Vasi foci

2010.01.06. 10:30

Haladás II.: fejlődő fiatalok, posztokra szabott képzés

A negyedik helyen zárta az őszi idényt a labdarúgó NB III-ban szereplő Szombathelyi Haladás II. együttese. Máté Csaba tanítványai hónapról-hónapra fejlődtek, miközben az Illés akadémia is épül-szépül.

Pum András

Erwin Koeman szövetségi kapitány segítője, Máté Csaba a nyáron érkezett Szekszárdról a Szombathelyi Haladás második csapatának kispadjára, és a tréner nem is okozott csalódást: az Illés akadémia 1992-es korosztályára épülő gárda a negyedik helyen zárta az őszt.

- A legtöbb NB III-as csapattal ellentétben nálunk nem az eredmény az elsődleges szempont, hanem az, hogy tehetséges fiatalokat neveljünk ki a Haladás első csapatának - jelezte Máté Csaba, a Haladás II. mestere. - A 2008/2009-es szezonhoz képest az elmúlt félévben többet játszottak a fiatalok, hiszen a felnőttcsapatból ősszel kevesebb játékost kaptam kölcsön, és a nyáron többen is felkerültek az első csapat keretébe. Tizennyolcas kerettel dolgoztunk az ősszel, tizenhatan az 1992-es korosztályt, Radó az egy évvel későbbi évjáratot képviseli, Mursits pedig 1991-ben született. Nem könnyű a felnőtt játékosok ellen futballozniuk a srácoknak, hiszen a legtöbbjük tapasztaltabbak náluk, ennek ellenére - mint azt a negyedik helyezés is mutatja - felvették velük a kesztyűt.

 - Pozitívum, hogy szinte valamennyi meccsen - még azokon is amelyeken kikaptunk - többet birtokoltuk a labdát ellenfelünknél, erre már lehet építkezni. A csapatvédekezéssel sem volt gond, a legtöbb gólt ugyanis egyéni hibák előzték meg. Fizikailag sem volt problémánk, góljaink nagy részét a második félidőben szereztük. Elöl viszont akadtak hiányosságok, a helyzekihasználásban mindenképpen fejlődnünk kell. Emellett fontos, hogy mi szerezzük az első gólt. Ősszel ugyanis amikor mi szereztük meg a vezetést, egyszer sem kaptunk ki.

- Összeségében elégedett lehetek az őszi szerepléssel, bár néhény döntetlent sajnálok, hiszen azokon a derbiken inkább veszítettünk két pontot, nem pedig szereztünk egyet - folytatta Máté. - Akadt néhány emlékezetes mérkőzésünk, gondolok például a Lipót elleni összecsapásra, ahol szinte csak fiatalokkal felállva 3:2-re nyertünk. De büszkék lehetünk a Csesztreg elleni első 45 perc játékára: 2:0-re vezettünk a félidőben, és azóta sem láttam olyan jól játszani a csapatot. A Veszprém elleni 1:0-s vereség miatt sem búslakodunk,  partiban voltunk a bajnokesélyessel, játékvezetői hiba kellett a vendégek győzelméhez. Negatívum a Körmend elleni 2:0-s idegenbeli vereség, ott bizony hiányzott az alázat és az átütőerő a csapat játékából, és talán elaltatta a srácokat, hogy edzőmeccsen a nyáron legyőztük a Rába-partiakat.

- Január 4-én kezdtük el a munkát, heti 8-9 foglalkozást tartok, amelyben szerepel konditerem, uszoda és persze rendes, labdás edzés is. Szerencsére az Illés akadémia infrastruktúrája javul, sorra készülnek el a kiszolgálóhelyiségek - például az orvosi szoba - emellett két nagy füves, egy műfüves és egy kis füves pálya is rendelkezésünkre áll. Ráadásul Koman Vladimir kollégám az edzések mellett még posztokra lebontva is foglalkozik a fiúkkal - külön a jobb oldali védőkkel, külön a középső hátvédekkel és így tovább. A keretben nem lesz nagy változás: Czafit Richárd a nyárig egy osztrák negyedosztályú klubhoz került kölcsönben, míg Burcsik Martin visszatért Ajkáról. Sok tehetséges játékosunk van, de az még a jövő zenéje, hogy ki kerülhet majd egyszer a felnőttcsapathoz.

- A Veszprém kiemelkedik a csoportból, mellett öt-hat szinte azonos képességű csapat pályázik a dobogóra - köztük mi is. A srácok viszont erősen  fogadkoznak, hogy a Haladás II. az első háromban végez - zárta szavait Máté Csaba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!