Utazó

2007.06.13. 06:45

Svájci hó és pálmafák

Talán nincs a világon még egy olyan hely, ahol annyira értelmét veszítenék a közhelyek, mint az olasz-svájci határon lévő Lago Maggiore-tónál. Egy csepp mediterrán Itália az Alpok havasai között.

PLT

A Lombardia, Piemonte és Svájc között elhelyezkedő, egy kanyargós gleccserteknőt kitöltő Lago Maggiore a Garda után a legnagyobb olasz tó. Fő látványossága az egyik leghíresebb olasz családról, a terület tulajdonosairól Borromei-szigeteknek elnevezett együttes: az Isola Bella, az Isola Madre, az Isola Pescatore. A szigetek a parti kikötők hajóival közelíthetők meg. A tavon általuk cagliarinak nevezett vízimadarak repdesnek, ami állítólag csak itt honos, de több növényfajról is úgy tartják, hogy csak itt fordul elő.

Az Isola Bella régebben kopár volt, a 17. század óta építették ki teraszos kertjeit és szép palotáit. Az Isola Bella szigetén még ma is a Borromeo család tagjai laknak. Itt Tempesta néhány tájfestménye és Szent Carlo mellszobra mellett a csodálatos, egzotikus növényekkel beültetett kertet, a számos grottát, a lépcsőzetesen egymásra tornyozott teraszokat és a síremlékeket érdemes megtekinteni. Giovanni és Vitaliano Borromeo síremléke és a Borromeo-kápolna a híres Degli Amadei szobrász és építész alkotása. Mivel e szigetre csak belépőért és korlátozott számban lehet bejutni, a turisták kedvenc célpontja a Isola Pescatore, ami ma is egy igazi halászfalu. 

A festői szigeteken természetesen aranyáron mérnek mindent. Ez a rész Olaszország egyik legdrágább, leggazdagabb és legnyugodtabb része. A zegzugos utcácskákban apró kézműves- és ajándékboltok várják a vevőket: idén különösen népszerű a Pinocchio-bábu, s bár semmi köze a szigetekhez, mindenütt ezt kapni. Az éttermekben a hal a legnépszerűbb étel - igaz, helyben fogottal fura módon alig találkozni.

A szigetekről hajójárat visz Svájcba, de a fő útvonal egy Arona nevű kisvárosba visz, ahol a Borromeo család leghíresebb tagja, az 1610-ben a szentek közé avatott Szent Károly szobra vigyázza a vidéket. A közel 45 méteres ércalak kilátóként is szolgál, hiszen egy fémlétrán fel lehet menni a belsejébe, s az orrában kialakított fülkében le is lehet pihenni, miközben az ember a látképben gyönyörködhet. 

Károly Medici Margit fiaként anyai nagybátyja, IV. Pius pápa alatt apostoli ítélőmester, azután mindkét szignatúra előadója, később bíbornok és milánói érsek, Romagna, Ancona és Bologna követe, s pápai főpenitenciamester lett. 1570-ben ala-pította Svájc számára a helvét kollégiumot Milánóban, és a hét katolikus kanton arany- vagy borromei szövetségét a katolikus hit védelmezésére a protestánsok ellen. Az 1570-es éhínség és az 1576-os pestisjárvány alkalmával szinte teljes vagyonát a rászorulókra fordította.

Kevesen tudják, hogy Borromeo Szent Károly nevéhez fűződik a Turini-lepelnek Torinóba vitele. Az ok egy fogadalom volt: Borromeo Szent Károly a nagy pestisjárvány idején fogadalmat tett: ha az Úr véget vet a járványnak, hálából elzarándokol a lepelhez. Emanuele Filberto herceg meg akarta kímélni Borromeo Szent Károly milánói érseket az Alpokon át akkoriban igen viszontagságos utazástól, s ezért a korábbi őrzési helyről - ahol tűzből mentették ki, a franciaországi Chamberyből - vitette Torinóba a leplet.

A Borromeókról ma is sok szó esik Itáliában. Miközben ugyanis Szent Károly egész életében a reformáció ellen küzdött, s a középkori kereszténységet, az inkvizíciót sírta vissza, nemrég egyik rokona, Agosto Borromeo, a római La Sapienza Egyetem professzora könyvet adott ki. A kutató hat évvel ezelőtt megkezdett kutatása eredményeit összegezve megjegyezte: nem kétséges, hogy az inkvizíció intézményének felállítását követően túlzott szigorral jártak el az illetékesek, amely miatt kezdetben valódi visszaélésekről lehet beszélni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!