Vasszécseny

2015.08.16. 19:34

Auschwitzban egy idegenért áldozta fel életét - Szobrot kapott Kolbe atya Vasszécsenyben

Vasszécseny - Nagyboldogasszony napja volt a hétvégén, Vasszécsenyben ilyenkor van a búcsú. A katolikus közösség újabb szobrot avatott, azzal gazdagította kétszázéves plébániakertjét, ráadásul a plébánosuk, Merkli Ferenc által írt színdarabot is bemutattak.

Némethy Mária

Maximilian Kolbéről, az Auschwitzban mártírhalált halt ferences szerzetesről szólt a vasárnap délelőtt Vasszécsenyben. Már a szentmisében megemlékeztek róla, azután a templomkertben ünnepélyesen, dalok és szavalatok után felavatták Bálint József faszobrászművész őt ábrázoló alkotását.

A szegény szülők gyermekeként egy lengyelországi kisvárosban született Kolbe atya életútját avatóbeszédében V. Németh Zsolt  országgyűlési képviselő, államtitkár ismertette. A doktorátust szerzett, tíz évig Japánban szolgált Kolbe atyát 1939-ben, a háború kitörése után nem sokkal a Gestapo negyven rendtársával együtt letartóztatta. Négy hónapig volt börtönben, majd 1941. február 17-én újra letartóztatták, mert rádióján németellenes műsort sugárzott, valamint lengyel, zsidó és ukrán üldözötteket bújtatott, illetve segítette menekülésüket is. Először a varsói központi börtönbe szállították, majd május 20-án az auschwitzi koncentrációs táborba deportálták. Ő volt a 16670-es számú rab.

Színdarabjában Merkli Ferenc alakította a náci vezetőt

Augusztus 1-jén a tábor 14-es barakkjából, ahol Maximilian Kolbe is élt, megszökött egy rab. A tábor parancsnoka bosszúból a barakk tíz lakóját éhhalálra ítélte. Ekkor Kolbe atya önként vállalta a halált egy kétgyermekes családapa, Franciszek Gajowniczek helyett. A tíz foglyot egy félig földbe ásott bunkerbe zárták össze, hogy lassú éhhalál végezzen velük. A bunkerből mindvégig hallatszott az imádság és az ének, amit Kolbe atya vezetett a halálraítéltek között. Két hét után már csak ő volt életben (böjthöz szokott szervezete bírta az éhezést). Nagyboldogasszony vigíliáján, augusztus 14-én egy injekcióval oltották ki életét. Franciszek Gajowniczek túlélte a tábort, 1995-ben hunyt el.

1971. október 17-én VI. Pál pápa boldoggá, majd 1982. október 10-én II. János Pál pápa szentté avatta. Mindkét eseményen részt vett Franciszek Gajowniczek is.

Merkli Ferenc plébános és V. Németh Zsolt leplezte le a szobrot

- A poklok poklában egy idegenért áldozta fel életét - hangsúlyozta avató beszédében V. Németh Zsolt, aki üzenetként fogalmazta meg: nagy szükségünk van az ilyen emberi példákra, mert alázatot tudunk tanulni tőlük.

Tóth Csaba festőművész mondta el a szép számban összegyűlt hallgatóságnak: a vasszécsenyi plébániakertben a XX. század szentjeit ábrázoló szoborparkot alakítanak ki. Évről évre avatnak egy szobrot, mert szeretnék, ha zarándokhellyé válna a szép park.   Bálint Józsefnek ez a most felavatott már a negyedik alkotása, hiszen ott áll már II. János Pál, Teréz anya és Pió atya szobra is.

A mostani avatáshoz, búcsúhoz egy falutörténeti szenzáció is kapcsolódott. A közkedvelt Merkli Ferenc plébános új oldaláról mutatkozott be. Színdarabban dolgozta fel Maximilian Kolbe életének utolsó időszakát, és ráadásul ő játszotta a koncentrációs tábor parancsnokának szerepét. Nagy sikert aratott. A hét másik szereplővel együtt vastapssal jutalmazta előadásukat a közönség.

Az ünnepségen V. Németh Zsolt államtitkár (balról) mondott avatóbeszédet

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!