Vasvár

2014.01.06. 15:25

Emléktáblát avattak az egykori iskola falán

Emléktáblát avattak a Vasvárhoz tartozó Kismákfa egykori iskolaépületének falán az év végén.

Simon-Németh Adél

Az eseményre az intézmény korabeli diákjai közül sokan ellátogattak, s közösen elevenítették fel meghatározó gyermekkori emlékeiket.

Az iskolában száztíz évvel ezelőtt kezdődött el a tanítás, amely egészen 1973-ig tartott.

A felújítás alatt álló épület jelenleg magántulajdonban van, korábban vegyesbolt működött helyiségeiben.

Az ünnepi táblaavatón a szép számban megjelent egybegyűlteket Tóth Zsanett köszöntötte, majd Beczi Rita mondott verset. Kovács Tilda, Vasvár polgármestere avató beszédében arról nyújtott tájékoztatást, hogy az emléktábla felállítása Borsos Józsefné, az iskola egykori diákjának kezdeményezésére valósult meg.

Az emléktáblát (fent) Kovács Tilda polgármester és a kezdeményező Borsos Józsefné, az iskola egykori diákja leplezte le (Fotó: Simon Németh Adél)

A polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a gyerekkori emlékek meghatározzák életünket. Mint mondta, az egykori diákok nosztalgiával gondolnak volt intézményükre, ahol összetartó, emberré formáló közösség működött. Az iskola létesítésére 110 évvel ezelőtt a sok kismákfai gyermek miatt volt szükség. Kiemelte, hogy az oktatási intézmény számos kormányváltást élt meg, így sokáig, egészen 1973-ig működött.

Ettől kezdve azonban már nem volt megfelelő a diáklétszám a fenntartásához.

Az iskola azonban mély és maradandó emléket hagyott a volt tanulókban. Ez abból is kitűnik, hogy a táblaavatóra számos egykori tanítvány is kilátogatott.

Az önkormányzat és a kismákfai iskolások által állított emléktáblát Kovács Tilda és Borsos Józsefné közösen leplezte le.

Borsos Józsefné elmondta, hogy édesapja, Fülöp Gyula volt az utolsó, aki ezen falak között okította a nebulókat. Emellett személyes emlékek is fűzik az épülethez, ugyanis itt, az iskolához tartozó szolgálati lakásban töltötte szép gyermekkorát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!