Naponta kétszer öntözzük a muskátlit

2019.07.09. 07:00

Zöldség, gyümölcs, dísznövény – a permetezés aktuális most

Egy családi ház körül mindig van dolog a növényekkel, az aktuális teendőkről dr. Nagy László növényvédelmi szakmérnököt kérdeztük.

Merklin Tímea

Dr. Nagy László a kertjében hortenziákkal

Fotó: Unger Tamás

A szőlőt sok helyen megviselte az időjárás. A leveleket három veszélytől kell védeni: esős, csapadékos időben a peronoszpórától, szárazságban a lisztharmattól, általában pedig a szürke penésztől. Szerkombinációkkal kell permetezni egy menetben – mondta dr. Nagy László.

– A jégverés után meg kell mosni a szőlőlevelek mindkét oldalát, a növényvédő szerrel „le kell zárni” a jég okozta sebeket, mert azok a gombák megtelepedési helyei.

Dr. Nagy László a kertjében hortenziákkal
Fotó: Unger Tamás

 

Az almát is védeni kell az almamoly és a pajzstetű ellen.

A zöldborsó letermett, mehet a helyére zöldbab, lehet káposztaféléket ültetni. Spenótot nem, mert az ilyenkor azonnal magszárba szökken. Az új-zélandi spenót kivétel, az egész nyáron bőséges termést ad.

A dísznövények közül a mérnök kiemelte a leandert, ami fogékony a pajzstetűre, permetezni kell, lemosni a levelek mindkét oldalát többször.

 

A muskátlit megtépázta az időjárás, tápoldatozásra van szüksége és napi kétszeri öntözésre. Érdemes többet törődni az illatos petúniával, kedveli a meleg, napos helyet, rendszeresen vissza kell vágni, annyira burjánzik.

A rózsákon a levéltetű okoz gondot, az ellene használható rovarölő szer szabad forgalmú és kis kiszerelésben is kapható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!