Vasvár

2013.11.11. 11:50

Értékpiaci körkép - Kulturális szemle a Hegyháti toborzón

Vasvár - Ötödik alkalommal találkoztak egymással a térség kultúraközvetítő civil csoportjai a hét végén megtartott Hegyháti toborzón. A rendezvényen 32 műsorszámot mutattak be a Nagy Gáspár Kulturális Központban.

Simon-Németh Adél

A rendezvényen az elmúlt években a Vasi-Hegyhát mind a 23 településéből képviseltették már magukat civil csoportok. A toborzó a térséghez kötődő történelmi személynek, Béri Balogh Ádámnak brigadérosának állít emléket.

A csehimindszenti asszonykórus szüreti játékot adott elő a Nagy Gáspár központ színháztermében. Fotó: Simon-Németh Adél

Gergyéné Szakály Georgina, főszervező elmondta, hogy az első rendezvényt még 2009-ben azzal a céllal hívták életre, hogy a kistérségben élők jobban megismerjék egymást, kicseréljék tapasztalataikat, s a későbbikben is kapcsolatban maradjanak a másikkal. Megjegyezte: a toborzókon lehetőség nyílik arra, hogy a közösségek felfedezzék egymás értékes, elérhető, egyben megfizethető kulturális szolgáltatásait is. Mint mondta: a rendezvény egy kulturális értékpiac, egy seregszemle is egyben. A települések képviselői itt figyelnek fel azokra a csoportokat, amelyeknek tagjait a későbbiekben meghívják a falunapi, községi rendezvényekre. A Közkincs Kerekasztaltól indult rendezvényről ismertette: idén 32 fellépést tekinthetett meg a közönség. Volt népdalcsokor, színpadi jelenet, versmondás, tánc, köztük zumba bemutató. Az aulában a gersekaráti kézműves szakkör állította ki munkáit.

A megnyitó ünnepségen Gergye Rezső, a kulturális központ igazgatója elismerte a csoportok áldozatos munkáját. Elmondta, a résztvevők nemcsak bemutatják tevékenységeiket, hanem egymásba kapaszkodva megtapasztalhatják azt is, hogy minden civil szervezetnek vannak problémái, amiket a programsorozat ideje alatt megvitathatnak egymással. A fellépéseket kis „parazsakként" említette, amik együtt nagy tűzként jelennek meg.

A rendezvény résztvevői a nap folyamán megkoszorúzták Béri Balogh Ádám emléktábláját, így adóztak a Rákóczi-szabadságharc brigadérosának élete előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!