Vasi foci

2014.03.01. 19:08

Megyei I. osztály: Sárváron nyert a Répcelak

Előzéssel indult a tavasz a megyei I-ben: a második helyezett Répcelak egy góllal győzött a Sárvár otthonában. A Celldömölk a Vasvárnak szórt egy ötöst, a Kőszeg otthon nyert.

Török Tibor

Sárvár – Répcelak 0-1 (0-0)

Sárvár, 350 néző, vezette: Boda.

Gólszerző: Devecsery 73.p.

Sárvár: Osvald Márkó – CSERNÁK (Nagy A.), Horváth A., Varga J., AMBRUS – Csákvári (Szemes), Nagy D., TANCSICS, Máthé, Szabó P.  – SINKA. Edző: Németh József.

Répcelak: KOVÁCS V. – Baranyai, Koncz, BALASSA, Pados – Tamási, Kovács Zs., TÓTH D., Pungor N.  – Csordás (Pungor P.), DEVERCSERY (Horváth M.). Játékos-edző: Balassa Péter

Németh József: - Döntetlen színezetű találkozón egyetlen hiba és gól döntött, úgy érzem, az iksz jobban megfelelt volna a játék képének.

Balassa Péter: - Érdekes mérkőzés volt, kiegyenlített játékkal. Nem szoktam a játékvezetőkkel foglalkozni, de úgy érzem, belenyúlt a meccsbe, amikor az első félidőben nem adott piros lapot Devecsery lerántásáért. Szerencsére mi rúgtuk a gólt, a győzelmünk megérdemelt, köszönöm a szurkolóknak a biztatást.

Kezdődjön a tavaszi hadjárat, feszítették a molinót a Bassiana Ultras szurkolói csoport tagjai a kapu mögötti részen, jelezve, hogy rajtuk nem múlik a hazai csapat sikere. Szépen gyűltek a nézők, a Puskás Akadémia vezetőit biztosan a sárga irigység fogta volna el a 300-400 drukker láttán.

Fotó: Szendi Péter

A hazaiaknál Németh József azon kesergett, hogy az edzőmeccsen megsérült Kocsis mellett Osvald Márió sem tudta vállalni a játékot, a veszélyes és csatár nagyon kellett volna Répcelak ellen, hiszen a vendégek egy  esetleges győzelemmel meg is előzhették volna a Sárvárt.

A két csapat az alábbi összeállításban kezdte a játékot Boda játékvezető sípjelére. Sárvár:  Osvald Márkó – Csernák  (Nagy A.), Horváth A., Varga J., Ambrus – Csákvári (Szemes), Nagy D., Tancsics, Máthé, Szabó P.  – Sinka. Répcelak: Kovács V. – Baranyai, Koncz, Balassa, Pados – Tamási, Kovács Zs., Tóth D., Pungor N.  – Csordás (Pungor P.), Devecsery (Horváth M.)

Fotó: Szendi Péter

Az ultrák által követelt offenzíva kissé álmosan indult, bár a 2. percben Sinka átjutott a sűrű védelmi hálón, azonban Kovács kapus résen volt és elhalászta előle a labdát. A vendégek is egy helyzetfélével jelezték, hogy felébredtek a téli álomból, Tamási kiugrott a jobb oldalon, gyenge lövése csak azért keltett izgalmakat, mert a labda átugrotta Osvald kezét, és úgy gurult mellé.

Bő negyedóráig szenderegtünk a csöndes kora tavaszi időben és hallgattuk a sokat látott, helyi futballrókákat, akik percenként látták el tanácsokkal Németh trénert. Ilyenekkel, hogy a Jenő ne menjen előre, de Jenőnek esze ágában sem volt előre nyomulni, mivel belső védőnek tették fel.

A 17. percben aztán Tancsics labdát veszített, Csordás elcsente tőle, 18-ről lőtt és a sárvári középpályás legalább egy sörrel jött kapusának, mivel Osvald szögletre terelte a húzós lövést.

