Utazó

2011.11.09. 10:45

Milliárdokat érő múzeum

A világörökségként számon tartott tokaji borvidék és Tokaj-Hegyalja számtalan kiránduló kedvelt célpontja, de akad még bőven felfedezetlen, olykor titkokat rejtő vidék. Az édes borok hazája minden évszakban más arcát mutatja, és mindig tartogat valami érdekességet számunkra.

Bajory Á. Rita

Az egykori Andrássy-kúriában tett látogatás felér egy olyan időutazással, amely bepillantást enged a múlt titkaiba, de modern köntösbe öltöztetett szolgáltatásokkal maradásra késztet. A tarcali Andrássy-rezidencia falain a nemesi család egyik komornyikja által megmentett régi csoportfotók láthatóak, és a megsárgult képek tanúskodnak a korabeli birtok eredeti pompájáról is. A felújított kúria rusztikus környezetű pipatóriumában időzve szemünk előtt szinte megelevenedik, ahogy egykor a grófi család fogadta a kor rangos politikusait, vendégeit. A többfogásos vacsora előtt egy tokaji bor társaságában oldódhatott a hangulat, és az arany nedű kóstolását talán szivarozással kísérték.

Az 1700-as években barokk stílusban megépült Andrássy-kúria főúri udvarház alatt egy 1400-as években épült, 500 folyóméteres, máig használt pincét őriznek. A rezidencia megőrizte régi báját, és ma exkluzív szolgáltatásokkal, ötcsillagos wellness-szállodaként várja látogatóit.

A városok dübörgésétől távol, a munkától terhes mindennapjainkat hátrahagyva megmártózunk a főúri életmódban. A világhírű magyar, édes bor történetének érdemes a nyomába eredni. De ne érjük be a kedvelt, ám az útikönyvek által unalomig emlegetett látnivalókkal.

Ki hinné, hogy a sokak számára még ismeretlen, de gyönyörű környezetben fekvő Tolcsván, alig néhány fa árnyékában meglapuló pinceajtó mögött milliárdokat érő vagyont mentettek át az utókor számára? A mai nevén Konstantin-pincében rejtették el és gyűjtötték össze a Tokaj-hegyaljai Muzeális Borkészlet drága borainak nagy részét. Minden évjárat egy-két palackját kimentették a megszállók elkobzásai elől, és eldugták itt vagy befalazták máshol. Az évek alatt több százezernyi tokajit gyűjtöttek össze. 

A nemes, édes nedű egykori, titkos kamrájában érdemes körültekintően szétnézni. A precízen egymás mellé felsorakoztatott, nemes penész által ölelt palackok rendkívül értékes borritkaságok, némelyik története a két világháborún is átível. A muzeális darabok legöregebbikét 1895-ben palackozták. Az óvatosság amolyan pénztárcakímélő elővigyázatosság is, hiszen a legszerényebb árkategóriába sorolt tokaji negyvenezer forintnál kezdődik. A föld alatti múzeum kincseinek forgalmi értéke 15 milliárd forint.

Az ámulatba ejtően kísérteties pince keskeny sorai között nem szerencsés mozdulattal meglepődni, mert ha a 300 ezer palack valamelyike netán a földön landol, akkor drága kirándulást tudhatunk magunk mögött.  Nem véletlenül tartózkodhat csak hat fő egyszerre a tokaji ritkaságok otthonában. A gyűjteményben döntően csak az aszúk és az eszenciák találhatóak, mert hosszú éveken keresztül csak a magas cukortartalmú borokat lehet eltartani. Az igazi érték az ízekben rejlik, hiszen a csodálkozáson kívül lehetőségünk volt az 1972-es "évszázad borát", az egyik legfinomabb tokajit megkóstolni.

A bor különlegességét nem feltétlenül a matuzsálemi kora adja, hanem mert ennyi éven keresztül megőrizte illatát, zamatát és állagát. A természet adta szőlőszemek nektárja idővel tönkremegy az ember alkotta üvegekben, éppen ezért a borokat 15-25 évente át kell dugózni, és kóstolás után steril körülmények között új palackba kell önteni. Az exkluzív múzeum ez év nyarán nyitotta meg kapuit a borkedvelők előtt.

Ha a különleges régi pincék látványa és az édes borok kellemesen bódító enyhe mámora nem lenne elég a Tokaj-Hegyalját felfedezőknek, akkor érdemes egy kanyarral többet utazni, és betérni a Bestillo-pálinkaműhelybe. A modern technológiának köszönhetően precízen mérni tudják, mikor érnek úgy össze az ízek, hogy az aromák találkozása tökéletes egyveleget alkosson. A teljesség igénye nélkül a díjnyertes gönci barack-, a cigánymeggy-, a kökény- és az érlelt aszútörköly-pálinkák kóstolásra és maradásra csábítanak, azonban az ízlelgetéssel nagyon csínján kell bánni, de talán célszerű ezt a megállót hagyni a kirándulásunk utolsó állomásának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!