Vasvár

2013.02.14. 14:43

Új könyv a helyi választásokról

A vasvári választókerület politikai viszonyai címmel írt új könyvet helyi kutatások alapján Kuglics Gábor. A művet tetszéssel fogadta a Békeház közönsége.

Kozma Gábor

Örömmel tudatom, hogy elkészült legújabb könyvem, melynek címe: A vasvári választókerület politikai viszonyai a választások tükrében 1920-1939 - írta nemrég blogjában a szerző, aki már a bemutatón is túl van. Bár többeket otthon marasztalt a hófúvás, azért szép számmal eljöttek az ünnepélyes könyvbemutatóra - mondta el Kuglics Gábor, a vasvári tankerület munkatársa. A bemutató szervezésében részt vett a Domonkos Kolostor alapítvány és a Vas-Vár Örökség Népfőiskola  folytatta, majd a helyi kutatásokra alapozott, közéleti-várospolitikai ihletésű könyvéről szólt.

- A műben a vasvári választókerület adatait elemezve az alábbi kérdésekre kerestem a választ: hogyan változott a szavazók pártszimpátiája a Horthy-korszak képviselőházi választásai során? Az egyes politikai irányzatok képviselői milyen kampányt folytattak a szavazatok elnyerése érdekében? A kampányeseményeken túl mely tényezők segítették a mandátum elnyerését 1920-1939 között? Érdekesség, hogy a húszas években a keresztény irányzat, a harmincasokban már a konzervatív kormánypárti, illetve az erősödő szélsőjobboldali dominált. A választásokon feltűntek kívülről jött személyek, de akadtak helyi erősségek is.

Az új könyvben a választási eredmények községek szerinti megoszlását színes térképek mutatják. A kötetet korabeli választási plakátok, szavazási jegyzőkönyvek, képviselőjelöltek portréi, választási rigmusok és kortesnóták illusztrálják. Ez utóbbi kölönösen érdekes lehet az olvasó számára, hiszen helyi történéseket őríz, gyakran  gúnyba öntve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!