Vasi foci

2009.11.02. 10:23

Siófoktól-Szófiáig: avagy így balhéztak a Fradi-drukkerek

A rendszerváltás óta minden évre jutott Fradi-balhé. Úgy fest, kutyából nem lesz szalonna.

MTI

Az élvonalba három év után visszajutott zöld-fehérek eddig 12 meccset játszottak a Soproni Ligában, és szinte minden bajnokijuk után büntetést kaptak. Sőt a pontvadászatot még meg sem kezdték, amikor drukkereik egy része a német Hertha BSC elleni bemutató-mérkőzésen 500 ezer forintot "érő" randalírozást rendeztek az Üllői úton. Az "ultrák" már ekkor jelezték, mire lehet számítani tőlük...

Az MLSZ fegyelmi bizottsága mostanáig hétszer rótt ki pénzbírságot a klubra, együttesen - az MTI összesítése alapján -  5.200.000 forint értékben. Pályabezárással is többször sújtotta az egyesületet, igaz, ezeket a döntéseket mindig felfüggesztette a testület.
 
Eddig a szeptemberi, MTK Budapest elleni mérkőzésen tapasztalt rendezési hiányosságok és rendzavarások miatt kellett a legtöbbet fizetnie az FTC-nek: 1.500.000 forintot, de a legcsekélyebb összeg is 200.000 forint volt, még az augusztusi, Vasas elleni találkozón történtekért.

Persze, korábban sem viselkedtek kezesbárányként a Fradi-drukkerek.
Íme a zöldek gaztettei (a lista korántsem teljes...):

