Vasi bulvár

2017.08.25. 16:45

Feladata: érzelmi intelligenciát fejleszt

SÁRVÁR Stigma vagy épp ellenkezőleg: korszerű gondolkodás, ha amellett, hogy a testünket orvosokra bízzuk probléma esetén, a lelkünket is szakemberek, pszichológusok, szupervizorok segítségével tartjuk karban? Wawrzsák Zsolttal beszélgettem a témában. A szakember a megyében másodmagával rendelkezik szupervizori diplomával.

Pogács Mónika

- Lelki egészségünk védelme miatt manapság külső támogatásra, szupervíziós kísérésre mindannyiunknak szüksége lehet. A felgyorsult világhoz rugalmasan kell alkalmazkodnunk - érzékeltette a módszertan személyiségfejlesztő jellegét Wawrzsák Zsolt. - Tőlünk nyugatabbra sokaknak van gyógyszerésze, fogorvosa, pszichológusa, így szupervizora is. Ennek kultúrája Magyarországon is kezd kibontakozni - tette hozzá.
A munka világában, a személyes kapcsolatainkban is előnyt jelenthet a szupervízió. - A könnyebb élet, a munkahelyi jól lét megélése elsősorban rajtunk múlik, kevésbé a környezetünkön. Attól leszünk sikeresek, ha érzelmileg is egyre intelligensebbé válunk. A szupervízió pedig az érzelmi intelligenciát is fejleszti - mondta Wawrzsák Zsolt.

Wawrzsák Zsolt Vas megyében másodmagával rendelkezik szupervizori diplomával, szívesen nyilatkozott a szakmájáról, munkájáról

A beszélgetés során lassan tisztult a kép számomra, mi is a feladata egy szupervizornak. Egyfajta kísérő, aki jelenlétével, kérdéseivel segít feltárni az elakadások okát az emberek szakmai életében. Az egyéni üléseknek bizalmi párbeszéd az alapja. A végeredmény pedig a lelki megkönnyebbülés. Ez az, ami folyamatos igénnyé fejleszti az emberben a szupervizori támogatást. De mi a nagy varázslat?
- Nincs varázslat. A titok bennünk van. Mindenkiben létezik egy rejtett tudás, ami a problémák megoldásához vezet. Ennek feltárásáig juttatja el beszélgetőtársát a szupervizor. Elsősorban támogató kérdésekkel találják meg közösen azt a pontot, ahol az elakadás, a konfliktus létrejött. A feltett kérdésen át, speciális lélektani eszközök segítségével a megértésig juttatja el az ülések alatt a szakember az ügyfelét. Így tud egy bonyolultnak tűnő probléma az egyes rétegek lefejtésével fokozatosan egyszerűsödni, míg el nem jut valaki saját viselkedésének, reakcióinak megértéséig, egy-egy alapkérdés megfogalmazásáig. Ennek eredménye a lelki megkönnyebbülés, feloldódás. Az érzelmi káosz mögött ugyanis mindig finom rendezettség van. Ezt segít megtalálni a szupervizor.
Hasonló a metódus a csoportos üléseken is. Ott a szupervizor több résztvevővel ül le egy bizalmi légkörben. Természetesen a szakembert etikai normák és titoktartás kötelezi. Egy alkalommal egy résztvevő esetét beszéli meg közösen a csoport. A több nézőpontból átbeszélt konfliktushelyzet eredményre vezet és segít az egyén számára az elakadás feloldásában.
Eddig jellemzően a segítő szakmákban volt szükség szupervizori támogatásra. De nem kizárólag. Minden munkahelyen hasznos a szakember rendszeres jelenléte:
- Egyre több munkáltató ismeri fel, hogy munkatársaik szakmai személyiségfejlesztése növelheti versenyképességüket és segíthet az értékes munkaerő megtartásában. Ezért az erős túlterheltségnek, konfliktusoknak kitett vezetők, dolgozók számára szupervíziós feldolgozást biztosítanak - számolt be Wawrzsák Zsolt arról, milyen megkeresések jellemzőek, hol kérik elsősorban segítségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!