Vasi foci

2010.03.15. 18:01

Befújta a szél: öngól vagy szöglet? Különös találat egy német körzeti meccsen (Videóval)

Kirúgásból öngól - egy német körzeti bajnokin a hátvéd kibikázta a labdát, a szélvihar viszont befújta a hosszú sarokba. A játékvezető megadta, a szövetség szerint rosszul tette, hiszen szögletnek kellett volna következnie. A videó mindenesetre bejárta a világot.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A Winschein-Grunbach körzeti rangadó 59. percében a vendégcsapat jutott kirúgáshoz  - a videón is látszik, hogy a kapusnak kell fognia egy darabig az ötösre letett labdát. A hátvéd - Oliver Wiedemann - erőteljeset belebikázott, az égbe csavarodó labda hosszú másodpercekre eltűnt a kamera objektíve elől. Csak a játékosok reakciójából lehet következtetni arra, hogy a február végén dühöngő, Xynthia névre keresztelt szélvihar  egyszerűen visszalőtte a játékszert - a bőrgolyó előbb a tizenhatoson belül pattant le, majd a kapust átugorva a hosszú sarokban kötött ki. (Hasonló gólról számoltak be román híradások is.)

A játékvezető megadta a gólt, ezzel vezettek 1:0-ra hazaiak, majd 2:1-re hozták a meccset. Napokkal később derült ki, hogy a bíró tévedett, a német futballszövetség játékvezető-oktatója, Eugen Strigel szerint szögletnek  kellett volna következnie, hiszen a szabálykönyv szerint gólt csak az ellenfél szerezhet kirúgásból - a pontrúgást elvégző csapat nem. Az esetről a Welt online kiadása is megemlékezett, az ügynek a múlt héten lett folytatása.

Mint a Pforzheimer Zeitung online változatának beszámolójából kiderült, a helyi szövetség egyik vezetője megnézte a találatot videón, és a fenti szabályra és arra hivatkozva, hogy senki nem ért hozzá a labdához, úgy nyilatkozott, hogy valóban szögletet kellett volna ítélni. Mint mondta, annyira ritka szituációról van szó, hogy a játékvezető a pályán nyilván nem tudta végiggondolni, mi a helyes döntés, és ezért adta meg a találatot.

Viszont utólag már okosabb volt a spori, a jelentésbe az került bele, hogy a Grunbach kapusa hozzáért a labdához, így viszont már érvényes a találat. Ez viszont a hálóőrnél vitte ki a biztosítékot, Alexander Sollner úgy nyilatkozott, fogalma sincs, mit látott a játékvezető, hiszen esélye sem volt elérni a furcsán felpattanó játékszert.

- Egyszerűen botrányos maga a feltételezés, nem értem, hogy miért nem vallja be a bíró, hogy hibázott.

A grunbachiak most egy háromdimenziós animációt készítenek, ezzel igyekeznek bizonyítani igazukat, és szeretnék újrajátszani a mérkőzést - normál körülmények között.

Az öngól története:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!