Kék hírek

2019.07.10. 14:00

Több mint kétszáz körözést adtak ki megyénkben, nincs topbűnöző

Több mint kétszáz olyan körözés érvényes, amelyeket Vas megyében adtak ki valamilyen bűncselekmény miatt. Van vasi kötődésű a legkeresettebb bűnözők között, és továbbra is három ismeretlen holttest szerepel a rendőrségi adatbázisban a megyéből. Átnéztük a listákat.

Bakos Ágnes

A legtöbb körözött személy a Szombathelyi Törvényszék büntetés-végrehajtási csoportjánál szerepel a vasi szervek közül

Fotó: Illusztráció: Szendi Péter

Nincs topbűnözője Vas megyének, legalábbis csak egyetlen vasi születésű szerepel az ötven legkeresettebb között. A 39 éves celldömölki asszonyt a zalaegerszegi hatóságok keresik, öt körözés kapcsolódik a nevéhez, lopások és csalások, és nem kezdte meg jogerősen kiszabott szabadságvesztési büntetéseinek letöltését. Rajta kívül a top 50-es listán három olyan körözött van, akiket Vas megyéből keresnek.

Egy bűnöst lopás, egyet kerítés, egyet pedig csalás miatt, és mindháromnál a Szombathelyi Törvényszék büntetés-végrehajtási csoportja rendelte el a körözést. Van, akit „csak” egy éve, van, akit két éve, a harmadikat pedig már négy éve keresik.

A top 50-es listán kívül is vannak, akiket valamilyen bűncselekmény, vagyis vétség vagy bűntett miatt keresnek a megyéből. Most 201 körözés érvényes, ez nem jelent 201 bűnöst, hiszen van, akit valamelyik rendőrkapitányság és járásbíróság egyaránt keres. Fél évvel ezelőtt még több, 215 elfogatóparancs volt Vasból.

A most érvényes körözések alapján a legkevésbé bűnös Sárvár és Vasvár: legalábbis a Sárvári Járásbíróság és a vasvári rendőrség az a szerv, amelynél egyetlen körözés sem szerepel, és ugyanilyen a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya. A Szombathelyi Járásbíróság húsz körözéssel szerepel a listában, érdekes, de mind a húsz keresett személy férfi.

A legtöbb körözött személy a Szombathelyi Törvényszék büntetés-végrehajtási csoportjánál szerepel a vasi szervek közül Illusztráció: Szendi Péter

A Szombathelyi Nyomozó Ügyészségnél nincs „friss” körözés: a három keresett férfi közül kettőt már három éve, a harmadikat pedig 2017 óta körözik. A vasi szervek közül a legtöbb körözött személy a Szombathelyi Törvényszék büntetés-végrehajtási csoportjánál szerepel: 124 körözés érvényes, pontosabban tegnap délután ennyi volt.

A Szombathelyi Rendőrkapitányság is szerepel a körözést elrendelő szervek között: 18 személlyel. A celldömölki rendőrök hét körözöttet fognának el, a körmendi rendőrségről most éppen 14 körözés érvényes, a fele külföldi személy. A kőszegi rendőrök is keresnek külföldit, három férfit, rajtuk kívül egy magyar nő és három magyar férfi szerepel a keresettek között, míg a sárvári rendőröktől hat körözés érvényes.

Egy személyt köröztet most a Körmendi Járásbíróság, egy hónapja sincs, hogy garázdaság miatt keresik a lengyel fiatalembert. És ugyancsak egy körözéssel szerepel a listában a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság közrendvédelmi és határrendészeti osztálya, garázdaság miatt keresnek egy román férfit, közel öt éve.

Közben az elmúlt fél évben kilenccel lett több országosan az ismeretlen holttestekből és holttestrészekből, januárban 907, most 916 szerepel a rendőrségi adatbázisban. Vas megyében nincs változás: ahogy az év elején, úgy most is három nyitott akta van. A legrégebbi ügy húszéves, és egy 17 éve ismeretlent is nyilvántart a Szombathelyi Rendőrkapitányság. A harmadik ismeretlen holttestet Nyőgérben találták még 2004-ben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!