Három perc múlva a hazaiak végigvittek szépen egy támadást Tancsics beadására ketten is érkeztek a hosszún, de saddig zavarták egymást, amíg odalett a lehetőség.

A 23. percben érdekes eseménysor következett: Horváth A. tört előre (ő komolyan vette a feliratot), a belső védő azonban az ellenfél térfelén rosszul passzolt, a Répcelak lefordult, és fenn ragadó a hátvéd helyén Devecsery szabadon húzott kapura, amikor a 16-on utolérték. A vendégek szerint szabálytalanul, Boda játékvezető megítélése alapján megengedett eszközökkel állították meg, és még a földre kerülve is tulajdonképpen helyzetben volt, ugyanis leállt a teljes hazai védelem, vagyis ha a támadó felpattan, és a hálóba vágja a labdát, akkor a gól érvényesnek számított volna.

A kezdeti lagymatagság után a hazaiak erőteljes megmozdulásokat szerveztek a vendégek kapuja elé. A 28. percben Sinka üresen lépett ki a bal oldalon, a kifutó Kovács azonban közel került hozzá és bele tudott kapni a lövésbe.

A 30. percben aztán be is talált a Sárvár: Szabó ívelt keresztbe a jobb oldalra, az érkező Csernák pedig szépen bólintott a jobb felsőbe – a játékvezető szerint felugrás közben szabálytalankodott. (Az esetet a szünetben visszanéző helyi tévések nem találtak faultot.)

Az eset mély nyomot hagyott a helyi drukkerekben, rögtön észre is vételezték, hogy az őszi találkozón is kárukra tévedett a játékvezető. Hiába a véded a Balassát, nem kerülsz be a Jobbikba, kiabálták be Boda sípmesternek, akiről nehezen tudtuk elképzelni, hogy gárdistaként EU-ellenes barikádra szólítja követőit.

Fotó: Szendi Péter

A Sárvár ekkor megint megszerezhette volna a vezetést, mert a 32. percben Sinka duplázását hárította Kovács, majd Máthé lövését is mentette, a kapus ekkor egymaga tartotta a frontot az érthetetlen módon szellősé váló védelem mögött.

A gól elmaradt, a szünetre való tekintettel a csapatok visszavettek az amúgy sem kapkodós tempóból. A 42. percben Tamási azért még kilépett a jobb oldalon, éles szögből leadott lövését azonban Osvald fogta.

Ezzel le is pergett a 45 perc, a nézők azon morfondíroztak, ha Balassa Sárváron választást nyerne, akkor vajon Jobb(ik) bírókat kapna a csapat,  mindenesetre feljegyeztük az okfejtést, mert több fantázia volt benne, mint a teljes magyar politikai osztályban.

A második félidőben folytatódott a taktikai háború: a hazaiak óvatosan mozogtak előre, a vendégek pedig hat+egy emberrel álltak hátul, várva a kontra lehetőségét. Valljuk meg, a futballban kevesen értékelik a stratégiai mozgásokat, de ez a találkozó a kivárásról szólt.  A Sárvár kezdett aktívabban, Csernák lőtt, majd Máthé próbálta ki, hogy át tudja-e magát cselezni a teljes védőfalon – nem jött össze a dolog.

A vendégek az 58. percben a  frászt hozták a házigazdára: Csordás állt oda egy 35 méteres szabadrúgás mögé, és csak azért nem varrta fel a jobb felső ficakba a forduló gólját, mert lefele csapódó labda útjában ott volt a keresztléc – megyénk köszörűs költőjének kedvéért: a felső alumínium.

A hazaiak cseréltek, Nagy A. érkezett második csatárként, mert látszott, hogy a verduni erőd mintájára megépített répcelaki erősségen nem lesz egyszerű átmenni. Azért bontogatták a sárváriak a falat, de nem nagy sikerrel, mindenesetre Tancsics lőtt fölé 18 méterről  egy beadás után.

