Azonnali átutalási rendszer

2019.01.18. 14:00

Olcsóbb banki ügyletek: eltörlik a tranzakciós illetéket?

Olcsóbb lehet a banki ügyintézés, ha végleg eltörlik a tranzakciós illetéket. Az ügyintézés hat év alatt mintegy ötven százalékkal lett drágább.

VN

Komoly változások lehetnek a jövőben a mindennapi banki ügyintézésben, és a leg­gyakrabban felszámított banki díjaknál is változás jöhet. Bár konkrétumok még nincsenek, a kilátások az olcsóbb szolgáltatások irányába mutatnak – derül ki a BankRáció.hu legfrissebb összeállításából. A legújabb kormányzati nyilatkozatok szerint napirendre kerülhet a pénzügyi tranzakciós illeték eltörlése, amely szerepet játszott a banki díjak emelkedésében. A hivatalos adatok szerint ugyanis a 2013 előtti szinthez képest mára durván ötven százalékkal emelkedett a pénzügyi szolgáltatások díja. Az illeték esetleges eltörlésével olcsóbbá válhatnak ezek a szolgáltatások. Az idei költségvetési tervben több mint 200 milliárd forintos állami bevételt jelentő pénzügyi tranzakciós illetéknek nemcsak a banki díjak emelkedésében volt szerepe, hanem abban is, hogy a készpénzállomány hat év alatt több mint a duplájára emelkedett. 2018 novemberében már megközelítette az 5900 milliárd forintot, ami 125 százalékos növekedést jelent a 2012 novemberi szinthez képest.

Mérföldkő lesz az idei év

Trencsán Erika, a portál szakértője elmondta, 2019-ben a 20 ezer forintnál alacsonyabb összegű átutalásoknál már eltörölték az illetéket, ám ezt még nem minden bank díjszabása követte le. A lakossági ügyfelek számára pedig akkor válhat még olcsóbbá a bankolás, ha a tranzakciós illetéket teljes egészében eltörlik és ezt a bankok a díjaikban is megjelenítik. Az idei év egyébként is mérföldkő lesz a lakossági banki ügyintézés szempontjából, januárban ugyanis megkezdődött a bankokban az úgynevezett azonnali átutalási rendszer tesztelése, amely várhatóan júliusban indul élesben. A rendszer segítségével az átutalások azonnal, az év minden napján, éjjel-nappal öt másodpercen belül megérkeznek majd. Létrehoznak egy olyan másodlagos számlaazonosítókat kezelő adatbázist is, amelynek köszönhetően akár e-mail-cím, mobiltelefonszám vagy adószám használatával is lehet fizetést indítani, nem kell ismerni a címzett hosszú számlaszámát.

A tervezett változások egyebek mellett alkalmat adhatnak a lakossági ügyfeleknek az átgondolt bankválasztásra Fotó: Shutterstock

– Az újítás segítheti a készpénzmentes forgalom növekedését – emelte ki a szakértő. A magyar bankoknál jelenleg a tranzakció alapú árazás a divat, ezzel szemben sok nyugati országban a csomagalapú, utóbbi pedig szintén alacsonyabb díjakat eredményezhet a lakossági ügyfelek számára.

Érdemes összevetni az ajánlatokat

Egyelőre korai lenne pontos előrejelzést adni arra, hogy a mindennapos bankolás ára mennyivel változik. Egyrészt azért, mert az azonnali átutalások konkrét díjairól még nem lehet sokat tudni, de jó eséllyel a bankok olyan díjakkal jelennek majd meg, amely ösztönzi majd a rendszer használatát. Másrészt pedig a pénzügyi tranzakciós illeték búcsújáról sincs konkrét döntés, mindenesetre a jelenlegi kilátások szerint alacsonyabbak lehetnek a banki díjak.

Trencsán Erika felhívta a figyelmet arra is: ahogy a lakáshiteleknél és a személyi kölcsönöknél, a bankszámláknál is érdemes összevetni a bankok ajánlatait.

Az azonnali átutalási rendszer bevezetése és a pénzügyi tranzakciós illeték esetleges eltörlése pedig jó alkalmat adhat a lakossági ügyfeleknek az átgondolt bankválasztásra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!