Utazó

2011.07.27. 07:27

Például a Klopeini tó...

Ha nyaralni indulunk, Ausztria a legritkább esetben jut eszünkbe, legfeljebb egy bécsi vagy grázi városlátogatás erejéig szerepel a programunkban. Pedig közvetlen szomszédunk hihetetlen csodákat kínál nyáron is, tökéletes kikapcsolódást nyújt például a Klopeini tó, Dél-Karintiában.

Osváth Sarolta

Már-már közhelynek számít, hogy Karintiát mediterrán Ausztriának tartják, mivel az Adria közelségének köszönhetően a napsütéses órák száma itt a legmagasabb az országban, eléri az évi kétezret. A jelző azonban sok tekintetben fedi a valóságot, hiszen az a képzetünk, hogy az osztrákokhoz elsősorban a síparadicsomok miatt érdemes mennünk, hamar megdől, amint a régió behatóbb tanulmányozásába kezdünk. Karintia ugyanis legalább annyira a tavak, vizek birodalma is, hiszen több mint 1270 állóvíz, 200 fürdőtó, nyolcezer kilométernyi folyóvíz és számtalan gyógyforrás található az alpesi csúcsok övezte, fantasztikus fekvésű zöld völgyekben. Merthogy ezen a tájon a százat megközelíti (pontosan 93) a háromezer méter feletti csúcsok száma - amelyek nyáron is havasak -, itt található Ausztria legmagasabb hegye a Grossglockner (3798 méter) is.

Karintia déli részén kanyarog a Dráva, amelynek érintetlen természeti szépségeit, a vízi turizmusra kiválóan alkalmas adottságait úgyszintén a  turizmus szolgálatába állították az ehhez kiválóan értő szomszédaink. Nem kell azonban profi hegymászónak, vagy vízitúrázónak lenni ahhoz, hogy élménydús napokat töltsünk el ezen a tájon, sőt!

A dél-karintiai tavaknál ugyanis mindent megtalálunk, amit ilyentájt a nyaralásról elképzelünk, ráadásul a Dunántúlról ötszáz kilométeres távolságon belül elérhetők, nem kell egész napot az autóban tölteni. A választék bőséges a régióban, minden tónak megvan a maga specialitása, ugyanakkor egyformán kristálytiszták, ívóvíz minőségűek és a nyári fürdőzéshez kellemes a hőmérsékletük. Választhatjuk a Wörthi-tót, a Weissensee-t, a Millstadti-, a Faaki-, vagy az Ossiachi- tavat, nem ér csalódás bennünket. De ott van például a Klopeini-tó, amely kifejezetten a családosan nyaralni vágyók körében népszerű, nem véletlenül. Mindenekelőtt azért, mert a víz  jobb napokon 28 fokra is felmelegszik, és mivel források, nem pedig jéghideg hegyi patakok táplálják, nem is hűl ki. A part pedig lassan mélyül és homokos, tehát akár egészen kis gyerekeknek is ideális pancsolóhely.

A tavat körbeveszik a jobbnál jobb, többnyire gyerekbarát szállodák, nem egy közülük saját partszakasszal rendelkezik. Nekünk szerencsénk volt St. Katzianban olyan hotelben lakni, amelynek a tóba mélyen benyúló saját stégje is van, sőt, úszóháza, szaunával. Azt a páratlan élményt, amit a holdfényben való esti fürdőzés vagy a friss hajnali úszás jelentett, nehéz leírni. Természetesen emellett a szálloda wellness részlege minden elképzelhető kényeztetéssel is a vendégek rendelkezésére áll, s míg a szülők élvezkednek, a gyerekeknek külön foglalkozásokat, programokat tartanak. Az már szinte triviális, hogy az osztrák családi tulajdonban lévő szálloda recepcióján és az étteremben a magyar vendéghez magyarul szól a személyzet. 

A Klopeini-tó ugyanakkor kiválóan alkalmas a vízi sportok mindegyikének űzésére. Tehát lehet kenuzni, búvárkodni, vízibiciklizni és szörfözni is. A legnépszerűbb azonban a kerékpározás, a tavat ugyanis még a kevésbé edzettek is körbekarikázhatják, természetesen jó minőségű, biztonságos bringaúton. Az idei sláger az elektromos kerékpár, amelyet megfizethető áron bárhol lehet bérelni. Kifejezetten erre a kerékpártípusra is vannak már speciális kerékpárutak, meg lehet közelíteni például az 54 méter magas Wildensteiner vízesést, a számtalan ritka madárfajnak otthont adó völkermarkti víztározót és a Neudenstein kastélyt. 

A bátrabbak persze a mountainbike-túrára is vállalkozhatnak, mi is megpróbálkoztunk, de csak az igazán edzésben lévő csapattagoknak sikerült megfelelni a hegyi kihívásoknak. Diex településről indult a túra, 1100 méter tengerszint feletti magasságból és Petschnighofig vezetett, ahol a jól megérdemelt pihenésre egy igazi hegyi farmon került sor. Karintia egyik nevezetessége a cirbolyafenyő, ebből készült az a különleges ház, amelynek különleges gyógyhatást tulajdonítanak. A cirbolyafenyő párolgása ugyanis élettanilag nagyon jó hatással van az emberi szervezetre, sokkal intenzívebb pihenést, mélyebb alvást tesz lehetővé. A házat a hegyi turisztikai komplexum jelenleg nászutas lakosztályként ajánlja.

Amúgy a régióban 1246 kilométernyi kerékpárút várja a bringásokat. A kalandvágyók egy nyolc kilométeres föld alatti bányajáraton is végigtekerhetnek, teljes sötétségben, csak a saját fényforrások világánál. Pedig látnivaló is akad, az egykori bányában harminc méter magas csarnokok is találhatók. Mint megtudtuk, igény esetén a föld alatti grillezést is megszervezik.

A hegyi túrázás ugyancsak nagy élmény, természetesen ehhez is óvatosság és kellő felkészültség szükséges. A közelben a 2100 méter magas Petzen minden szintű hegymászásra alkalmas, de számos gyerekbarát túraútvonal közül is lehet választani. Izgalmakban nem lesz hiány, hiszen az alpesi növényritkaságok felfedezése mellett kőszáli kecskéket is láthatunk a sziklás hegyoldalakon. Ha pedig csak kirándulni akarunk egyet a magasba, nyáron is jár a kabinos felvonó - 1700 méterig - gyönyörű völgypanoráma tárul elénk és természetesen a fenti állomáson nyitva áll a Petzen hütte, kiváló helyi specialitásokkal, juhtúróval töltött karintiai nudlival és igazi rántott borjúkarajjal.

Még egy fontos attrakció: ne hagyjuk ki a St. Katzenben lévő erdei kalandparkot, ahol akár több délutánt is el lehet tölteni, a felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt izgalmas kihívást jelentő különböző eszközök - függőhidak, csúszdák, mászókák - kipróbálásával. Esőnapra pedig nagyon jó program a különleges griffeni cseppkőbarlang és a fölötte lévő várrom megtekintése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!