A 73. percben a Répcelak megszerezte a vezetést és egyben a győztes gólt. Varga akasztott becsúszva egy támadást a jobb oldalon, az addig jól játszó Szabó P. figyelmetlenül tette vissza a labdát, amivel tökéletes helyzetbe hozta a hátvéd helyén beinduló Devecseryt. A csatár kapura tört, majd a tizenhatosról átlöbbölte a kifutó kapust, (0-1).

A Sárvár rákapcsolt, hiszen az első helye forgott veszélyben. A hátralévő negyedóra alatt lőttek is rendesen (Tancsics 75. perc, Csákvári 81.perc). A 84. percben Máthé ugratta ki Nagy A-t, a csatár éles szögből lőtt, Kovács V. védett, a lecsorgót Balassa körülbelül Brüsszelig bikázta ki.

Fotó: Szendi Péter

Két veszélyes szituáció maradt a végére, a 89. percben Máthé lövése alig surrant mellé, majd a ráadásban Sinka vállalt el egy szabadrúgást  25 méterről - Kovács kapusnak nagyon kellett kapaszkodnia, hogy kiüsse a kapu bal oldala felé zúgó löketet, de abszolválta ezt a feladatot is.

Nagy taktikai csatát hozott a találkozó, mindkét csapat biztonsági játékra törekedett. A hazaiak az első félidő derekán eldönthették volna a meccset, a  Répcelak átvészelte a veszélyes időszakot, majd a kevés lehetősége közül egyet értékesítve megnyerte a tavaszi nyitányra hangolt rangadót.

Kőszeg–Kemenesalja 1-0 (1-0)

Kőszeg, 100 néző, vezette: Németh T.

Gól: Korényi 1.p.

Kiállítva: Németh Róbert (törlesztésért) 59.p., Németh P. (szövegért) 68.p., mindkettő Kemenesalja.

Kőszeg: TÁNCSICS – Keresztes, Őry, Tóth R. (Kovács Zs.), Marti R. (Marti Ch.) – MOLNÁR Z., Bigner (Gordos), MOLNÁR CS.,, Szűcs N. – Simonits Á., KORÉNYI R. Edző: Neudl Gábor

Kemenesalja: LAMPÉRT – Belegrai, Erdélyi, KÓBOR, Horváth Zs. – Sebestyén (Németh P.), Iker (Veszprémi Á.), Kovács Kristóf, HORVÁTH T. – DÉNES, Németh R. Edző: Haraszti Zsolt.

Már az 1. percben megszerezte a vezetést a hazai csapat, egy felívelt szabadrúgásra nem figyelt eléggé a vendégek védelme, a hátvédek mögé behulló labdát Korényi átemelte a kifutó kapus felett. A gól meghatározta a meccs képét, a Kemenesalja többet birtokolta a labdát, mezőnyben jobban játszott, azonban a kapuba nem tudott betalálni. Mindkét oldalon adódtak helyzetek, a Kőszeg kapufát is rúgott, ziccereket rontott, de a látogatóknak is akadtak helyzeteik.

A két kiállítás sem nyugtatta meg a hazaiakat, a vendégek kilenc emberrel is jól játszottak, a házigazda azonban a fontos három ponttal vigasztalódhatott.

Vasvár–Celldömölk 2-5 (1-4)

Vasvár, 150 néző, vezette: Tóth R.

Gól: Bertók 7.p., Birkás 84.p. illetve Boda 2 (10., 23.p.), Enyingi Márk 2 (20., 31.p.), Klauzer Á. 47.p.

Kiállítva: Hajas I. (buktatta gólhelyzetben kitörő ellenfelét) 78.p.

Vasvár: SMOLCZER – Bíró, Hajas, Robán D., Danka (Unger) – Varga Á. (Dézsi), HORVÁTH B, BERTÓK, Tausz – Pasics (Döbör), Osvald (Birkás). Edző: Konrád Péter

Celldömölk: Heiner – VAJDA, BODOR, Györkös, Lendvai – Enyingi Marcell, NÉMETH J., Manganelli, ENYINGI M. – BODA, KLAUZER. Edző: Hegyi László.