1990. szeptember 15. - A Siófoki Bányász-FTC labdarúgó-mérkőzés után a távozó FTC-szurkolók közül néhányan kiszakították a kijárati kaput és kővel megdobálták a televízió közvetítő kocsiját. A vasútállomásnál egy garázda előállítsa után ötven-hatvan főnyi csoport támadt a rendőrökre, a háromszáz fősre duzzadt tömeget végül gumibot használatával kellett feloszlatni. Az eset során öt szurkoló és két rendőr nyolc napon belül, egy rendőr pedig nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.
 1990. október 3. - A Zalaegerszegen rendezett Ferencváros-Royal Antwerpen mérkőzést több alkalommal is félbe kellett szakítani, mert a zöld-fehér szurkolók petárdákat robbantgattak és füstbombákat hajigáltak. Emiatt a Ferencvárosnak következő UEFA Kupa mérkőzését a nyilvánosság kizárásával kell játszania és 6000 svájci frank büntetést kapott.
 1991. szeptember 18. - Nyolcvan magyar FTC-szurkolót állítottak elő Szófiában a Levszki-Ferencváros mérkőzés előtt, akik bolgár hivatalos közlés szerint botokkal, láncokkal és más tárgyakkal felszerelve támadtak bolgár drukkerekre és járókelőkre.
 1992. június 20. - A diósgyőri pályán rendezett DVTK-FTC találkozó előtt 64 személyt állítottak elő hivatalos személy elleni erőszak, csoportosan elkövetett garázdaság bűntettetovábbá garázdaság vétsége és szabálysértés miatt. A szurkolók megrongálták a büfét az M3-as autópálya egyik parkolójában, egy másik parkolóban súlyosan bántalmaztak és kiraboltak egy férfit.
 1992. szeptember 2. - Az ÚTE - Ferencváros labdarúgó-találkozót követően mintegy 30-50 FTC-szurkoló verekedni kezdett az Árpád-hídi metrómegálló peronján, s rátámadtak több szolgálaton kívüli, jogszerűen intézkedő rendőrre is. A garázdákat a rendőrök csak figyelmeztető lövéssel tudták lecsillapítani, s két drukker megsérült.
1992. szeptember 16. - Pozsonyban a Slovan-FTC labdarúgó-mérkőzésen a szlovák rendfenntartók rendkívül brutálisan léptek fel a magyar szurkolók ellen. Az ügyből diplomáciai vita támadt a két ország között, s foglalkozott vele az Európai Labdarugó Szövetség (UEFA) ellenőrzési és fegyelmi bizottsága is. A testület elutasította a Ferencváros óvását, megállapítása szerint a magyar szurkolók provokálták a szlovák rendfenntartókat, az viszont túlzott és helytelen volt, hogy álarcos kommandósokat vetettek be ellenük, ezért mindkét csapatot 15 ezer svájci frankra büntette.
1993. április 19. - A Rába-Ferencváros győri mérkőzés során az FTC szurkolói 600 széket rongáltak meg és dobáltak szét, ennek következtében öt rendőr könnyebb sérülést szenvedett. A rendőrség 11 szurkolót állított elő, közülük 9-et őrizetbe vett.
1994. április 11. - A Kispest-Honvéd FC - Ferencváros mérkőzés után mintegy kétszáz fős tömeg támadt egy színes bőrű külföldi állampolgárra. A rendőrök hat szurkolót előállítottak elő, akik ellen verekedés, garázdaság, illetve testi sértés miatt indult eljárás.
1994. május 14. - Az FTC-ÚTE mérkőzés után a ferencvárosi szurkolók mintegy 200-300 fős csoportja megdobálta a lovas rendőröket, ezután a rendfenntartók a tömeget a metró aluljáróba, valamint a Népliget felé kiszorították.
 1994. november 6. - A DVSC-Ferencváros labdarúgó-mérkőzés után Debrecenben a Fradi szurkolói négy trolibuszt rongáltak meg, amely a vasútállomásra vitte volna őket. A rendőrök a randalírozó szurkolók közül 15-öt csoportos garázdaság elkövetésének alapos gyanúja miatt előállítottak, s három személyt őrizetbe vettek.
 1996. március 20. - Az ÚTE-Ferencváros bajnoki labdarúgó-mérkőzésen a szurkolók betondarabokkal dobálták egymást, a rendőrség több személyt vett őrizetbe garázdaság miatt.
 1997. május 10. - Az ÚTE-FTC mérkőzés alatt a szurkolók tüzet gyújtottak, a lelátó kerítését széttörték, betondarabokat dobáltak. A rendőrség a mintegy 200-250 fős tömeg pályára jutását könnygázzal akadályozta meg, 12 főt előállítottak.
1998. május 17. - Az Üllői úton az FTC-ÚTE mérkőzés előtt a szurkolók az útburkolat köveit felszedve a rendőrökre támadtak, majd verekedés tört ki. Két rendőr megsérült, két szurkolót kórházba szállítottak. 11 személy ellen eljárás indult.
  1998. szeptember 19. - Az ÚTE-FTC mérkőzés után FTC-szurkolók mintegy 50 fős csoportja kövekkel, italos dobozokkal dobálta a biztonsági őröket, a rendezőket és a rendőröket és az ÚTE szurkolóit. A rendbontás a mérkőzés után, a stadion körüli utcákban is folytatódott, a drukkerek a metróállomásokon és a kocsikban is kárt okoztak.
 1999. április 17. - Az Üllői úton az FTC-ÚTE bajnoki mérkőzés előtt 500-600 FTC-szurkoló összecsapott a rendőrökkel, a kialakuló "utcai csatában" egy lovas rendőr a lábát törte, hatan könnyebben sérültek. 18 személyt állítottak elő, közülük tizenkettőt őrizetbe vettek. Fényképek és videófelvételek alapján közel negyven személy ellen indítottak eljárást csoportosan, felfegyverkezve elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak alapos gyanúja miatt.
 1999. május 23. - A Nyíregyháza-FTC bajnoki labdarúgó-mérkőzést követően Szajolnál leégett a Fradi-szurkolókat szállító vonatszerelvény utolsó kocsija. A vonatot felgyújtó szurkolókat 2001 márciusában börtönbüntetésre ítélték.
 1999. szeptember 16. - Két magyar szurkolót tartóztatott le a cseh rendőrség Teplicében a helyi FK Teplice-Ferencváros UEFA Kupa-mérkőzés előtt.
1999. október 25. - Tizenkét főt állítottakelő garázdaság miatt a IV. kerületi rendőrkapitányságon, miután az Újpest és a Ferencváros szurkolói még a találkozó előtt összeverekedtek.

