Vasi foci

2011.04.20. 10:15

A megyei III-ban edzősködik az ex Hali-játékos, Kovács Tüdő Sándor

Az egykori kiváló Haladás-futballista, Kovács Sándor, "Tüdő" irányításával szárnyal a megyei III. osztály Déli-csoportjában szereplő Rábatöttös együttese: a gárda tizenegy egység fórral áll a bajnoki táblázat élén.

Pum András

Tavaly szeptemberben, a  Nemeskolta után hazai 2:1-s vereség után váltak el a korábbi tréner, Sziffer István és az akkor második helyen tanyázó Rábatöttös útjai, a telekesi idegenbeli 7:0-s siker után ült a töttösi kispadra a Sabaria, a finn Lappeenranta és a Haladás egykori kiváló középpályása, Kovács Sándor - vagy ahogy mindenki ismeri: Tüdő. A 48 esztendős trénerrel szárnyal a csapat, mind a 12 meccsét megnyerte a gárda és tizenegy pont előnnyel vezeti a bajnokságot a második Zanat előtt.

-  A telekesi győzelem után keresett meg Dávid Szabolcs szakosztályvezető, hogy vegyem át a csapat irányítását - mondta Kovács Sándor. - A fiam már régóta Rábatöttösön focizik, innen ered a töttösiekkel a kapcsolat. Alaposan megrágtam a dolgot, és közöltem, hogy rendben, de csak úgy vállalom el, ha a srácok komolyan veszik a futballt, elfogadják a tanácsaimat és a heti egy edzésre eljönnek. Belementek, így aztán elfogadtam a felkérést. Szerencsére jól szerepel a csapat, bár nem nagyon nézegetek előre, nincs konkrét cél, minél több meccset meg kell nyernünk, aztán meglátjuk, ez mire lesz elég. Egyébként nem egyszerű összehozni a heti egy tréninget sem, meló után nehéz kicsábítani fiúkat a pályára, de azért egy csapatra való játékos mindig összejön. Talán futballista múltam miatt jobban hallgatnak rám a játékosok, de egy biztos: nem tűröm a lazaságot, megkövetelem a fegyelmet - még a fiamtól is. Krisztián 23 esztendős, és ha már szóba hoztam: technikás, ügyes, gólerős játékos, csak mint a mai fiatalokból, belőle is hiányzik a tűz. Néha - csakúgy mint a többiekre - bizony rá kell kiabálnom.

- Egyelőre csak inkább hobbiként tekintek az edzősködésre, a trénerkedés mellett idehaza és Ausztriában is dolgozok, nincsenek komolyabb terveim a kispadot illetően - folytatta Kovács. - Korábban még sehol sem edzősködtem, a rábatöttösi az első munkám. Anno még a TF kihelyezett tagozatán sportoktatói képesítést szereztem, más papírom nincs is. De azt mondom: nem a licenc számít, az iskola csak egy dolog, az a lényeg, hogy mit hozol ki egy csapatból, megtalálod-e a hangot a focistákkal.

- Ami a Haladást illeti: korábban kimentem egy-két meccsre, de nem igazán voltam elájulva a látottaktól - jelezte Tüdő. - A mostani csapatban viszont már látok fantáziát, tüzet, küzdenek, hajtanak srácok - különösen a Videoton elleni találkozó tetszett. Egy igazi irányító középpályás azonban hiányzik a csapatból.

Kovács Sándor 1993 januárjában mutatkozott be a Haladásban, majd az NB II-es bajnoki cím és az emlékezetes FTC elleni idegenbeli Magyar Kupa döntő után - Kovács lőtte a Hali egyenlítő gólját az Üllői úton, de tizenegyesekkel a fővárosiak nyerték meg a kupát - Ausztriába igazolt. Ezt követően 1995 nyarán tért vissza a Rohonci útra, ahol 1999 júniusáig 124 NB I-es meccsen 20 gólt szerzett.

Levezetésként Ausztriában, Celldömölkön, Püspökmolnáriban és Váton futballozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!