Vásárosmiske

2015.04.09. 15:19

Levendulaüzemet avattak Vásárosmiskén - Mintaértékű a karitász projektje

Vásárosmiske – Öt évvel ezelőtt indította el Kríziskamra Projektjét az egyházmegyei karitász.

Némethy Mária

Akkor adtak át szociális foglalkoztatót a faluban, ahol most levendulafeldolgozó üzemet avattak.

Farkasné Farkas Gyöngyi, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgatója az üzem avatásakor azt mondta: fontos, hogy a szociális szakmának mintamegoldásai legyenek, s a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász Kríziskamra Projektje az.

Ma intézményeiben 300 megváltozott munkaképességű embert foglalkoztat a karitász. Nappali ellátási lehetőségen belül végeznek rehabilitációs munkát.

Vásárosmiskén öt évvel ezelőtt egy régi plébániából alakították ki a Levendula-házat, ami köré mára 12 ezer 500 tő levendulát ültettek. Mostanra az egykori istállót adományokból (10 millió forintból) feldolgozóüzemmé alakították át. Nyáron itt tisztítják, csomagolják majd a levendulát a lányok és az asszonyok.

Az üzemet csütörtökön avatták fel. Ünnepi köszöntőt Farkasné Farkas Gyöngyi mondott, az érdeklődőket köszöntötte Ivánkovics Ferenc polgármester, az öt évvel ezelőtti indulás emlékeit Tuczainé Régvári Marietta, a karitász igazgatója elevenítette fel.

Csütörtökön a karitász nagylengyeli üzemét is meglátogatták. Ott a karitász szociális foglalkoztatójában faipari ajándéktárgyak gyártását kezdték el. Kemenespálfán a Szent Pál Szociális Központ pedig energetikailag újult meg, napelemekkel is fűtenek és újak a nyílászárók.

Az egyházmegyei karitász mindhárom létesítményét megáldotta dr. Veres András megyés püspök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!