2000. február 28. - A rendőrség hat személyt állított elő garázdaság miatt a Vasas-Ferencváros labdarúgó-mérkőzés után, mert a két szurkolótábor összeverekedett.
2000. április 15. - A Ferencváros-Újpest mérkőzést megelőzően verekedés tört ki a szurkolók között, a meccs alatt különböző tárgyakat dobáltak be a pályára. A mérkőzés végén a rendőrség füstgázzal és vízágyukkal biztosította az újpesti szurkolók elvonulását. Április 18-án a Pesti Központi Kerületi Bíróság 6 szurkolót ítélt el 25-től 45 napig terjedő elzárásra.
2000. október 25. - Az Újpest-Ferencváros Magyar Kupa-mérkőzés alatt, illetve után a Fradi-drukkerek 247 műanyag széket téptek ki vagy rongáltak meg, a rendőrség hét drukkert állított elő.
 2001. május 12. - Az FTC-Újpest mérkőzést megelőzően, illetve azt követően 12 szurkolót állított elő a rendőrség az Üllői úti stadion előtti rendbontás miatt. Az előállított drukkolók közül a bíróság többet pénzbüntetésre ítélt és kitiltotta őket a sportlétesítményekből és a sportrendezvényekről.
 2001. július 25. - A Ferencváros-Hajduk Split Bajnokok Ligája mérkőzésen rendzavarás történt, másnap egy magyar drukkert pénzbírságra ítélt a bíróság.
 2001. október 10. - Az FTC-ÚTE Magyar Kupa-mérkőzés után rendzavarás elkövetése miatt tíz szurkolót vett őrizetbe a rendőrség.
2002. március 16. - Rendzavarás miatt öt személyt őrizetbe vett a rendőrség a Ferencváros-Újpest labdarúgó-mérkőzés ideje alatt, további egy személyt garázdaság miatt állítottak elő.
 2002. május 18. - Az Újpest-Ferencváros bajnoki mérkőzés után a ferencvárosi szurkolók a vereség miatt törtek-zúztak az újpesti stadionban.
 2002. szeptember 14. - Az Újpest-Ferencváros labdarúgó-mérkőzés során tizenöt drukkert állítottak elő a rendőrök, akik vízágyukat is bevetettek a garázda szurkolók megfékezése érdekében. Október 15-én a Magyar Labdarúgó Liga fegyelmi bizottsága az újpesti klubot 1 millió, az FTC-t 2,5 millió forint befizetésére kötelezte a szurkolói rendbontások miatt.
 2003. március 8. - A Ferencváros-Újpest labdarúgó-mérkőzés után hat szurkolót állítottak elő a rendőrök a mérkőzés előtt és után történt rendzavarás során.
 2003. május 30. - Az FTC az Üllői úton csak döntetlent játszott a Debrecennel, így elvesztette a bajnokságot. A csalódott drukkerek a mérkőzés után beözönlöttek a pályára és ütöttek-vertek mindenkit, akit értek, játékosokat, szakvezetőket, fotósokat, Szentes Lázárt, a DVSC edzőjét kórházba kellett szállítani. A székház ablakait betörték, a Népligeti autóbusz-állomásnál több hirdetőoszlopot felgyújtottak, a kiérkező tűzoltókat is megtámadták. Több mint húsz ember ellen indítottak eljárást.
2003. szeptember 1. - Budapesten, az Újpest-Ferencváros mérkőzés után a rendőrség 13 szurkolót vett őrizetbe rendzavarás miatt.
 2003. november 29. - A Ferencváros-Újpest mérkőzés után az Árpád hídi metrómegállóban 19 szurkolót állítottak elő garázdaság miatt.
 2004. szeptember 30. - Üveggel dobálta egymást mintegy harminc magyar és angol futballszurkoló a Vörösmarty tér környékén, a Ferencváros-Millwall UEFA Kupa-mérkőzés előtt. Később egy angolul beszélő férfit életveszélyes sérüléseket szenvedett, mert hátba szúrták a Belvárosban. Október 1-én tizennyolc magyar, brit és cseh futballhuligán ellen indult eljárás.
 2005. május 2. - A Pápa-Ferencváros mérkőzést követően Győrött, a vasútállomáson Fradi szurkolók randalíroztak, s amikor a rendőrök megpróbálták kiemelni a hangadót a tömegből, a többiek rájuk támadtak, padokat törtek, megrongálták a büfé épületét és üvegekkel, bazaltkővel dobálták a rendőröket.
 2008. július 26. - A Ferencváros ausztriai, lindabrunni felkészülési mérkőzésén több magyar szurkoló a pályára szaladt és a játékvezetőt, valamint a bolgár ellenfél játékosait fenyegette rendet az osztrák rendőrök állították helyre.
 2008. szeptember 25-26. - Budapesten a Ferencváros-Haladás mérkőzés előtt és után a hazai szurkolók a vendégekre, majd a rendőrökre támadtak, az intézkedések során három rendőr és egy szurkoló sérült meg, összesen 12 személyt állítottak elő.
 2009. május 10. - Budapesten ferencvárosi futballszurkolók támadtak rendőrökre, akik a ferencvárosi és újpesti szurkolók összecsapását próbálták megakadályozni.
 2009. július 14. - A Ferencváros szurkolóinak egy csoportja a német Hertha BSC-vel játszott bemutató-mérkőzés előtt berlini szurkolókat támadott meg, akik közül egy könnyebb sérülést szenvedett. Később, a meccs közben a hazai huligánok hol a biztonságiakkal hadakoztak, de az is előfordult, hogy egymást ütötték. A hazai ultrák megpróbálták provokálni a mintegy 30 német drukkert is, de a szitkozódásokra, náci jelmondatokra nem érkezett válasz.
 2009. október 3. - A Ferencváros-ÚTE mérkőzés előtt a budapesti Gellért téren összeverekedtek a két csapat szurkolói, a mérkőzés előtt Újpesten több szurkolót is előállítottak garázdaság, jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség, valamint pirotechnikai eszközzel visszaélés miatt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!