Magyar Intézet Burgenlandban

2018.11.04. 07:00

Ilyen volt a felsőőri tanácskozás Szent István-örökségéről 1988-ban

Őrök és íjászok – „őr” és „lövő” tagot viselő burgenlandi helységnevek is emlékeztetnek arra, hogy ezen a területen több mint ezer éve élnek magyarok. A határ őrizetére, fegyveres szolgálatra települtek ide, meglehetősen messzire az ország központjától.

KT

Számos előadást hallgattak a konferencia résztvevői Fotók: VN-archív

Egyebek között ezt is megtudhattuk abból harminc évvel ezelőtt készített, Az őrvidéki magyarok című tanulmányból, amely 1988-ban jelent meg Felsőőrött, a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület fennállásának huszadik évfordulója alkalmából. A szerző Szeberényi András és Szeberényi Lajos, utóbbi – Moór János halála óta – az egyesület elnöke volt. A tanulmányból is kitűnik, hogy az Őrvidék emlékei szervesen kötődnek a magyar kultúrához. Ennek szellemében tartottak többnapos rendezvénysorozatot harminc éve több határ menti burgenlandi településen Szent István-i örökségünk címmel.

A megnyitó Felsőőrött volt, a művelődési központban. Ott volt dr. Hans Tuppy, Ausztria tudományos és kutatásügyi minisztere, dr. Nagy János hazánk bécsi nagykövete. Elküldte a rendezvényre üdvözlő táviratát Pozsgay Imre, akkori magyar államminiszter is.

A megnyitón bejelentették: megkezdte működését a Burgenlandi Magyar Kultúr-egyesület irányításával működő Magyar Intézet. Vezetője dr. Galambos Ferenc alsóőri plébános lett, aki a burgenlandi magyarság közismert személyisége. Galambos úr elmondta, hogy a kutatások évtizedek óta folynak, tehát a munkát lényegében csak szervezettebben, új keretek között folytatják ezután. Az intézet első hivatalos rendezvénye a magyar államalapító király halálának évfordulójára szervezett rendezvény volt. Kiemelték: Szent István Burgenland számára nagyon fontos személyiség volt, intézkedései, rendeletei itt is az állammá szerveződést segítették elő, azokban az években alapozódott meg Burgenlandban a ma is élő Mária-tisztelet, a búcsújárás szokása.

Számos előadást hallgattak a konferencia résztvevői Fotók: VN-archív

Dr. Nagy János nagykövet röviden annyit mondott: a magyar Intézet jelentősége benne van a nevében. Utalt arra is, hogy Szent István és öröksége a határ mindkét oldalán egyformán fontos. Az osztrák tudományos és kutatásügyi miniszter nyitotta meg hivatalosan az Alsóőrött levő intézetet, hangsúlyozva, hogy ezer év történelme elég lehetőséget ad, hogy legyen mit kutatni. Ez a kutatás egyúttal az öntudat, az önmegbecsülés alapja lehet. E munka – húzta alá – Ausztria és az egész emberiség számára is fontos, hiszen hozzájárul ahhoz a hídépítéshez, amelynek ma minden korábbinál nagyobb a jelentősége.

A háromnapos tudományos konferencián Szent István tevékenységének megannyi részlete, összefüggése került napirendre. Érkeztek történészek, egyetemi tanárok, muzeológusok, levéltárosok Grácból, Bécsből, Kismartonból, Budapestről, Szombathelyről, Pannonhalmáról, Kőszegről, Münchenből, Svájcból.

Burgenland magyar emlékei – fotókon, rajzokon

A régi őrvidéki emlékekből nyílt kiállítás Felsőőrött, szombaton az alsóőri nagyteremben bemutatták az István királyról készült rockopera-filmet, vasárnap főpapi szentmise volt Alsóőrött, református istentisztelet Felsőőrött, evangélikus istentisztelet Szigeten. Vasárnap ünnepi akadémiai üléssel zárult a Szent István-i örökségünk rendezvénye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!