Vasi bulvár

2015.06.09. 15:27

A szombathelyi színésznő négyezer méterről ugrott le a semmibe - Galériával

A Mesebolt Bábszínház színésznője kiugrott négyezer méterről úgy, hogy a hátán nem volt ejtőernyő, szerencsére, akivel ugrott, azén volt. Egy nem mindennapi születésnapi ajándék története.

Budai Dávid

Csodálatos élmény, a teljes szabadság érzése: egyebek között ezekkel a szavakkal írta le ejtőernyős ugrását Lehőcz Zsuzsanna, a Mesebolt Bábszínház fiatal színésznője, akit szülinapi ajándékáról kérdeztem. Amikor Zsuzsa megtudta, hogy ajándéka az lesz, hogy egy ismeretlen ember kiugrik négy kilométer magasról, ő pedig hozzá lesz szíjazva, akkor bizony nagyon meglepődött, mivel erre egyáltalán nem számított. Igaz, egy évvel ezelőtt tett egy homályos utalást arra, hogy milyen remek dolog, amikor egy motorcsónak húzza az embert, aki siklóernyőn kalimpál a levegőben harminc méteres magasságban, de ez azért mégiscsak más. Mivel Vas megyében nem lehet ejtőernyőzni, egészen Székesfehérvárig kellett elmennie az ugrásért. A repülőtér felé vezető úton kezdett el izgulni, de amint kiértek, az izgalom elmúlt, legalábbis egy időre.

Aki erre a teljesen irracionális döntésre szánja el magát, az arra készüljön, hogy valószerűtlenül apró gépek repítik a csaknem tízszeres Vashegynyi magasságba, a repülőkön a pilótáét leszámítva még ülés sincs. Egyszerre két pár ugrik mindig, hogy ki ugrik elsőnek, az egészen apró dolgokon múlik. Az, aki először száll be a gépbe, hiszen az lesz távolabb az ajtótól. Úgy van, mint a gombócos fagyinál: amit utoljára szeretnénk, azt kérjük először. A repülőtéren volt hatvanadik születésnapját ünneplő nagypapától, Superman jelmezes legénybúcsúról elrángatott vőlegényig mindenki, Zsuzsa Superman-nel ugrott.

Az ugrást azonban megelőzi egy rövid felkészítés, ami abból áll, hogy megkérik, ha hánynia kell, akkor azt lehetőleg a ruhába tegye, mivel ellenkező esetben a tapasztalt ernyőhordozó  az arcába kap mindent. Volt már rá példa, hogy valaki ezer méteren keresztül hányt, és nem a ruhába. Még megkérik, hogy ugrásnál a fejét szegje hátra és homorítson, majd ráadják a kezeslábast és a hevedert. Ennyi.

A repülőút hosszú és szép, látni lehet a Balatont, a Velencei-tavat és a várost. A sorban a második legfélelmetesebb rész akkor jön, amikor kivágódik a lélekvesztő ajtaja. A szél süvít, és az ember rádöbben, hogy most már nincs visszaút. Ekkorra már össze van csatolva egy olyan valakivel, akit akkor látott életében először, és akinek a hátán remélhetőleg ott van az ernyő  és a hátizsákban nem mackósajt van kolbásszal. Az ejtőernyő-összehajtogatást ugyanis már valaki valamikor elvégezte, ezért, hogy mit rejt a hátizsák, csak remélni lehet. Zsuzsa egyébként ettől nem félt, az viszont megfordult a fejében, hogy mi van, ha nincsenek jó összekötve, és ő kiugrik a semmibe. Sok idő a gondolkodásra persze nincs, amint Superman a mélybe vetette magát, jöttek ők. Kiültek az ajtóba és már lendültek is a semmibe. A kiugrás pillanata nagyon félelmetes, ezért az első másodpercek az adrenalinlöket és a sokkhatás miatt csak valahol Zsuzsa rejtett agyzugában maradtak meg, nem is sikerült előcsalogatni, szerencsére a pillanatfényképen meg lett örökítve.

Míg Zsuzsa szabadesésben zuhan a föld felé, néhány tévhitet eloszlat, párat meg megerősít: nincsen hideg odafönt, lehet kapni levegőt, és igen, a nyomásváltozás miatt pattog az ember füle. A sebességük eléri a kétszáz kilométer/órát is, de ezt mivel nincsen mihez viszonyítani, annyira nem lehet érzékelni. Nem, az ejtőernyő nem ránt meg, viszont hatalmasat emel fölfelé, és az elképesztően jó érzés. A földet érés a repülőből való kiugrás után négy-öt perccel bekövetkezik, ebből összesen negyven-ötven másodperc a szabadesés. Az érkezés a földre lábbal előre, csúszva történik, ezért egyáltalán nem fájdalmas. Zsuzsa az ugrás után erősen fontolóra vette az ejtőernyős-iskola elvégzését is, a képeket elnézve ezt értjük is, meg nem is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!