Vasi foci

2011.05.18. 20:45

Európa-liga döntő: egy gól döntött a portugál házidöntőn - Porto-Braga 1:0

Az FC Porto nyerte a labdarúgó Európa Liga 2010/11-es szezonját: szerda este a dublini döntőben a kék-fehérek 1-0-ra győzték le a szintén portugál Braga együttesét.

MTI

A második számú európai kupasorozat fináléjában tizedszer találkoztak azonos nemzetbeli csapatok, de először fordult elő, hogy mindkettő portugál volt. A Porto 2003 után másodszor diadalmaskodott, míg a Bragának ez volt az első döntője.

A Porto ezzel a sikerrel triplázhat, ugyanis a bajnokságot már korábban, veretlenül megnyerte, míg a Portugál Kupa döntőjében vasárnap a Guimaraes együttesével találkozik.

Európa Liga, döntő:
FC Porto (portugál)-Braga (portugál) 1-0 (1-0)
Dublin, 40 ezer néző, v.: Carlos Velasco Carballo (spanyol)
gólszerző: Falcao (44.)
sárga lap: Sapunaru (49.), Rolando (92.), illetve Hugo Viana (24.), Silvio (30.), Miguel Garcia (55.), Mossoró (59.), Kaká (80.)
    
 FC Porto:
Helton - Cristian Sapunaru, Rolando, Nicolas Otamendi, Alvaro Pereira - Fredy Guarin (Fernando Belluschi, 73.), Fernando, Joao Moutinho - Hulk, Radamel Falcao, Silvestre Varela (James Rodríguez, 79.)

 Braga:
Artur Moraes - Miguel Garcia, Paulao, Alberto Rodriguez (Kaká, a szünetben), Silvio - Custodio, Hugo Viana (Mossoró, a szünetben), Vandinho - Alan, Lima, Paulo Cesar

 44. perc: egy jobb oldali beadásra a középen érkező Falcao nagyszerű ütemben érkezett, és 13 méterről a kapu jobb oldalába csúsztatott (1-0).

 Elképesztő fölényben futballozott a Porto az első félidőben, igaz, a Braga láthatóan a védekezésre fektette a hangsúlyt. A kék-fehérek rohamait sokáig állta a "kisebbik" portugál csapat, ám a sorozat "ügyeletes gólfelelőse", Falcao a 44. percben egy csodálatos fejessel megszerezte a vezetést a Portónak. Ez volt a kolumbiai támadó 17. találata az Európa Liga 2010/11-es idényében.
 

A második félidő hatalmas Braga-helyzettel indult, de a 33. születésnapját éppen a mérkőzés napján ünneplő Helton bravúrral hárított. A folytatásban folyamatosan feljött a Braga, megpróbált nyomást gyakorolni a Portóra, amelynek védelme azonban kiválóan helyt állt, így az eredmény már nem változott.

Andre Villas-Boas ezzel a sikerrel minden idők legfiatalabb európai kupagyőztes edzője lett 33 évesen és 213 naposan.

A Porto 2004 után hódított el ismét egy európai kupát, az akkor José Mourinho által irányított gárda a Bajnokok Ligájában diadalmaskodott, egy évvel korábban pedig az Európa Liga elődjének számító UEFA Kupát nyerte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!