Utazó

2013.03.05. 11:19

Szent Márton emlékezete

A 2005-ben európai kulturális útvonallá nyilvánított, Szombathelytől Tours-ig vezető útvonal Európa legnépszerűbb szentjének, Szent Mártonnak állít emléket. Szülővárosában, az egykori Savariában történelmi sétaút mesél Szent Márton életéről.

Nagy Ildikó

A Szent Márton európai kulturális útvonal gyalogos zarándokútvonala Szlovénia irányából a Kálváriánál éri el Szombathely városát. Az egy nap alatt végigjárható Szent Márton történelmi sétaút a Kálvária-templomtól a Szent Márton-templomig vezet, és a város ókeresztény hagyományaihoz kapcsolódó helyszíneket mutatja be. A sétát a 18. század elején épült Kálvária-templomnál kezdjük.

 

Libák a Savaria Múzeum parkjában. Somogyi Tamás letisztult alkotása népszerű a turisták körében (Fotó: Horváth István)

Szomszédságában, a Martineum Felnőttképző Akadémia udvarán kialakított témaparkban a római hagyományokat és a környékről előkerült római emlékeket ismerhetik meg a látogatók. Az egykori karmelita kolostor falán látható dombormű  Somogyi Tamás alkotása,  a köpenyét a koldussal megosztó Mártont, valamint Szent Márton álmát ábrázolja.  A város nyugati részén, az ókori színház helyén két ívesre hajlított, ábrákkal áttört acéllap,  Koller László alkotása   Szent Qurinius sisciai püspök halálra ítélésének, valamint Szent Márton megvesszőzésének és elűzetésének történetét mutatja be.

 

 

A sétaút következő állomásai a székesegyház, a szeminárium és a püspöki palota. A Szombathelyi Püspökség megalapítása után Szily János püspök az egyházmegyét Szent Márton és Szent Quirinus oltalmába ajánlotta. Quirinus és Márton ábrázolásai megtalálhatók a szeminárium kápolnáiban, a székesegyházban és a püspöki palotában is. A székesegyház északi kápolnájában találjuk Szent Márton ereklyéjét, amelyet 1913-ban Tours érseke ajándékozott Szombathelynek.  A séta a belvárosban folytatódik, a Fő téren, ahol az egykori várostorony helyét mozaikként kirakott városcímer  (T. Takács Tibor munkája) jelzi.

 


A szombathelyi várostoronyról több leírás és ábrázolás is fennmaradt, így tudjuk, hogy sisakján az 1700-as években Szent Márton festett képe, majd a 19. század elején bádogból készített alakja volt látható. 

A sétaút a Szent Márton-templom környékén ér véget. A helyén már a rómaiak idején is keresztény kultuszhely állt. A templom északi oldalkápolnája a legenda szerint Szent Márton szülőháza fölé épült. 






A Savaria Múzeum parkjában a filagória alatti dombormű a remeteséghez vonzódó Mártont ábrázolja és egyben felidézi a püspökké választásához kapcsolódó, sokfelé ismert történetet: Márton libák közé bújt, amikor püspökké akarták választani, a libák azonban gágogásukkal elárulták. A szobrok és a dombormű Somogyi Tamás alkotásai. És ha már itt járunk, érdemes betérni a múzeumba, amelynek lapidáriumában az ókori Savaria legbecsesebb emlékeit is megcsodálhatjuk.   


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!