Vasvár

2013.10.28. 11:10

Gazdag ajándék a Tretter-házban

Vasvár - A Tretter-házban berendezett "hegyháti képtár ", a Vasi Művészeti Pantheon részesült Rumi Rajki István szobrászművész jelentős művészettörténeti értéket képviselő hagyatékából.

Merklin Tímea

Rajki Gyuláné, a neves szobrász, az 1941-ben elhunyt Rumi Rajki István örököse a mester híres Vízhordó című szobrát, és az Öregember című korai domborművét, egy síremlékrészletet és több értékes hagyatéki tárgyat ajándékozta a gyűjteménynek október 25-én délelőtt. Az ajándékokat - köztük Jaksa István festményeit - Kovács Tilda polgármesterasszony, Tóth Csaba festőművész és Torjay Valter festő-művészettörténész vették át, akik Vasi Művészeti Pantheon anyagának gondozói. Vállalásuk szerint a régebbi vasmegyei művészek munkáit szeretnék megőrizni és közkinccsé tenni. Rajki Gyuláné a képzőművészeti alkotások mellett jelentős mennyiségű könyvvel gazdagította a város könyvtárát.

Balról: Tóth Csaba, Kovács Tilda, Rajki Gyuláné, Torjay Valter (Fotó: Béke-ház)

A Vízhordó szobor különlegessége, hogy azon a mester színes ceruzával rajzolt vonásai is láthatók, melyekkel továbbgondolta a művet. Erre a szobrászatban kevés példa van tudtuk meg Torjay Valtertől. Az Öregember dombormű pedig Dr. Szabadfi József adományaként került egykor vissza az örökösökhöz, s most az ajándékozásnak köszönhetően ismét együtt van az egykori Szabadfi gyűjteménnyel, amely a Pantheon törzsanyagát képezi. A közelmúltban a mester egy nagyméretű sírdomborművének öntvénye is a gyűjtemény tulajdonába került, szintén egy nagylelkű adománynak köszönhetően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!