HUESCA

2018.02.16. 13:00

 Vasútállomásból luxusszálloda – Egykor a nácik elől menekülő zsidók rejtőzködtek itt

Egy 90 éves állomásépület luxushotelként szolgálja majd a Pireneusok gyönyörű hegyvidéki tájait Aragóniában felkereső utazókat és a téli sportok szerelmeseit.

ts

Ideális hely szállodának a Pireneusok lábánál fekvő régi, mára funkcióját vesztett vasútállomás Fotó: Facebook

 

Ideális hely szállodának a Pireneusok lábánál fekvő régi, mára funkcióját vesztett vasútállomás Fotó: Facebook

Igaz, még három évet kell várni ahhoz, hogy a tervasztalon lassan finiséhez érkező projekt megvalósuljon, s új funkciót kapjon a spanyol kulturális örökség részét képező, egykor Spanyolországot és Franciaországot összekötő canfranci (Huesca) nemzetközi vasútállomás. Spanyol lapforrások szerint a 30 hónap alatt megvalósuló, minden kényelemmel ellátott szállodában 100 szobát alakítanak ki, ahol a Candanchú sípálya 2021-es szezonnyitásától várják az odaérkező külföldi és belföldi vendégeket.

A canfranci vasútállomás műemlék épülete már régóta nem eredeti rendeltetésének megfelelően működik, ebben közrejátszott a közelében levő összekötő alagút beomlása és egy vonatkisiklás is, valamint az autós közlekedés népszerűbbé válása.

Viszont az érdeklődés iránta – éppen muzeális jellege miatt – továbbra is fennmaradt. Mint vasúttörténeti nevezetességet is számontartják, ugyanis a II. világháború alatt a nácik által tonnaszámra rabolt aranyszállítmányok haladtak át rajta, francia ellenállók és Hitler félkatonai szervezetei elől menekülő zsidók rejtőzködtek a vasútállomás épületében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!