Vasvár

2015.06.13. 08:31

A magyarok vendégszeretetét élvezhették - Háromnapos utazást tettek a vasvári diákok a Vajdaságban

A Vajdaságban jártak kísérőikkel a vasvári Kardos László Általános Iskola hetedik osztályos diákjai. Határtalan izgalommal készültek a nagy útra: itthonról haza.

Merklin Tímea

Tanáraik hónapokon keresztül készítették fel őket, hogy a helyszínre érve ne csak egy kilátót lássanak majd, hanem Hunyadi emlékművét is, ne csupán egy lenyűgöző vízpartot, hanem a Duna és Száva torkolatát, ne egyszerűen Belgrádot, Szerbia nyüzsgő fővárosát, hanem Nándorfehérvárt, történelmünk büszkeségét – tudtuk meg Sejberné Szabó Mariann igazgatótól.

– Magyarországról a magyarokhoz mentünk, csodálatos napokat töltöttünk együtt Bácskertes (Kupuszina) családjaival, amelyek hamisítatlan magyar vendégszeretettel fogadtak mindannyiunkat – meséli. ­– Közösen látogattunk el Zomborba, hogy megtekintsük a Zentai csatáról készült hatalmas olajfestményt. Együtt kerestük fel Bács várát, Péterváradot, megemlékezést tartottunk a Nemzeti összetartozás napján Zimonyban, a milleniumi Hunyadi-emlékmű tövében. Nándorfehérvár bástyái között arra a diadalra emlékeztünk, amely több évtizedre elvette a török kedvét, hogy Európa belseje fele vegye az irányt.

A vasvári diákok a szabadkai városháza előtt. Fotó: Kovácsné Horváth Erika

A diákok állítják, sosem felejtik el az óbecsei fiatalokat, akikhez adományokkal kopogtak be. Felejthetetlen számukra Szabadkán a szecessziós városháza vagy a zsolnai szökőkút. És éppúgy örök tanulság, hogy közülük többen itt próbálhatták ki élesben is angoltudásukat, s megtapasztalhatták, hogy a tananyag elsajátítása nem csupán a jó jegyek megszerzéséhez fontos, hanem a mindennapok része lehet. Az utazás során külön köszönetet mondtak a bácskertesi József Attila Általános Iskola igazgatójának, Csíkos Sándornak és családjának, akik végig segítették a program megvalósulását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!