Vasvár

2014.09.25. 12:37

Egészségház lett a régi moziból - Egy épületbe költözik valamennyi szakrendelés, átalakul a járóbeteg ellátás

Vasvár - Átadták a kistérségi egészségházat, amelynek kialakítására és orvosi műszerekkel való felszerelésére 200 millió forint támogatást nyert az önkormányzat.

Merklin Tímea

Vasváron eddig szétszórtan, több telephelyen működtek az egészségügyi alap- és szakellátások, amelyek most egy épületbe – az átalakított, felújított és akadálymentesített régi moziba – kerültek. Tömegközlekedéssel, személygépkocsival és mentővel is jól megközelíthető az új egészségház, ahol megemelték a meglévő járóbeteg szakellátások óraszámait is, és új szakellátásokat indítanak a kistérség lakossági igényeinek megfelelően. Vasvár egy hátrányos helyzetű kistérség központja, 2013. január 1. napjától járási központ. Vasvár Önkormányzata, mint egészségügyi szolgáltató, a városban működő egészségügyi alap- és járóbeteg szakellátási feladatokat az Egészségügyi Alapellátó Intézményén keresztül látja el.

A fejlesztés összesen 487 négyzetméteren, három épületszinten valósult meg. A földszinten egy háziorvosi és egy konzultációs szobát, egy házi gyermekorvosi rendelőt, egy védőnői munkaszobát és egy védőnői tanácsadót alakítottak ki. Az emeleti szinten három szakorvosi és egy fogászati rendelő, valamint a fizioterápia kap helyet. A női-férfi, a beteg és a személyzeti WC mindkét szinten biztosított. Szintenként személyzeti helyiséget és takarítószertárat is kialakítottak. A kiszolgáló helyiségek és funkciók a pinceszinten elérhetőek. Az udvaron kerékpártárolót, akadálymentes parkolót hoztak létre, az építkezés befejezése után megújul kint a zöldfelület.

A beruházás során minden fogyatékossági csoportra kiterjedő, teljes körű, fizikai és infokommunikációs akadálymentesítés valósult meg, az épületen kívül és belül. Van belső lift, egy akadálymentes WC, egy akadálymentes parkoló. Megfelelő jelzéseket, információs, funkciójelző és eligazító táblákat helyeztek el jól olvasható feliratokkal, színekkel, piktogramokkal, Braille írással, gyengén hallók részére beszereztek egy mobil indukciós hurkot is.

Az elektromos felújítás keretében az energiatakarékos világítótestek, kórház-technológiai csatlakozások mellett új gyengeáramú rendszer kiépítése történt. Minden egyes rendelőt teljesen új, modern számítógéppel, illetve megfelelő szoftvertámogatással szereltek fel. A napkollektoros használati melegvíz-termelő rendszer kiépítésével megújuló energiahasznosítására is képes lett az épület, mely a város távhő rendszerére csatlakozott, mely ugyancsak megújuló, geotermikus energiával üzemel majd.

V. Németh Zsolt államtitikár avatta fel az egészségházat. A tujánál Kovács Tilda polgármester és Lakosi Teréz szervező. Fotó: Vasvári önkormányzat

A háziorvosi és házi gyermekorvosi rendelők vállalkozásban látják el a feladatot, saját berendezésükkel költöznek be az épületbe. A projektből berendezték viszont az összes többi rendelőt így védőnői tanácsadó helyiséget és munkaszobát, szakorvosi és fogorvosi rendelőket, továbbá a fizioterápia helyiségét is. Nemcsak bútorokat, hanem eszközöket, műszereket is beszereztek. Kiemelendő a fogorvosi rendelő komplett felszerelése, a képalkotó diagnosztikához az UH készülék, a nőgyógyászati és urológiai szakrendeléseken használható kombinált vizsgálószék, valamint a szemészeti szakrendelés szakmai minimum követelményben meghatározott egyes eszközeinek, műszereinek beszerzése.

Az alap és járóbeteg szakellátások egy épületbe való integrálása mellett átalakításra kerül a járóbeteg szakellátás struktúrája, melyet a vasvári kistérségben dolgozó háziorvosok és házi gyermekorvosok, valamint a lakosság igénye alapoz meg. Az átalakítás eredményeként a jelenlegi 7 szakma helyett 10 szakma tervezett, heti 26 szakorvosi óra helyett, 47 szakorvosi órában. A tervezett kapacitás mindemellett kiegészül heti 40 nem szakorvosi órával, amely a térségben nagy igényként jelentkező fizikoterápia, fizioterápia (asszisztensi tevékenység) szakmát jelenti. Ezekkel az óraszámokkal lett nyertes a pályázat, de a használatbavételi engedélyeztetés során, mely remélhetőleg novemberig lezajlik, az óraszámok egyeztetését is el kell végezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!