A felkészülés alapján a hazaiak bizakodva tekintettek a találkozó elé, és az első tíz percben jól is játszottak, a vezetést is megszerezték. Utána azonban érthetetlen módon összeomlottak, az egyre jobban lendületbe jövő vendégcsapat a szünetig négyszer is mattolta a vasváriakat.

A lényegi kérdések ezzel el is dőltek, ráadásul a Celldömölk tovább növelte az előnyét. A hazaiakat kiállítás is sújtotta, de aztán emberhátrányban tudtak valamennyit kozmetikázni az eredményen. A főpróba alapján nem látszott jele annak, hogy ilyen lesz az előadás, a következő meccsig meg kell keresni az okokat, hogy visszaálljon a rend.

Tabak 1 Szentgotthárd–Magyarszecsőd 2-2 (2-0)

Szentgotthárd, 100 néző, vezette: Szabó III.

Gól: Bellovics 13.p., Vass G. 32.p., illetve Nagy B. 2 (63.p., 65.p.).

Kiállítva: Hegedűs 52.p.(Magyarszecsőd) – második sárga lap után.

Szentgotthárd : Tóth – Merkli Sz., Nárciza, BELLOVICS, HERCEGH (Muszka), – Kovács G., Balázs – Támis SIPOS G.., Horváth R. (Bouti ) – VASS G.. Edző: Kovács Csaba

Magyarszecsőd: MARTON Z. – Vass D., Sátori, TAKÁCS Á., Szakály – Takács M., Vass R. (HORVÁTH N.), Hegedűs, Zsigmond, Horváth M. – NAGY B. Játékos-edző: Sátori Barnabás

Az első félidő kiegyenlített játékot hozott, a kiesés ellen küzdő hazaiak két szép góllal – egy szabadrúgás és egy bedobás után – megnyugtató előnyre tettek szert.

A második félidőt a vendégek nagy elánnal kezdték, hogy egyenlítsenek, azonban hamar tíz főre fogyatkoztak, ami tovább növelte a gotthárdi győzelmi esélyeket.

A kiállítás azonban teljes váratlanul a hazaiakat zavarta meg, kizökkentek a játék ritmusából, amit a Magyarszecsőd két gyors góllal ki is használt. Az ellentétes félidőket hozó találkozón igazságos eredmény született.

Haladás VSE–Király SZE 1-2 (0-1)

Szombathely, Illés Akadémia, műfű, 50 néző, vezette: Hittaller.

Haladás VSE: Horváth B. – Balogh T., Rózsa, FARSANG, Subicz (Töreki) – ŐRI, Balikó, KUN, SZALAY – FRITZ, Ódor (Gáspár). Edző: Takács Gábor.

Király SZE: Nagy G. – Kiss K., Kiss B., Németh M. (Pusker), Bolfán (Soós) – SÁSDI, LŐDI, Tóth M., Hajmási – NÉMETH B. (Putz), PÁLFI Edző: Horváth Levente.

Gól: Őri 65,perc. illetve Pálfi 2 (14., 85.perc).

Az első félidő kiegyenlített csatát és Király-vezetést hozott hozott: az első negyedórában szerzett góljuknk köszönhetően a vendégek fordultak előnnyel..

A szünet után átvette a játék irányítását Haladás. Ennek eredményeként a félidő közepén egyenlített is a fiatal játéksokból álló Haladás VSE.

Ezt követően kétszer is meccslabdája volt a zöld-fehéreknek, ám a labda mindkét alkalommal a gólvonalon gurult végig.

A Király végül a 85. percben egy szabadrúgás után megszerezte a győztes találatot. A játék képe alapján a döntetlen reálisabb lett volna.

A mérkőzés krónikájához hozzátartozik, hog a hazai csapatban négy, 16 éves játékos lépett pályára.

Kemenesmagasi–Uraiújfalu 1-1 (0-0)

Kemenesmagasi, 200 néző, vezette: Tuczai.

Gól: Kovács 75. perc ,illetve Lónai 80. perc.

