Vasi foci

2011.06.02. 17:20

Szovjet-magyar 6:0: huszonöt éves az irapuatói rémálom (videóval)

Huszonöt éve a mexikói világbajnokságon, Irapuatóban ezen a napon szenvedett megsemmisítő, 6:0-s vereséget a magyar labdarúgó-válogatott Szovjetuniótól.

Pum András

Pedig egy ország hitt a Mezey György féle magyar válogatottban. Abban a csapatban, amely Hollandiát, Ausztriát, Ciprust megelőzve csoportelsőként jutott ki az 1986-os mexikói labdarúgó-világbajokságra. Aki a tévé előtt vagy a helyszínen drukkolt, aligha feledi a Happel-stadionbeli fiesztát, ahol 3:0-ra vertük a sógorokat - Détári visszahúzós lövőcsele, majd dugója... -  miközben a többezer fős magyar szurkolósereg "Mexikó, Mexikó" kiáltással éljenezte a vébére azon a meccsen kivágtató Kiprichéket.  De ne feledjük a barátságos meccseket sem, a németországi komptragédia áldozataira tiszteletére rendezett találkozón Péter Zoltán góljával 1:0-ra győztünk Hamburgban az akkori NSZK ellen, később pedig a Népstadionban 3:0-ra vertük a brazilokat.

Szóval minden szép és jó volt, bár az, hogy az Austria Wien gólzsákját, Nyilasi Tibor szinte a mexikói utazás előtt, a repülőtérre menet zavarta le a buszról a szövetségi kapitány, kicsit belerondított a képbe.

Az igazi feketeleves aztán kint, Mexikóban jött - Igor Belanov és társai képében. Ahogy említettük, egy ország hitt és ült le a televízió képernyője elé a szovjetek elleni nyitómeccsre. Nem túlzás, elnéptelenedtek az utcák, férfiakat, nőket, gyerekeket egyaránt elkapott a futball-láz. Hamar kijózanódtunk: négy perc elteltével már 2:0-ra vezettek keleti szomszédaink, majd jött sorba a többi gól, az "elvtársak" meg sem álltak hatig. Több millió magyar esett apátiába ezen a napon - azt az egyet kivéve, aki az anekdota szerint a második szovjet gól után nemes egyszerűséggel az utcára hajította tévékészülékét. Utólag belegondolva: meglehet, ő járt jól...

A második meccsen ugyan a bágyadt őszi légyként mozgó magyarok 2:0-ra megverték a kanadaiakat, ám az utolsó meccsen a franciák 3:0-ra lemostak minket a pályáról - a népharag pedig a vert seregként hazakullogó Mezey György és fiai ellen fordult.

Huszonöt év elteltével azért kissé kezd felértékelődni az akkori rémálom...

Magyarország-Szovjetunió 0-6 (0-3)
Irapuato, 16 500 néző, vezette: Agnolli (olasz)
Magyarország: Disztl - Sallai, Róth (Burcsa 13.), Garaba, Péter (Dajka 63.) - Bognár, Nagy A., Kardos, Détári, - Kiprich, Esterházy
Szovjetunió: Daszajev - Larionov, Kuznyecov, Besszonov, Gyemjanyenko - Jarencsuk, Jakovenko (Jevtusenko 73.), Zavarov, Rác - Belanov (Rogyionov 70.), Alejnyikov
Gól: Jakovenko (3.), Alejnyikov (5.), Belanov (25.), Jarencsuk (67.), Dajka (75., öngól), Rogyionov (81.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!