Vasi foci

2014.05.31. 09:25

Nagyüzem a futballban

Az NB I-es bajnokság utolsó fordulójánál járunk; a helyezések nagyjából eldőltek, bár minimális változások még történhetnek.

Bodor Ferenc

A bajnok személye biztosra vehető, s nagyjából a dobogósok is. A Kaposvár és a Mezőkövesd elköszönt az első osztálytól. A búcsút mindig nehéz volt tudomásul venni, így volt régen és most is. A Haladásnál ezt többször is megéltük. Most azon van a vita, hogy az Újpest az átalakulás óta jogosan vagy jogosulatlanul szerepeltetett játékosokat. Erre – gondolom én – az új indulási engedély megadásakor figyelmeztetni illett volna a lila-fehér klub illetékeseit. Ebbe a jogi csűrés-csavarásba nem szeretnék belemenni, majd eldöntik azok, akikre ez tartozik. Aki kiesett, az kiesett, aki szabálytalankodott, az kapja meg a kellő büntetését.

A Haladásnak ebben is volt része, hiszen 2007-ben a pályán elért eredmények alapján feljutott a másodosztályból, a szabálytalanságért járó pontlevonás viszont a bajnoki címbe került, s ezzel egy évet késett a feljutás.A dunántúli sportújságírók hét eleji Zala megyei, kehida-kustányi tanácskozásán az is szóba került, hogy a magyar futball jelen helyzetéért bizonyos fokig felelősek a zsurnaliszták is. Gondoljunk például a Haladás tehetségére, Radó Andrásra, hogy – bizonyos értelemben megérdemelten – mennyit szerepel az országos sportsajtóban. Nem könnyű a húsz éves ifjaknak elhelyezni magukat a dicshimnuszok sűrűjében. Szerencsére Radó elég értelmes ahhoz, hogy a földön járjon

.És itt az egyébként szenzációnak számító Stieber-ügy. A Fürthből Hamburgba szerződő vasi futballista lassan egy hete uralja az országos sportlapot. Hozzáteszem, bizonyos fokig jogosan, de ez már egy kicsit sok. Most mégis jómagam is őt említem. Édesapja többször szerepelt már fia sikerei kapcsán. Anyai nagyapja, a 83 éves Lengyel Antal sem ismeretlen vasi futballberkekben. Hét első osztályú meccset a Haladásban is játszott, most is jól emlékezik arra a Fradi elleni hazai találkozóra, amelyen a fővárosiak 3:0-ra nyertek, s összeállításuk így kezdődött: Henni – Rudas, Kispéter, Ombódi , majd utána az abban az időben nagyon jó csapatnak mondott Szombathelyi Vasas balösszekötője volt. Tíz évig a megyei labdarúgó szövetségben főtitkárként dolgozott. Természetesen nagyon büszke az unokájára.

„Bízom abban, hogy a Bundesligában is folyamatosan játszani fog, sikerei nagy lelki megnyugvást jelentenek nekem” – mondta a boldog nagyapa. – „ Most éppen itthon van, kaptam tőle ajándékba egy olyan labdát, amelyen az összes fürthi játékos fényképe és aláírása rajta van”. Ám ezzel még nincs vége a segítő családi háttérnek. Az ifjú Stieber eddigi kalandozásai alkalmával keresztszülei – a Márkus házaspár – rendezték be új klubjainál a lakását. Koblenz, Aachen, Mainz és Fürth után hamarosan Hamburgba utaznak...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!