteni, inkább a hangulata miatt érdemes felkeresni a bécsi vásárt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!