Vasvár

2015.03.15. 09:19

Fáklyás felvonulással ünnepeltek Vasváron

Vasvár – Mintegy háromszáz résztvevő volt a március 15. alkalmából rendezett fáklyás felvonuláson a belvárosban szombaton este.

Merklin Tímea

A 48-as dalokat, amiket ilyenkor énekelnek, egy helyi kiadványban is összegyűjtötték. A Fő téren megkoszorúzták a 48-as vasvári honvédek emléktábláját, ahol a fúvószenekar töltötte be muzsikával a teret. Elszavalták a Nemzeti dalt, aztán a Nagy Gáspár Kulturális Központba vonult a tömeg, ahol a Kardos László Általános Iskola tanulói adtak műsort. Gratuláltak a megyei kitüntetetteknek, akik között négy vasvári van: Kánya László, a cigány kisebbség vezetője, id. Unger József nyugdíjas tanár, Pogács A. Mónika, aki a médiában dolgozik és Bedicsné Móricz Eszter egészségügyi alkalmazott.

Sejber Mihály alpolgármester mondott ünnepi beszédet a Nagy Gáspár Kulturális Központban

Sejber Mihály alpolgármester a 48-as szabadságharc történéseiről szólt ünnepi beszédében, kiegészítve a Vas megyei és helyi vonatkozásokkal, kiemelte a domonkos papok szerepét. Felidézte Horváth Mihály alakját is, akit 1848-as prédikációi miatt megrótt a püspökség, és elhelyezték Vasvárról egy evangélikus faluba, Balfra.

Az 1848-49-es szabadságharc és forradalomra való emlékezés igazi közösségi ünnep Vasváron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!