Kemenesmagasi: Bíró, Verasztó, CSISZLÉR, DOBÁNY, Molnár – Prépost, DÖBRÖNTE, Velencei, KOVÁCS – Rosta, Birkás (Gyenge). Játékos-edző: Dobány Gábor

Uraiújfalu: NÉMETH – Varga P, Sándor, VARGA G., Nagy – Széles, GALLEN A, GALLEN I, Keszei – Kiss T. (Gönczöl), Tóth Zs. (Lónai). Edző: Csákvári Zsolt.

Az első félidőben mindkét csapat a biztonságos védekezésre és a kontra támadásokra építette játékát. A játékrész jobbára küzdelmet és mezőnyjátékot hozott, gól nem született.

A második félidőben nagyobb iramot diktáltak a csapatok, de megmaradtak a biztonságos védekezésnél, mindkét együttes taktikusan futballozott.

Az utolsó negyedórában gyos gólváltás történt: a hazai és a vendégtalálat is egyaránt szöglet utáni szituációból született.

Vép–Rábapaty 1-2 (0-1)

Vép, 100 néző, vezette: Szabó II. Z.

Vép: Bezdi – BEKE P., Joó, Illés, Kányási – Dancs, Balikó, Beke K. (Derdák), Szalai – Szemes B., Balázs. Edző: Marton Róbert.

Rábapaty: Varga – Tőke, CSUPOR, Horváth, ENZSÖL – Dovánszki, dr. TAR, DUGOVICS (Nagy Z.) Toldi – Király (Fehér), NÉMETH K. (Bíró). Edző: Ádám Endre.

Gól: Illés (11-esből) a 83., illetve Enzsöl a 43., Dugovics az 55. percben.

A meccs elején a hazaiak támadtak többet, de a helyzetek rendre kimaradtak. A félidő közepétől a Rábapaty fokozatosan átvette a játék irányítását, ám igazi ziccert a vendégek sem tudtak kialakítani.

A 43. percben aztán Enzsöl szabadrúgásból a bal felső sarokba bombázott, ezzel előnyhöz juttatta csapatát.

Szünet után az 55. percben egy formás támadás után már kétgólosra növelték előnyüket a vendégek.

A hazaiak ebben a periódusban elképzelés nélkül játszottak , a 83. percben erejükből már csak a szépítésre futotta, ami ismét reményt adott a vendéglátóknak. Az utolsó percekben nagy nyomás nehezedett a rábapatyiak kapujára, ám a hazaiaknak nem sikerült kiegyenlíteniük.

Alacsony színvonalú mérkőzésen a nagyobb akarással játszó, a győzelmet jobban akaró Rábapaty megérdemelten nyert.

Bük–Jánosháza 1-7 (1-2)

Bük, 50 néző, vezette Takács Ryan Lee

Gól: Györe illetve Vad 2, Mészáros 2, Vágusz 2,, Balhási Á.

Kiállítva: Somogyi T. lerántásért

Bük: Fabsitz – Csonka, Toldi (Varga D.), Somogyi - Kiss G., Kovács Roland, , Horváth M., SÁNDOR - Sárdy, GYÖRE (Kovács R.). Edző: Kovács Zoltán

Jánosháza: Tóth A. – MÉSZÁROS, Tóth L, SMIDÉLIUSZ, Szabó M. – FENYŐ (Babics), Pintér, VAD, BALHÁSI Á. (Balhási Sz.) - Vánkos, VÁGUSZ. Edző: Kelemen Kornél

A hamar bekapott két góltól megrogyott a hazai csapat, és csak nehezen tért magához a kezdeti sokkból. Az első félidő vége fele aztán szépíteni tudott, ekkor már jól játszottak a hazaiak.

A folytatás már nem sikerült a vendéglátóknak: óriási védelmi hiba után – egy szabadrúgás után nem figyeltek a hátvédek a legurításra - megint két góllal vezetett a vendégcsapat.

A kiállítás végképp megpecsételte a Bük sorsát, kijött a két csapat közötti helyezésbeli különbség, és újabb gólokat szerezve simán megnyerte a találkozót a vendég Jánosháza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!