Új iparitanuló-iskolát kapott a város

2019.09.07. 07:00

Ötven évvel ezelőtt készült el Szombathelyen az Ipari Szakmunkásképző Iskola

1967 tavasza és 1969 nyara között készült az az impozáns, háromemeletes épület, amelyben elindították a vasi megyeszékhelyen a korszerű szakmunkásképzést.

Kelemen Attila

A szakmunkásképző iskola épülete 1969 szeptemberében

Fotó: Kosztolánczy Tibor fotógyűjteménye/ Vas Megyei Levéltár

A csaknem két és fél éves beruházást követően az építők elvonultak. Az augusztus 20-ai ünnepélyes átadás előtt – 1969. augusztus 17-én – írt a Vas Népe a megye új intézményéről.

Kellemes látványt nyújtott Szombathelyen az Ady Endre téren a háromemeletes épület. Az építők már csak a környéket rendezték, készen állt a megyeszékhely húsz tantermes impozáns iparitanuló-iskolája. A hatalmas épületben a tantermeken kívül három nagy előadóterem, tornaterem, több szertár és egy ezeradagos üzemi konyha állt ősztől a szakoktatás szolgálatába.

Ideje volt már a szakmunkásképzésnek új fellegvárat építeni. A régi a Lenin úti (a mai Szelestey László utca) iskolában már csak két műszakban, zsúfoltan és szűkösen tudták a foglalkozásokat megtartani. Az új iskolában két műszak helyett már csak egy műszakban volt oktatás, így a vidékről bejáró ipari tanulók is időben elérték a vonatokat. Persze az üzemek bővítése, az ipari tanulók létszámának állandó emelkedése szükségessé tette, hogy a régi iskolát is megtartsák – elsősorban az építőipari szakmában tanulók oktatására.

A szakmunkásképző iskola épülete 1969 szeptemberében
Fotók: Kosztolánczy Tibor fotógyűjteménye/ Vas Megyei Levéltár

Másfél évvel korábban, 1967. április 1-jén kezdték az alapozást. A Munkaügyi Minisztérium 20 millió forintot adott a beruházás megvalósítására. Dicséretes volt, hogy a tanulók társadalmi munkában is segítették az építkezést, így jobban magukénak érezték az iskolát. A beruházási terveket Solt Herbert, a győri Tervező Iroda munkatársa készítette, a kivitelező pedig a Vas megyei Építőipari Vállalat volt.

Ősztől – az 1969–1970-es tanévben – már 2600 ipari tanuló sajátította el a különböző elméleti és gyakorlati ismereteket a választott szakmában. A leendő szakmunkások képzését mintegy negyven tanár és hatvan szakoktató irányította. Új színfolttal is gazdagodott 1969-ben az iskola: hetven vietnami fiatal is a tanulók sorába lépett. Ők az iskolai oktatáson kívül a MÁV Járműjavító Vállalatnál a Diesel-lakatos és a Remixben az elektrotechnikai szakmát sajátították el.

Ötven évvel ezelőtt, augusztus 17-én mindenki az avatóünnepélyre készült, amely túlnőtt az iskola keretein: a megyeszékhely augusztus 20-ai ünnepsége is volt egyben.

Így nézett ki az iskola helye, az építési munkálatokra váró terület 1967-ben

Aznap reggel ünneplő ruhás fiatalok álltak sorfalat az egyre gyülemlő vendégsereg előtt. A megye vezetőinek társaságában jelen volt Buda István munkaügyi miniszterhelyettes is, aki szónoklata után adta át a városnak a gyönyörű intézményt. Kiemelte, hogy a harmadik ötéves terv időszakában

Vasban 35 tanteremmel bővült a leendő szakmunkások tanulási lehetősége, 1963 és 1969 között 3800-ról 6300-ra emelkedett a szakmunkástanulók száma. Tőle Árvay István igazgató vette át az iskolát a nevelőtestület és a tanulók nevében. Az ünnepségen a vidéki testvériskolák és a szombathelyi üzemek képviselői is részt vettek.

A résztvevők az avatót követően kívül és belül is megtekintették a szép, új, impozáns intézményt.

Épülőben a háromemeletes, impozáns iskola az Ady tér szomszédságában 1969 januárjában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!